Discovery Award 2015 pro dr. Ester Mejstříkovou

Štítky

MUDr. Ester Mejstříková, Ph.D., z Kliniky dětské hematologie a onkologie získala letošní Cenu Discovery za práci o dětských leukémiích s přesmykem linie.

Cenu Discovery (http://discoveryaward.eu) každoročně uděluje společnost Novartis mladým výzkumníkům do 40 let, kteří se zasloužili o výjimečný posun na poli výzkumu v oblasti medicíny a farmacie. Společnost chce podpořit a stimulovat odvážné a inovativní počiny, které znamenají přínos pro pacienty ve zlepšení jejich životní kvality, poukázat na inovativní potenciál českého zdravotnictví a farmacie, podpořit zejména mladou generaci výzkumníků a motivovat je k další práci v České republice. Dr. Mejstříková představuje oceněnou práci v krátkém rozhovoru.


Můžete nám přiblížit výzkum, za který jste cenu získala?

Ocenění jsem získala za práci o leukémiích s přesmykem z B lymfoidní do myeloidní leukémie. Akutní leukémie dělíme dle původu na myeloidní a lymfoidní. V dětském věku dominují lymfoidní, které podstatně lépe odpovídají na léčbu a terapie je obvykle méně intenzivní. V roce 2005 jsme u jednoho pacienta s lymfoidní leukémií pozorovali významnou změnu fenotypu směrem k monocytární linii během prvního týdne léčby a v den 15 jsme již pozorovali spolu s morfology pouze zvýšený počet zralých monocytárních buněk. Překvapivé především bylo, že do té doby známé genetické aberace potenciálně asociované s tímto chováním byly negativní (zejména negativita přestavby MLL genu). Postupně se podařilo definovat diagnostický algoritmus jak fenomén přesně popsat a zjistit jeho incidenci. Nejdůležitějším závěrem je, že léčba tohoto subtypu by měla být stejná jako u lymfoidní leukémie. Ocenění se sice předává jedné osobě, ale v biomedicíně prakticky vždy je to dílem větší skupiny lidí. Velký kus práce na tomto projektu odvedla v rámci svého doktorského studia zejména Lucie Slámová, která na projektu pracovala od září 2009.

Čím se momentálně zabýváte a kam dál směřujete?

Spolu s kolegy pracujeme na detailní (epi)genetické a expresní charakterizaci toho subtypu leukémie. Spíše ale než o subtyp leukémie se možná jedná o biologické chování, které zatím za ne zcela objasněných okolností umí B prekurzorový lymfoblast předvést. Pravděpodobná se zdá být hypotéza společného progenitoru v kostní dřeni pro B lymfocyt a makrofág. Z dat o některých druzích ryb se ví, že B lymfocyt je u nich dominantní populací zodpovědnou za nespecifickou komponentu imunity, zejména fagocytózu.

V tomto roce jsme na webu informovali o dvou nových špičkových cytometrech, které pracoviště CLIP – Cytometrie, kde působíte, získalo v rámci projektů OPPK. Chystáte se využívat i některý z nich?

Oba přístroje samozřejmě plánujeme do výzkumu tohoto subtypu, respektive biologického chování zapojit. Zatím je velmi překvapivé, že leukemické blasty ve stádiu přesmyku do monocytární linie se prakticky neliší od fyziologických monocytů. Máme tedy v úmyslu využít obě technologie s cílem vyšetřit simultánně co nejvíce myeloidních i lymfoidních znaků a identifikovat tak případné rozdíly v expresi, vhodné např. pro využití v detekci minimální reziduální nemoci.

Podrobnější rozhovor s MUDr. Ester Mejstříkovou, Ph.D., vytvořený u příležitosti udělení Discovery Awards 2015, můžete shlédnout na odkazu pod obrázkem.

https://www.youtube.com/watch?v=pLUy4-1_EJg

 

Vytvořeno: 8. 10. 2015 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková