Restrukturalizace dětských klinik

Příloha zápisu AS UK 2. LF ze dne 21. 5. 2003.
 

Restrukturalizace dětských klinik UK 2. LF a FN Motol:

Dlouhodobé důvody k reorganizačním změnám vyplývají:

  1. z postupných změn v charakteru a zastoupení jednotlivých onemocnění v dětském věku v průběhu let,
  2. ze změn v léčebných postupech (přesun maxima péče do ambulantních sfér)
  3. z úbytku porodnosti a počtu dětské populace v posledních letech
  4. ze srovnání s uspořádáním pediatrických oborů v zahraničí (hematologie a onkologie)
  5. z potřeby vybudovat konkurenceschopná (přinejmenším v českém měřítku) pracoviště v oblasti pediatrie
  6. z nutnosti posílit pediatrickou a vývojovou orientaci fakulty a výchovu lékařů k praktické pediatrii
     

Bezprostředním důvodem pro předložení koncepčního návrhu je blížící se ukončení funkčního období přednostů 1. a 2. dětské kliniky (listopad 2003) a přednosty Kliniky dětské onkologie (červen 2003).

SOUČASNÝ STAV, NAVRHOVANÉ ZMĚNY A PŘÍNOS ORGANIZAČNÍCH ZMĚN K LÉČEBNĚ-PREVENTIVNÍ, VÝUKOVÉ A VÝZKUMNÉ ČINNOSTI

1. LÉČEBNĚ-PREVENTIVNÍ ČINNOST
 
1.1. Současný stav

Péče o dětské pacienty s nádorovými chorobami (solidní nádory a lymfomy) je zajišťována na Klinice dětské onkologie s výjimkou leukémií, které jsou léčeny na hematologickém oddělení 2. dětské kliniky. Ostatní obory jsou zajišťovány 1. dětskou klinikou (nefrologie, endokrinologie, gastroenterologie, kojenecká péče), 2. dětskou klinikou (pneumologie, hematologie, endokrinologie, kojenecká péče) a Dětským kardiocentrem (část kardiologie). Po zrušení oddělení expektace vázne ve FN Motol péče o běžné akutní dětské pacienty, o jejichž příjem se střídá 1. a 2. dětská klinika. Zatímco některé podobory pediatrie jsou špičkové v národním i mezinárodním měřítku, jiné jsou průměrné či dokonce podprůměrné. Na fakultě není dost kvalitních lidí, aby mohla mít 2 pediatrické kliniky, které ve své sféře působnosti budou vedoucími pracovišti v tomto státě (případně ve větší oblasti). Výuka by měla být koordinovaně orientována na přípravu pro pediatrickou praxi. Jsou jen velmi omezené možnosti dalšího akademického růstu na těchto pracovištích. V současné době zde není nikdo, kdo by byl připraven k habilitaci či k profesorskému řízení. Kvalitní klinická vědecká práce se děje jen v několika oborech.
Současná Klinika dětské onkologie má svým zázemím a podporou veřejnosti šanci stát se centrem evropského formátu. Problémem je personální obsazení a vědecké práce.
 
1.2. Navrhované změny
Návrhem je zřízení Kliniky dětské hematologie a onkologie a sloučení 1. a 2. dětské kliniky v jednu Pediatrickou kliniku s divizním uspořádáním jednotlivých podoborů, jimž bude dána větší autonomie. Po konkursech na vedoucí Kliniky dětské hematologie a onkologie a Pediatrické kliniky by byl postupně vypsán konkurs na šéfy jednotlivých divizí k zajištění co nejvyšší kvality vedení jednotlivých podoborů. Některé podobory bude nutno zcela vybudovat (dětská kardiologie – současné motolské kardiocentrum nepokrývá celou dětskou kardiologii, dětská metabolická jednotka apod.).
 
1.3. Přínos organizačních změn
Sloučením oddělení hematologie s onkologickou klinikou by se soustředila péče o pacienty s nádorovými onemocněními do jednoho celku. Odpadlo by dělení hematologických malignit na lymfómy a leukémie – biologická podstata těchto nádorů je velmi obdobná. Došlo by k soustředění materiálních i duševních kapacit v terapeutické oblasti, neboť léčebné postupy jsou u nádorových chorob víceméně shodné (úspory při ředění cytostatik, využití transplantační jednotky). Soustředil by se větší pool středního zdravotního personálu a dalších odborníků (psychologové) vyškolených v zacházení s pacienty s nádorovými chorobami (přínos v zajištění služeb, v péči o duševní pohodu pacientů). Celkově by tato organizační změna měla znamenat finanční úspory.
Veřejnost vnímá leukemické pacienty jako pacienty s nádorovými chorobami, je proto logické toto spojení i z tohoto hlediska (soustředění nadačních finančních prostředků). Dětská onkologie a hematologie mají díky společenskému klimatu mimořádně dobré podmínky. Je tedy záruka, že s novým vedením + orientací na vědeckou činnost může vzniknou mimořádně úspěšné klinické pracoviště, které by mohlo pro fakultu být ostrůvkem pozitivní deviace.
Sloučením dvou stávajících dětských klinik by se odstranila duplicita některých oborů (endokrinologie, kojenecká péče, cystická fibróza) a zajistila by se užší koordinace péče o ty pacienty, jejichž charakter onemocnění je systémový a není vyhraněný do jednoho „orgánu“ (systémové autoimunitní choroby, poruchy endokrinní a poruchy metabolismu, aj.). Větší počet lékařů na sjednocené klinice by usnadnil rozpis služeb, a tím dodržování zákoníku práce. Ušetřená lůžková kapacita odstraněním duplicit by byla využitá pro oddělení akutních příjmů pacientů s běžnými chorobami nebo pacientů do stanovení adekvátní diagnózy, která posléze umožní zařazení pacienta na specializované oddělení. Navíc by systém sloučené dětské kliniky měl převzít i úlohu vedoucího centra v oblasti preventivní pediatrie. Celkově by organizační změna v rámci dětských klinik měla znamenat finanční úspory v léčebně-preventivní činnosti.
Jednotlivá oddělení pediatrické kliniky i kliniky hematologie a onkologie by měla velmi úzce spolupracovat s odpovídajícími odděleními pro dospělé v péči o chronicky nemocné, kteří se dnes dožívají dospělého věku (diabetes, CF, chronické střevní a ledvinové záněty, nádorová onemocnění, srdeční vady). V řadě oborů tato spolupráce již funguje, jinde je třeba ji ustanovit nebo prohloubit.
Navrhovanými změnami by fakulta upevnila svoji pozici právě v pediatrii, neboť je to pro ni klíčová oblast. Bude-li fakulta v pediatrii průměrná (srovnatelná s ostatními fakultami), je pak zdůvodnění její existence v konkurenci dalších lékařských fakult problematické.
 
2. VÝUKA
 
2.1. Současný stav

Výuka pediatrie je koordinována vedoucím oboru pediatrie a je zajišťována jak oběma dětskými klinikami, tak dalšími odděleními podle charakteru specializace (Dětské kardiocentrum – kardiologie, Ústav imunologie – klinická imunologie, Ústav biologie – klinická genetika, praktičtí dětští lékaři v terénu, Dětská klinika Pod Petřínem aj.)
 
2.2. Navrhované změny
Navrhované organizační změny by se měly odrazit ve výuce. Zvýšený důraz by se měl klást na výuku praktické pediatrie. Pediatrické kliniky by měly vychovávat terénně orientované pediatry s velkou znalostí preventivní pediatrie. Prvotním kritériem je četnost výskytu onemocnění a správný algoritmus rozhodování v periferní praxi. Akademická zajímavost onemocnění je až kriteriem druhotným. Navrhované rozšíření dětských oddělení o akutní všeobecnou pediatrii a užší spolupráce s poliklinickými odděleními by z tohoto hlediska mělo klíčový význam pro výuku.
Naopak pro doktorskou výuku by koncentrace specializovaných oddělení byla přínosná pro profesní i vědecké vzdělávání. Orientace na doktorskou výuku je známkou kvality a umožní v budoucnu přežít v konkurenci. Existují i historické předpoklady k tomu, aby byla doktorská výuka prováděná mezinárodně, byť třeba s větší orientací do rozvojových zemí a na východ.
 
2.3. Přínos organizačních změn
Koordinace výuky by nadále pokračovala jak v rámci dětské kliniky, tak dalších oborů. Do výuky by měli být zapojeni všichni pediatři bez ohledu na jejich příslušnost pod jednotlivé organizační celky. Pro pregraduální výuku by bylo přínosné vytvoření oddělení akutního příjmu. Pro doktorskou výuku by komplex soustředěných dětských oborů měl být přínosnější (možnost předatestační cirkulace).
 
3. VĚDECKO-VÝZKUMNÁ ČINNOST
 
3.1. Současný stav

Vědecká a výzkumná činnost na klinikách nerovnoměrná. Zatímco 2. dětská klinika je v parametrech publikační a grantové činnosti nejlepší na 2. LF, 1. dětská klinika je podprůměrná a Klinika dětské onkologie průměrná. Největším přínosem pro publikační a výzkumnou aktivitu 2. dětské kliniky je skupina hematoonkologická, ale v posledních letech se rozvíjí i oblast výzkumu v dětské diabetologii a revmatologii. Je výsledkem spolupráce pracovníků kliniky s dalšími pracovišti (např. Ústav biologie a lékařské genetiky apod.), poliklinika apod. v rámci pediatricky orientovaného Výzkumného záměru.
 
3.2. Navrhované změny
Změny ve výzkumu by se měly týkat pouze těch podoborů pediatrie, u nichž výzkumná a publikační činnost je v současnosti nedostatečná. Kontinuita dosavadních kvalitních projektů nebude ohrožena.
 
3.3. Přínos organizačních změn
Budoucí vývoj výzkumné práce bude čím dál více překračovat hranice jednotlivých oddělení, klinik, ústavů, ale i fakult (viz nové výzkumné záměry MŠMT a projekty MZČR). Organizační změny by se současného kvalitního výzkumu neměly vůbec dotknout. Organizační změny ve vedení podoborů pediatrie by měly vést k posílení publikační a vědecké práce v oborech, které v současnosti zaostávají.
 
Vypracování podrobné struktury Pediatrické kliniky UK 2. LF a FN Motol bude úkolem podmínkou konkursního řízení na přednostu kliniky.

Poslední aktualizace: 29. 11. 2018 / Administrátor