Prof. MUDr. Václav Tošovský, DrSc. – smuteční oznámení

 
Akademická obec Univerzity Karlovy 2. lékařské fakulty,
členové jejího akademického senátu, vědecké rady a kolegia děkana
oznamují s hlubokou lítostí, že v pondělí 26. listopadu 2007

  zemřel v požehnaném věku 95 let
dlouholetý člen a pracovník fakulty

prof. MUDr. VÁCLAV TOŠOVSKÝ, DrSc.

Profesor Tošovský, spoluzakladatel moderní české chirurgie, patří k význačným osobnostem českého lékařství.
Je jedním ze zakládajících pedagogů v roce 1953 zřízené Fakulty dětského lékařství (nyní 2. lékařské fakulty) Univerzity Karlovy v Praze, stál u zrodu Fakultní nemocnice v Motole. V letech 1950–53 byl primářem oddělení dětské a ortopedické chirurgie v Karlovském nalezinci, které bylo roku 1953 ustanoveno Klinikou dětské chirurgie. V následujících letech byl profesor Tošovský vedoucím lékařem jejího traumatologického oddělení a v období let 1970–1978 jejím přednostou.
Byl vynikajícím odborníkem, ale právě tak oblíbeným učitelem studentů i pracovníků kliniky, ze kterých vzešla celá plejáda jeho znamenitých následovníků. Odborná činnost profesora Tošovského obsáhla témeř celý obor dětské chirurgie, ovšem nejvlastnějším zájmem jeho práce se staly složité otázky náhlých příhod břišních u dětí – jak získaných, tak zvláště příhod vzniklých na vrozeném podkladě, problematika neonatální chirurgie a palčivé záležitosti dětské traumatologie, zvláště moderní léčby dětských zlomenin. Profesor Tošovský má nepřehlédnutelné zásluhy v provedení nových diagnostických a terapeutických postupů v oboru. Své bohaté klinické zkušenosti předával lékařské veřejnosti prostřednictvím četných publikací a řady u nás i v zahraničí opakovaně vydávaných odborných monografií zásadního významu.
 
Z laudace prof. J. Kouteckého k devadesátinám prof. Tošovského:

 

„Jistě mi věříte, že shrnout 90 let krásného, plodného a čistého života profesora Tošovského není snadné.
O tom, že takový byl a je, svědčí nejenom dílo, titul emeritního profesora naší fakulty a titul Rytíře lékařského stavu udělený Českou lékařskou komorou a mnohá další ocenění, ale svědčí o tom především on sám. Jeho osobnost utvářejí vzdělanost a moudrost, laskavost a ochota, věrná přátelství a příkladné vztahy rodinné, pracovitost a píle, úcta k tradicím a osobnostem, které ji vytvářely. Za ta dlouhá léta, po která pana profesora znám, se nepamatuji, že by někomu něco odmítnul, že by někomu ublížil, dokonce snad jsem ho ani neviděl zlobit se. Když tak někdy vzpomínám a myslí mi procházejí události a osoby, když je hodnotím a třídím, zapadá mi osobnost pana profesora do skupiny lékařů, která se neustále zmenšuje. Do skupiny lékařů – lidumilů. Všimněte si, že pojem dříve u lékařů tak často používaný se ze současného slovníku vytrácí. Tempora mutantur. Děkuji panu profesorovi za celý jeho život. Je děkovat komu a za co!“

 
Jménem Univerzity Karlovy, 2. lékařské fakulty se loučíme s vynikajícím člověkem.
 
Vzpomeňte s námi.

prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc.
emeritní děkan fakulty
profesor Kliniky dětské hematologie a onkologie
    doc. MUDr. Ondřej Hrušák, Ph.D.
děkan fakulty

Rozhovor s profesorem Václavem Tošovským

Poslední aktualizace: 10. 1. 2019 / Administrátor