V nejšťastnější zemi světa

Štítky

Studentka 2. ročníku navazující fyzioterapie Barbora Bažantová strávila semestr na Jyväskylské univerzitě ve Finsku. Píše esej a posílá fotografie.


Celé své studium jsem věděla, že chci odjet na erasmus. Mojí srdcovkou byla vždycky Skandinávie. Když jsem se dozvěděla o možnosti vycestovat přes FTVS do Finska, byla to pro mě jasná volba. Ke svému překvapení jsem zjistila, že nejsem zdaleka jediná, kdo má jako volbu číslo jedna Finsko.

Původně jsem se hlásila na zimní semestr, ale přes obrovský zájem jsem nakonec odjela na letní. Slevit z mého vysněného Finska by mi bylo méně příjemné než nejet v zimním semestru. Odjezd na letní semestr je o něco komplikovanější, protože se odjíždí ještě před zkouškovým obdobím zimního semestru. Já ale byla odhodlaná udělat cokoliv, abych mohla odcestovat.

I přes opravdu náročnou administrativu jsem 5. ledna 2020 odletěla do finské Jyväskyly, studentského města s více univerzitami. Já jsem studovala na Jyväskylské univerzitě.

Po příletu jsem očekávala od lednového Finska obrovskou zimu, hromady sněhu a tmu. Uviděla jsem ale jenom tmu. Přiletěla jsem večer a několika vlaky jsem se dostala z Helsinek do Jyväskyly. Tam na mě na nádraží čekala má tutorka, aby mi pomohla se dostat na kolej.

Tutorský systém mají na této univerzitě skvěle zorganizovaný a já měla ještě to štěstí, že mojí tutorkou byla milá a usměvavá Erika, která nám vždy pomohla s čímkoliv. S naší tutorskou skupinou –  studenty přiřazenými k jednomu tutorovi – jsem se sblížila a spoustu věcí jsme podnikali dohromady. Kolejí je ve Finsku mnoho, já bydlela v Myllyjärvi a jsem za to moc šťastná. Byly jsme tam jako jedna velká rodina.

Univerzitní kampus? To je něco, co v Česku moc neznáme, ale ta atmosféra byla nádherná. Kampus naší univerzity neměl ani jednu chybu. Spousta menz (takové all you can eat za 2,60 eur), kavárny, zázemí pro studenty, sauna s vířivkou (of course). A co se týče mé hlavní budovy, tedy budovy sportovní fakulty? Ta byla vůbec nejlepší. Spousta vybavení, které si mohli studenti bezplatně zapůjčit, například běžky, brusle, míče, posilovací vybavení a spoustu dalšího. Mimo jiné součástí této budovy byla i posilovna.

Vzdělávání se ve Finsku v mnohém liší od českého modelu. Jde spíše o samostudium a hodně úkolů. A nejvíce nás překvapilo, že jsou finští studenti za své studium placeni. Tomu říkám sen. Profesoři jsou hrozně milí a pomůžou vám se vším, co potřebujete.

Kolo je ve Finsku takřka nezbytné a já jsem se na to moc těšila, bez něj přicházíte o důležitou část dojmu. Na kole jsme jezdili do školy, na nákupy, na výlety, do města, na party a všude, kde se dalo.

Finové jsou trochu uzavření, ale téměř s každým se domluvíte anglicky, což je velká výhoda, když v obchodech je všechno ve finštině a švédštině. Pokud někoho oslovíte, rád vám vždy pomůže.

Z Finska se hodně cestuje do Tallinnu, Ruska, Švédska. Co se týče cestování po Finsku, nesmím zapomenout zmínit Laponsko. To byl nezapomenutelný zážitek, na který budu vzpomínat celý život.

Kvůli Coronaviru jsem musela opustit Finsko mnohem dříve, než jsem plánovala, ale i tak jsem velmi vděčná, že jsem mohla jet, vytvořit si přátele po celém světě, zažít spoustu krásných věcí a poznat zemi tisíců jezer nejen jako turista.

Vytvořeno: 19. 11. 2020 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.