Zápisky ze senátu (21. října 2015)

První zasedání akademického senátu v novém akademickém roce proběhlo 21. října. I když jsou prázdniny obdobím jistého útlumu, fakulta nezahálela.

Děkan Vladimír Komárek nám představil změny na pozicích vedoucích pracovišť: novým šéfem se pyšní Ústav histologie a embryologie, kde převzal vedení MUDr. Jiří Uhlík, Ph.D., Ústav farmakologie povede doc. MUDr. Zoltán Paluch, Ph.D., Ústav veřejného zdravotnictví MUDr. Ivana Holcátová, CSc., Ústav soudního lékařství MUDr. Petr Tomášek a na závěr má nového přednostu i Anatomický ústav, a to doc. MUDr. Davida Kachlíka, Ph.D. Další informace se týkaly počtu přijatých studentů a čísla jsou následující: Fakulta má 182 nových českých mediků, 72 anglických mediků, 30 nových fyzioterapeutů, 30 navazujících magistrů fyzioterapie a 32 všeobecných sester.

Slovo si poté vzala paní tajemnice a za zvuku Smetanovy Vltavy nám promítla několik fotografií z havárie vody na Plzeňské. Budova utrpěla značné škody (v celkové výši asi osm milionů korun), ale díky usilovné práci zasažených pracovišť, nového správce budov a paní tajemnice se všechny zásadní opravy stihly do začátku akademického roku. Aby toho štěstí nebylo málo, Žížalu zasáhla další havárie vody minulý týden a tentokrát to odnesla Pelouchova posluchárna, naštěstí škody nejsou takové jako v létě.

Už několikrát jsme mluvili o rekonstrukci poslucháren v Motole a někde to pořád drhlo, je to poměrně křehký projekt, který financuje dohromady Ministerstvo zdravotnictví (provozovatel FN Motol), Ministerstvo školství (za Univerzitu Karlovu) a Ministerstvo financí (jinak by na rekonstrukci prostě nebylo), a jak už to na naší politické scéně bývá, nic nejde úplně hladce, ale tentokrát už snad můžeme s jistotou říct, že prof. Kolářovi se podařilo dohodnout vše, co bylo slíbeno, a rekonstrukce opravdu začne. Další přijímací řízení už by se nemělo konat u nás na fakultě, která bude, doufejme, v počátcích rekonstrukce, ale v prostorách ČVUT v Dejvicích. Nových poslucháren a studentského zázemí bychom se měli dočkat v akademickém roce 2017/2018. Další stavební plány zahrnují pokračování výstavby na Plzeňské, kde už jsou přípravy v plném proudu, a novou budovu bychom měli čekat v roce 2018. 

Někdo jste možná zaznamenal, že se chystá nový zákon o specializačním vzdělávání a za naši fakultu se na hlavním připomínkování podílí doc. Vojtěch Havlas. Nám studentům z jeho povídání šla hlava kolem, i když pedagogové se možná trochu nudili. Nový zákon přináší několik změn: Novela by měla zvýšit počet kmenů ze 17 na 18, zredukovat počet základních oborů z 46 na 33, ale vůbec neřeší nadstavbové obory (což by mohlo v budoucnosti dělat problémy). Do nevýhodné pozice dostával zákon doktorandy, kteří byli v původním znění omezeni v zápisu do specializačního vzdělávání i nadstavbových oborů, naštěstí toto je jedna z věcí, kterou se díky připomínkám z lékařských fakult snad podařilo eliminovat. Dále by se měla zkrátit celková doba postgraduálního vzdělávání. Začátkem listopadu jde zákon na úřad vlády, pokud projde poslaneckou sněmovnou a senátem bez problémů, mohl by vejít v platnost v roce 2017. Konečná podoba je ale stejně ve hvězdách, na cestě k závěrečnému podpisu prezidenta se může podoba zákona značně změnit, navzdory připomínkám lékařských fakult i odborné veřejnosti.

Na závěr jsme si vyslechli zprávy z komisí AS:

Komise pro mediální propagaci se věnuje reklamním předmětům a chce se více podílet na přípravě Dne otevřených dveří (který proběhne v sobotu 16. ledna 2016 v 10 hodin).

Pedagogická komise má za cíl pokusit se zlepšit situaci půjčování učebnic v knihovně pro studenty 6. ročníku a věnovat se bude, jak už bývá zvykem, také studentské anketě.

Sociální komise se zabývá mobilitou studentů a podařilo se jí uspořádat seminář o stážích IFMSA a ERASMUS na naší fakultě a také zajistit informace o zahraničních stážích pro studenty lékařských fakult na semináři o mobilitě studentů každoročně pořádaný IPSC (Informační, poradenské a sociální centrum Univerzity Karlovy). Pro velký zájem se toto téma stane pevnou součástí dalších informačních přednášek IPSC, a to jen díky senátorům 2. lékařské fakulty.

Na závěr bych chtěla připomenout, že příští setkání akademického senátu proběhne ve středu 18. listopadu od 14.30 v knihovně Interní kliniky ve 4. patře. Všichni jste srdečně zváni.

Eva Fürstová, místopředsedkyně akademického senátu

Vytvořeno: 29. 10. 2015 / Upraveno: 14. 6. 2017 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.