Zápisky ze senátu (18. 2. 2015)

První zasedání nového akademického senátu proběhlo ve středu 18. února. Zahájil ho prof. Milan Kvapil z Interní kliniky jakožto nejstarší člen senátu. Což se ukázalo jako předpověď věcí budoucích.

Hlavním bodem programu byla volba předsednictva senátu, která také zabrala nejvíce času. Volba probíhá tak, že pedagogická i studentská komora zvolí ze svých řad dva zástupce do předsednictva. Následně se v rámci celého senátu volí z pedagogické části předsednictva předseda a ze studentské části místopředseda senátu.  

Ilustrace: Adam Kalina

Na úvod volby jsme v rámci komor diskutovali o možných kandidátech, z mého pohledu je důležité, aby měl zvolený senátor o práci v předsednictvu v první řadě zájem. Ze studentské části jsme byli do předsednictva zvoleni já Eva Fürstová (4. ročník) a Drahomír Kolenčík (3. ročník, oba Všeobecné lékařství). V pedagogické komoře byl zvolen prof. Milan Kvapil a doc. Ondřej Hrušák (Klinika dětské hematologie a onkologie).

Vsuvka: Abychom se náhodou nenudili, v následujících dnech se odehrál zvrat: Doc. Hrušák rezignoval na funkci místopředsedy pedagogické komory senátu. (Podrobnosti so dozvíte zde.)

Nad letošní volbou se diskutovalo více, než si pamatuji z minulého volebního období, a nakonec jsme zvolili jako předsedu prof. Kvapila, pro kterého hlasovalo 14 z 20 přítomných, a jako místopředsedkyni Evu Fürstovou, která obdržela 16 hlasů z 20 možných.

V dalším bodě nás děkan prof. Komárek informoval o dění na děkanátu. Shrnul činnost kolegia děkana a pozval prof. Kvapila na jeho zasedání. Seznámil nás konkrétně s činností jednotlivých proděkanů (jejich agendu možno vidět zde).

Pan děkan znovu zmínil plánovanou rekonstrukci poslucháren, která začne pravděpodobně v červnu; v jednání je už stavební povolení pro dostavbu areálu na Plzeňské; na rektorátu už jedná i o sídle nové fakultní budovy v areálu FN Motol, kde by sídlila třeba knihovna a administrativní pracoviště. Fakulta se posouvá dopředu a má spoustu stavebních plánů, s čímž můžeme být spokojení, i když se nás hlavně příští akademický rok dotknou omezení v důsledku rekonstrukce.

V dalším bodu jsme diskutovali o komisích, z naší studentské komory vzešel návrh na novou PR komisi (ke stávající pedagogické, legislativní, ekonomické a sociální). Myslíme si, že má fakulta rezervy ve svojí propagaci, a rádi bychom se v senátu zasazovali o zlepšení. Návrh se setkal s pozitivní odezvou a jako celek jsme se shodli, že do příštího zasedání připraví předsednictvo popis jednotlivých komisí s nástinem možných problémů k řešení a každý se bude moci do některé komise zapsat.

MUDr. Radovan Hudák se ještě v minulém senátu společně s MUDr. Matejem Kohutiarem zabýval kvalitou a hodnocením vyučujících a na příštím zasedání by nás chtěl seznámit s výsledkem jejich analýzy a návrhy na zlepšení.

Senát dále schválil harmonogram zasedání v novém roce 2015. Budeme se i nadále scházet jednou měsíčně, vždy ve středu od 14.30 v knihovně Neurologické kliniky, a to v následujících termínech: 18. března, 15. dubna, 20. května, 17. června, 18. října, 18. listopadu a 16. prosince.

Na závěr připomínám, že další zasedání akademického senátu se bude konat ve středu 18. března 2015 od 14.30 na Interní klinice. Jednání akademického senátu jsou veřejná a členové akademické obce jsou samozřejmě zváni.

Eva Fürstová, místopředsedkyně akademického senátu 2. LF

Vytvořeno: 23. 2. 2015 / Upraveno: 12. 4. 2019 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.