Vzpomínáme na Ninu Hustedovou

Vzpomínky zapsali Josef Nejezchleba, Tereza Košťálová a Gabriela Josefusová, zaslal Martin Jirásek.


Vážení členové akademické obce,

dovolte nám, abychom tímto připomněli památku výjimečné studentky Niny Hustedové, která nás v minulém roce opustila. Na základě výzvy od paní doktorky Matějkové jsme mezi členy akademického senátu uspořádali sbírku na podporu vybudování Domu Niny Hustedové, ve které jsme vybrali celkem 7 500 Kč. Velmi rádi bychom tímto krokem motivovali i ostatní členy akademické obce naší fakulty, aby se dle svých možností připojili ke sbírce na darujme.cz. Zároveň nám dovolte, abychom při této příležitosti uvedli vzpomínku nejbližších přátel na naši studentku Ninu.

Při vzpomínkách na Ninu člověku dochází, že Nina byla „jiná“, byla výjimečná. Byla plná emocí, extrovertní a zároveň si určité věci nechávala pro sebe. Byla to bytost s uměleckou duší, přátelská, milující, bláznivá, zásadová, dobrosrdečná, přemýšlivá, usměvavá, pozitivní, lehce tvrdohlavá a umíněná, potrhlá, ale hlavně nesmírně laskavá. Ač fyzioterapeutka, sama milovala zmrzliny, chipsy a vůbec všechny možné další nezdravé dobroty, kterými se mohla ládovat od rána do večera. Přesto byla vždycky štíhlá jako proutek a doháněla tím ostatní spolužačky a kolegyně k šílenství. Jako správná seveřanka byla pověstná pro svoje libování v pohodlném hověníčku, dánsky hygge.

Nina se v každém člověku snažila vidět to nejlepší. Brala outsidery pod svá křídla, ukázala jim, že někam patří a co je to přátelství. Pro každého měla pochopení, podala mu pomocnou ruku. Dokázala být lidem oporou a nastavovala člověku zrcadlo tak, že pochopil, kým doopravdy je, co od života chce a naopak nechce. Setkání s Ninou zanechalo v člověku pocit lásky, naděje a touhu být lepším člověkem. Za to jsme jí vděční a je nám ctí, že jsme mohli prožívat čas v její blízkosti.

Odchod Niny Hustedové přišel náhle, nečekaně a jeho dozvuky rezonují v každém z nás. Všichni jsme přišli o nádhernou osobu, na kterou denně vzpomínáme a kterou oplakáváme. Každému z nás chybí její laskavost, kritičnost, vřelost…

Po Nině nezbyl ale jen smutek a vzpomínky. Zůstává i nenaplněný sen, který Nina měla. Sen, který se formoval při jejím dobrovolničení v seniorských zařízeních v Čechách a v Dánsku: vybudovat v České republice domov pro seniory podle skandinávského modelu. Domov v pravém slova smyslu. Zdánlivě nesplnitelný úkol s mnoha překážkami. Se vznikem nadace v jejím jméně však svítá naděje na jeho naplnění. Rozvoj konceptu péče o seniory využívající prvky skandinávského přístupu s láskou, úctou a notnou dávkou hygge v České republice má smysl. Bude to krásná připomínka výjimečné ženy.

Vytvořeno: 15. 2. 2021 / Upraveno: 5. 3. 2021 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.