Na sále se vyměnili jen pacienti a rukavice

Štítky

Student 4. ročníku Všeobecného lékařství Jan Korb strávil letní praktickou stáž v Nižném Novgorodu. Píše esej a posílá fotografie.


Srpen jsem strávil na stáži v ruském Nižném Novgorodu, v jedné ze dvou dětských nemocnic ve městě. Většinu času jsem spolu s další bulharskou studentkou trávil na chirurgických odděleních, a to zejména kvůli jazykové bariéře – než jsem do Ruska přijel, znal jsem jen pár frází a zvládal číst azbuku. Nicméně několikrát jsem navštívil i jiná oddělení.

Jedná o jednu z větších nemocnic ve městě, které se počtem obyvatel podobá Praze. Ve srovnání s českým standardem však mírně pokulhává zejména ve vybavení. Počínaje celkovým stavem nemocniční budovy, detaily, jako jsou všudypřítomné klasické rentgenové filmy, a konče naprostým minimem nástrojů určených pouze na jedno použití. To platí i pro nemocniční oblečení, personál nosí pratelné empíry a roušky, často celé dopoledne ty samé – na sálech se s trochou nadsázky zkrátka jen vymění pacienti a rukavice.

Poněkud bizarní moment nastal jednoho pátečního rána, kdy jsme do nemocnice dorazili kvůli vydatnému dešti celí promoklí, převlékli se a zjistili jsme, že dnes se operovat nebude, neboť protekla střecha a v celém traktu operačních sálů je potopa. Vysvětlili nám, že je to kvůli probíhajícím opravám střešní krytiny. Na druhou stranu, mezi střechou a podlažím se sály se nachází ještě jedno celé patro…

Celkovou zkušenost z nemocnice jsem však získal dobrou, zejména díky našemu tutorovi, dr. Jevgeniji Alexandrovičovi, který se nám důkladně věnoval. Kromě času, který nám obětoval při své práci, nás často i hostil, jak pitím, tak jídlem. Ostatně s podobnou pohostinností vůči mně jakožto návštěvě jsem se setkával velmi často i mimo nemocnici. Myslím, že tyto společně strávené tři týdny byly přínosem nejen pro nás studenty, ale i pro něj – zatímco já se postupně naučil rozumět rusky, on zvládl na podobné úrovni porozumět angličtině, což nakonec umožňovalo poměrně obstojně vést konverzaci.

Celá stáž však zdaleka nebyla jen o pobytu v nemocnici, vzhledem k dostatku volného času byla samozřejmě i příležitostí seznámit se s novými lidmi. Ubytováni jsme byli spolu s ostatními, asi patnácti zahraničními studenty na koleji. Trávili jsme tak společně odpoledne a víkendy, ať už návštěvami Nižného nebo cestováním po jiných ruských městech. Pobyt jsme příjemně zakončili výletem do Petrohradu a Moskvy v posledním týdnu stáže.

Vytvořeno: 6. 11. 2019 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.