17. listopad — Den boje za svobodu a demokracii

Štítky

Poté co se na přelomu 80. a 90. let minulého století prohnala střední a východní Evropou vlna revolucí, byl v Bělorusku po řadě politických zvratů zvolen prezidentem Alexandr Lukašenko, jenž v zemi záhy začal vládnout autoritářským způsobem. Na rozdíl od ostatních zemí tzv. východního bloku neprošlo Bělorusko reformami a zachovalo si kontinuitu socialistického hospodářství a politickou i ekonomickou závislost na Rusku. Proto když se v květnu 2020 aktivizovala běloruská společnost a v čele se studenty začala demonstrovat za regulérnost prezidentských voleb, vzbudilo to ve střední Evropě asociace s událostmi sametové revoluce v Československu. K paralele se přidává i skutečnost, že parlamentní volby, které prezidentské volbě předcházely a které mezinárodní pozorovatelé prohlásili rovněž za netransparentní, se odehrály 17. listopadu 2019.

O rok později 2. lékařská fakulta přijala ke studiu skupinu běloruských studentů medicíny, kteří se účastnili protestů a ve své vlasti čelili postihům. Rozhodli jsme se letos připomenout 17. listopad tím, že věnujeme pozornost těmto studentům a všem Bělorusům, kteří usilují o demokracii a respekt k lidským právům.


Dvojrozhovor s Margaritou a Albertem, běloruskými studenty, kteří po občanských protestech v roce 2020 opustili lékařskou fakultu v Minsku a dokončují studium v Česku na 2. lékařské fakultě.

Rozhovor s Pavlem, běloruským studentem, který byl po občanských protestech v roce 2020 vyloučen z pediatrické fakultu v Minsku a nyní dokončuje studium v Česku na 2. lékařské fakultě.

Rozhovor s MUDr. Daryou Maslavou, která pochází z Běloruska, je absolventkou naší fakulty a pracuje jako lékařka dětské části Kliniky zobrazovacích metod.

V roce 2020 jsme vedli rozhovor s Alinou Pirshtuk.


Fotografie v úvodní grafice: Alina Pirshtuk

Vytvořeno: 15. 11. 2021 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.