Budu spořivý a nepříjemný

Štítky

S Vladimírem Komárkem o plnění volebního programu, dlouhodobých plánech fakulty a básnickém bydlení ve funkci

Po deseti měsících nastal čas na první zamyšlení nad tím, co profesor Vladimír Komárek jako děkan dosud vykonal a jakým směrem řídí fakultu. Rozhovor se odehrával nad spiskem Básnicky bydlí člověk, v němž německý filosof Martin Heidegger hovoří o řeči jako o tom, díky čemu se člověk orientuje („bydlí“) ve světě. Básník je podle Heideggera především tím, kdo světu a situaci lidí v něm nejlépe rozumí – stejně jako by měl být děkan tím, kdo nejlépe rozumí fakultě.

Prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc.,
je přednostou Kliniky dětské neurologie
a od února 2014 děkanem
2. lékařské fakulty.

Jak se vám povedlo zabydlet se ve funkci děkana? Co vás nejvíc překvapilo nebo zaskočilo?

Děkanování je mnohotvárné a pestré a jeho přesahy jsou někdy náročné, jindy příjemné. Zabydlel jsem se dobře, téměř básnicky – má na tom podíl celý tým, zejména kolegium a sekretariát děkanátu. Nikdy v životě jsem se nenudil, ale nyní nemám na volnou chvíli ani pomyšlení.

Potěšila mne efektivní jednání s rektorem i jeho prorektory, vyzdvihl bych docenta Konvalinku a docentku Králíčkovou. Profesor Zima je velmi akční a mění rektorát v partnera namísto dohlížejícího drába.

Nepříjemně mě překvapilo, že kvůli změnám kritérií budeme hospodařit s rozpočtem nižším o 7 milionů. Do určité míry za to může i nižší počet bodů za publikace v předchozích letech. V porovnání s minulým děkanem bohužel budu muset být tím nepříjemným a spořivým a klást důraz jak na rozumné hospodaření, tak na navýšení vědecké výkonnosti pracovišť.

Rekonstrukce poslucháren bude během roku

Jak se vám daří naplňovat volební program?

Tak z šedesáti sedmdesáti procent…

Zásluhou „investičního“ proděkana Koláře jsme pokročili v přípravě rekonstrukce poslucháren, za které jsme se dosud mohli stydět. Prostory, které využíváme, nejsou naše, takže investice nemůže přijít z ministerstva školství přes rektorát; ale dohodli jsme se na alternativním řešení a snad se během roku zahájí rekonstrukce všech poslucháren. To je největší úspěch posledních měsíců. Od prázdnin do roka bude snad dílo – moderní audiovizuální technika v posluchárnách, jejich napojení na operační sály a podobně – předáno.

Kde se bude ten rok učit?

Jednáme s ČVUT o pronájmu poslucháren pro přijímací řízení a s Nemocnicí Na Homolce.

Jak pokračují další investiční projekty ?

Vybrali jsme projektanta pro 3. etapu výstavby areálu na Plzeňské a doufám, že jak Anatomický, tak i jiné ústavy konečně získají důstojné prostory pro výuku.

Ředitelství nemocnice přislíbilo, že nám prodá nebo pronajme pozemek u jižní vrátnice pro stavbu výukového centra zahrnujícího knihovnu i prostory pro komplex nového děkanátu. Ve hře je také varianta, že by tento komplex mohl vyrůst mezi křídlem C dětské a protilehlým křídlem dospělé části; studenti i učitelé by pak mohli přímo přecházet přes spojovací koridor do obou částí nemocnice.

Chtěl jste rozšířit výuku v angličtině…

Navýšil se nám počet zahraničních zájemců o studium, a tím i potenciální kvalita nových studentů. Z celkového počtu těch, kteří přišli k přijímačkám, jsme vybrali nejlepších 55 %. Zvýšil se zájem německých uchazečů, do budoucna míříme do Skandinávie…

…a zlepšit výuku…

Ano, jak reálnou, tak virtuální; aktuálně nakupujeme nové výukové modely a připravujeme rozšíření i zlepšení praktické výuky v šestém ročníku v nemocnicích.

Co se nedaří?

Zatím jsme nepokročili v harmonizaci výuky teoretických oborů; může za to i skutečnost, že prostory na Plzeňské opravdu nejsou dobré a je obtížné posílit personální obsazení některých klíčových ústavů.

Staráte se o mladé lékaře a vědce?

Pracujeme na rozšíření možností jejich odborného růstu, především jsme zvýšili zahraniční mobilitu v rámci IFMSA, a mluvím s přednosty o tom, aby vedli své kolegy ke kariérnímu růstu. Nebyl jsem nadšený z toho, že jen málokteré pracoviště má kvalitní trojgenerační výzkumné týmy.

V čem budou spočívat nejvýznamnější aktualizace dlouhodobého záměru pro rok 2015? A popište prosím, jak záměr vzniká a k čemu přesně je.

V současné době se připravuje nový dlouhodobý záměr Univerzity Karlovy od roku 2016 do roku 2020 a na toto období chystá obdobný materiál i naše fakulta. Aktualizace stávajícího dlouhodobého záměru pro rok 2015 obsahuje základní směřování fakulty v oblasti výuky, výzkumu, rozvoje i investic, infrastruktury a v personální i sociální oblasti.

Aktualizaci záměru na rok 2015 připravilo vedení fakulty a po schválení akademickým senátem předložilo univerzitě. Kromě obecných zásad, dle kterých mimo jiné probíhá i pravidelné financování institucionálních plánů fakulty, obsahuje záměr řadu zcela konkrétních věcí:

Budeme pokračovat v úspěšném předmětu K10 (klinických 10 dní neboli praktická spolupráce studenta a lékaře – pozn. red.) a nově jeho financování zařadíme do institucionálního plánu.

Vyjednáme s vedením nemocnice vstup do UNISu (Univerzální nemocniční informační systém, v němž je uložena mj. dokumentace pacienta – pozn. red.) i pro nestátnicové obory.

Poselstvím 17. listopadu není jen svoboda a demokracie, ale i kvalita a efektivita.

Budeme aktivně podporovat systém specializačního vzdělávání v základních oborech na lékařských fakultách.

V rámci vědeckovýzkumných aktivit budeme pořádat výroční vědeckou konferenci.

Co je podle vás nejpalčivějším problémem fakulty?

Stísněné prostory na Plzeňské i na děkanátě, personální situace na několika teoretických oborech a nevyvážená vědecká produktivita jednotlivých ústavů a klinik.

Připomněli jsme si teď výročí 17. listopadu, ale jeho poselstvím není jen svoboda a demokracie, ale i kvalita a efektivita.

Proslýchá se, že chystáte změny v koncepci tradičních fakultních koncertů. Na co se můžeme těšit?

Rád bych podzimní koncerty pořádal v klasickém duchu ve spolupráci s nemocnicí i profesorem Kouteckým. Jarní koncerty by měly být méně tradiční a pokaždé jiné. Příští rok, 12. května, v Karolinu zazní hudba v podání interpretů pocházejících z naší fakulty a doufám, že organizátorka koncertu, Danka Humlová, připraví řadu hudebních lahůdek i příjemných překvapení.

Things Take Time

Jsme stále na začátku nové etapy života fakulty – co byste popřál zaměstnancům a studentům?

Touhu dobře učit i dobře studovat.  

Tah na branku. Vůli k realizaci nápadů i předsevzetí.

Trpělivost – jak říkávají Anglosasové, věci potřebují čas.

A konečně i schopnost… básnicky bydlet. Teď a tady!  

Na závěr mi dovolte, abych všem členům akademické obce popřál klidné a krásné vánoční svátky a vše dobré v roce 2015.

Vytvořeno: 15. 12. 2014 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.