3D anatomický atlas Anatomyka pro studenty 2. lékařské zdarma

2. lékařská fakulta UK jako první lékařská fakulta v ČR zakoupila univerzitní licenci 3D anatomického atlasu Anatomyka pro studenty 1. ročníku, pro pedagogy Ústavu anatomie, ale i další zájemce z fakulty. Během října obdrželi přístupové údaje všichni studenti, kteří mají v letošním roce zapsán předmět Anatomie, přičemž k začátku listopadu si více než 86 % českých a 60 % anglických studentů aplikaci aktivovalo a používá ji při studiu. Od 1. 11. 2022 mají možnost získat nevyužité licence i další studenti 2. LF UK

Anatomické znalosti získané v prvním ročníku se velmi rychle vytrácí a je potřeba si je neustále opakovat. Výuka preklinických, ale zejména klinických oborů jako jsou zobrazovací metody, chirurgie, traumatologie, ortopedie, kardiologie, neurologie, urologie, gynekologie, interna atd., je postavená na znalostech jak systémové, tak i topografické anatomie. 

Co je Anatomyka?

S pomocí nejmodernějšího 3D modelu vám ANATOMYKA umožní prozkoumat anatomii lidského těla v celé její dechberoucí složitosti. Kosti, klouby, svaly, cévy, nervy, ale i trávicí, dýchací, močový a pohlavní systém nebo centrální nervový systém jsou do velkých detailů nakreslené a naprogramované tak, že je možné ubírat vrstvy, otáčet, zoomovat, nebo izolovat vybrané struktury. Anatomických struktur je v aplikaci více než 13 000 a postupně přibývají další systémy, orgány a struktury. Prozkoumejte všechny funkce na webových stránkách aplikace

Výhody aplikace Anatomyka?

  • funguje na platformách Windows, MacOS, Android, iOS
  • strukturovaný obsah a popisy podle učebnice Memorix anatomie
  • obsahuje oficiální latinskou, českou a anglickou anatomickou terminologii
  • jednoduché ovládání a užitečné funkce pro zábavné učení i opakování

 

Jak aplikaci hodnotí studenti?

Aplikaci si celosvětově stáhnul už téměř milion lidí. Na Google Play má téměř 8 500 hodnocení s průměrem 4.9 hvězdičky. Na 2. LF UK tuto aplikaci již mohli vyzkoušet i někteří studenti v ak. roce 2020/2021 a 2021/2022. Z hodnocení 70 studentů z loňského roku vyplývá, že většina z nich používala aplikaci několikrát týdně. Průměrný čas který studenti strávili s aplikací, byl 5,7 hodin týdně. To je velmi vysoké číslo, srovnatelné s množstvím hodin strávených týdně na anatomických přednáškách a praktikách. Více než 97 % studentů uvedlo, že jim aplikace pomohla s pochopením anatomie.

V roce 2020/2021 jsme se studentů také ptali, kterou inovativní pomůcku by při studiu a výuce anatomie nejvíce ocenili (na výběr bylo šest možností). Více než polovina studentů uvedla, že by od fakulty nejvíce ocenila právě Anatomyku v kombinaci s Memorix ebook aplikací, na druhém místě byla aplikace KenHub, na třetím Visible Body a na čtvrtém Complete Anatomy. Na posledních příčkách se umístil virtuální stůl a virtuální brýle, které narozdíl od předchozích aplikací nelze používat na vlastních zařízeních, ale jejich výuka je na jednoho studenta omezená pouze na několik málo hodin za semestr v prostorách fakulty. KenHub, Complete Anatomy a Visible Body jsou taktéž propracované aplikace, ale jejich nevýhodou je, že nejsou dostupné na všech platformách (Windows, MacOS, Android, iOS) a jejich obsah není v českém jazyce s latinskou terminologii. Anatomyka byla i díky této zpětné vazbě zakoupená pro studenty 2. LF UK.

   

Jak můžu získat přístupové údaje do aplikace?

Jste-li aktivním studentem 2.LF UK, vyplňte formulář na webu. Po ověření Vašeho statusu Vám vytvoříme v aplikaci účet a jeho přihlašovací údaje Vám spolu s návodem na instalaci obratem zašleme na email. Upozornění: Počet zbývajících licencí je omezený. Po vyčerpání celkového počtu 500 studentských licencí nebude možné fakultní licenci získat. 

Fotogalerie s ukázkami jednotlivých systémů:

Vytvořeno: 14. 11. 2022 / Upraveno: 7. 12. 2022 / Bc. Tereza Lukešová