Online diskuse k článku 2. lékařská fakulta nebo Lékařská fakulta Motol?

Zpět na diskusi


Vaše názory – starší, anonymní příspěvky:

20. 1. 2008 Bohužel je limit jen 300 znaků, tak píši druhý názor zvlášť. Ty gramatické hrubky co tam píší někteří studenti jsou silně trapné a členové akademické obce by tak psát neměli. Je to Ostuda celé fakulty a UK. Jak tak může psát vysokoškolák??? Osobně bych takové příspěvky okamžite smazal – je to ostuda!
absolvent
20. 1. 2008 Myslim, že by bylo asi nejlepší jen název upravit na 2.LF UK MOTOL a bude to takový kompromis. Bude tam zastoupeno čislo fakulty a hlavně tam bude vidět spojení s FN Motol, což si myslím, že je dost zásadní. Motol má v ČR a i ve světě zvuk a bude jen s výhodou, když to naše fakulta bude mít v názvu!
absolvent
19. 1. 2008 Pokud stále platí heslo klanu Kennedy-ů ("be always the first, the second is a failure"), pak bude asi vhodnější název LF UK Motol.
Morávek d. chir.
pedagog
19. 1. 2008 "rozepre by mohli"
"penize by se dali pouzit"
Škoda, že se na 2.LF neučí čeština...
pedagog
18. 1. 2008 Jsem jednoznacne pro zachovani 2. LF, nedavne rozpory s panem reditelem me v tom jen utvrzuji. Dalsi rozepre by mohli vest k oddeleni fakulty od nemocnice – k cemu nam potom bude jmeno, kdyz budeme sidlit jinde? Navic bude 1. LF, 3. LF – lide se budou ptat, kde je ta 2.? A ty penize by se dali pouzit uzitecneji :)
student
18. 1. 2008 LF Motol, jednoduše proto, že důvody pro mají svou váhu a administrativní náklady změny se brzy vynahradí.
absolvent
18. 1. 2008 Navrhuji LF Harvard, to je dobra znacka ne? Zaznelo to tady uz drive, vadi 2.LF v impaktovanych casopisech, neni to porad tak trochu frustrace z vetsi 1.LF? nazev=marginalni problem, kvalita se prosadi sama, a kvalita ta v Motole je, ne?
absolvent
18. 1. 2008 jsem pro nazev LF MOTOL
student
17. 1. 2008 Všechny, myslím časem opravdu všechny:). Ať můžou psát do životopisů: Vystudoval jsem medicínu v Evropě /EU/, v Praze na Karlově univerzitě. Skutečnost, že absolventi lékařských fakult UK nastupují pracovat do zdravotnických zařízení v ČR ukazuje na jejich katastrofální kvalitu !!!
F.Habart
absolvent
17. 1. 2008 Lékařská fakula UK Praha !!!!! . Praze by slušela jedna reprezentativní fakulta. Je absurdní pro svět mít na univerzitě 5. stejných fakult a z toho 3.v Praze. Jedna fakulta je srozumitelná pro všechny absolventy, kteří odejdou pracovat do ciziny a jejich zaměstnavatele. F. Habart
absolvent
17. 1. 2008 Myslím si, že název 2.LF je již dostatečně zavedený, má svou pověst a není třeba ho měnit. Myslíte, že fakultu, která jako jediná v ČR měla po 3 roky za sebou zástupce na stupních vítězů mezinárodní prestižní soutěže PGS studentů (Hradec Králové) vnímá jako druhou? MUDr. Radka Pourová
student
17. 1. 2008 jsem pro název LF Motol
absolvent
17. 1. 2008 Souhlasím též s přejmenováním, ale až současně se vznikem univerzitní nemocnice, je zbytečné vynakládat finanční prostředky na přejmenování 2x. UN Motol Praha
MUDr.Marcela Peremská
absolvent
17. 1. 2008 Přeji všem pěkné zimní dny, jsem absolventka a jsem PRO změnu názvu. :-) S pozdravem Jana Budařová, Brno
absolvent
17. 1. 2008 Jsem pro změnu. Stejně jsme byli "ti z Motola", zatímco studenti 1.LF jsou "ti z Karláku", ale podle mě byl nejlepší (a po 6 letech strávených v "Motole" myslím i nejvýstižnější) název FDL.
absolvent
17. 1. 2008 K předchozímu příspěvku: překlep se vloudil, bylo myšleno "...(ať se nenaruší výraz "LF Motol")..." nikoli "FN Motol". Omlouvám se :-)
L.B.
absolvent
16. 1. 2008 LF Motol Praha
(Medical School Motol Prague)

Z důvodů již níže v diskuzi uvedených (zahraničí, mimopražští...) navrhuji do názvu přidat "Praha", ale až na poslední místo (ať se nenaruší výraz "FN Motol") a bez pomlčky (ta působí problémy – internet, web adresa, formuláře...)

Lucie Benešová
absolvent
16. 1. 2008 Jak jednou řekl jeden asistent: "Než být druhej, to je lepší být v Motole". Souhlasím se změnou na LF Motol.
absolvent
16. 1. 2008 Otazka prejmenovani fakulty je zcela marginalni. Vedeni fakulty by primarne melo resit jine problemy jako dostavba teoretickych ustavu, urovnani vztahu s nemocnici a zlepsovani podminek pro pedagogy. Ondrej Pech, 2. rocnik VL
student
16. 1. 2008 Nechala bych 2.lf, dokud by nevznikly univerzitní nemocnice. Potom UN Motol. Tak by to bylo z finančně méně náročné, než to měnit dvakrát.
student
16. 1. 2008 Jsem pro Lékařská fakulta Motol.
Nevím ovšem jaké nastanou změny v souvislosti s plánovanými Universitními nemocnicemi, jejichž koncepce je naprosto nepřijatelná. Ale v době modré totality je možné vše.
pedagog
16. 1. 2008 Motol. Regionalni oznaceni je vzite – studenti dodnes rikaji, ze studovali medicinu na Vinohradech, apod. Absolvoval jsem Motol vzdalene pripomina absolvoval jsem Oxford nebo Cambridge – tedy pojem regionu.
J. Hruda
jiný zaměstnanec
16. 1. 2008 Poněkud heretický kompromis: po změně FDL na 2LF se zdůrazňovalo, že v Motole se vyučuje víc než všeobecné lékařství – tj. více pediatrie a vývojové medicíny, než bývá v kraji zvykem. Takže bych navrhoval název: Fakulta lékařství a vývojové medicíny (FLVM), a bylo by po starostech s Motolem/:-) ZdS
jiný zaměstnanec
16. 1. 2008 Ještě k DĚTSKÉ... Slovo "MOTOL" si dodnes veřejnost automaticky spojuje s pediatrií – jakkoli vedle stojí modrá "Nemocnice pro dospělé". Ale myslím, že FN se neměla oficiálního organizačního (pod)názvu Dětská nemocnice nikdy vzdávat – a po rekonstrukci objektu DN by se k němu měla vrátit.
jiný zaměstnanec
16. 1. 2008 Ad "...BÝVALÁ DĚTSKÁ..."
Změna FDL na 2LF byla mnohem radikálnější (a k horšímu) – dodnes mi nikdo nevysvětlil, kam zmizela zavedená značka hodnoty rodinného stříbra, totiž název "Dětská nemocnice". Všude ve světě si takové značky a jména váží – ale tady zmizela spolu s FDL...
jiný zaměstnanec
15. 1. 2008 3)...siroka verejnost, ktera do veci tolik nevidi, muze byt nazvem ovlivnena 4) od 1.rocniku nas uci, ze pacienty mame oslovovat jmeny ne cisly, myslim, ze princip je stejny. Daniela Janeckova
student
15. 1. 2008 jsem nazor zmenila a to z vice duvodu. 1. casto se mi stava, ze se me kamaradi nebo cizi lide ptaji, proc se jmenujeme 2. a v cem je 1. LF lepsi. 2. nazev 2. LF nas vubec nicim necharakterizuje – Motol v lidech alespon nejakou asociaci vyvolava 3. jako student nepochybuji o kvalite nasi fakulty, ale...D.J.
student
15. 1. 2008 1)Jsem pro nazev LF Motol. Nejprve jsem si rikala, ze menit nazev fakulty v obdobi, kdy alespon dle me dostupnych informaci nemame zrovna penize na rozhazovani, je zbytecne, ale po seznameni se s historii nazvu LF Motol a s odhadem financnich nakladu na zmenu,... Daniela Janečková 4.r.
student
15. 1. 2008 Jsem pro nazev LF Motol, protoze vetsina lekarskych fakult u nas i ve svete je oznacovana mistem sidla a nikoliv cislici. Navic je Motol i v nasem oboru dobre zavedena znacka, kterou znaji mnozi lide u nas i v zahranici.
pedagog
15. 1. 2008 Název LF Motol považuji za vhodnější, protože vyjadřuje nejen lokalitu ve které se nachází, ale připomíná i tu skutečnost,že v minulosti, kdy to byla pouhá nemocnice na okraji města zde vyrůstala celá řada medicínsky významných osobností, které ji pak proslavily. J.K.
pedagog
15. 1. 2008 Takhle se dělá pokrok:
2. ve světě ==> 1. v Motole
?
student
14. 1. 2008 Impaktovým periodikům to vadí? aha, tak to jsem netušil...
student
14. 1. 2008 Asi žiju v jiném časoprostoru. Nevybavuji si, že bych někomu za šest let studia (včetně sedmi měsíců v zahraničí) musel vysvětlovat, že 2.LF není není druhá proto, že by byla horší než 1.LF. Naopak, 2.LF je značka s velmi dobrým jménem! Není ten problém spíš někde jinde??
Josef Škola, 6.r
student
14. 1. 2008 Dejte si název Nejlepší LF Praha bude klid a utichnou spory jestli 2. LF nebo Motolská LF:-)
ostatní
14. 1. 2008 Opravdu stojí ti, co se mohou zeptat, proč jsme až druzí, za to, abychom kvůli nim vynakládali tolik úsilí a peněz? Není důvod přeci jen jen v naší ješitnosti?
student
14. 1. 2008 změna je život. Lékařská fakulta Motol.
absolvent
14. 1. 2008 Hlaďo: Jsem pro LF Motol.
pedagog
14. 1. 2008 Jsem zcela proti změně názvu na LF Motol.Osobně nemám problém s vysvětlováním co a kde je 2.LF. Komplex z dvojky si řešte sami se sebou.Ne za cenu 700 tis.! Ty peníze lze určitě využít mnohem rozumněji(nové knihy, učební pomůcky atd.).
student
14. 1. 2008 LF Motol. Neměnit ale stávající průkazy studentů a možná ani zaměstnanců, je to zbytečně nákladné a přínos vynaložené investici neodpovídá. Magdaléna Ježková
absolvent
14. 1. 2008 LF Motol
pedagog
14. 1. 2008 LF Motol se milíbí. L.Zeman
pedagog
14. 1. 2008 Přejmenovat děkana by vyšlo řádově levněji.
student
14. 1. 2008 ...stejné jméno je jednoznačná výhoda. Počkal bych ale do vzniku UN. T. Hauer
student
14. 1. 2008 ...., zaznělo z jejich úst něco o jako – aha Motol, známe z televize a z internetu – .... prostě nás dokázali okamžitě zařadit. Stejně tak hovory s farmaceutickými firmami, oni samozřejmě neposíají reprezentanty někam za lékaři z 2. lékařské fakuty, ale do Motola. Jsme s nemocnicí spjati a nést...
student
14. 1. 2008 Prakticka zkusenost – kdyz jsme letos vyjednavali sponozory na ples, po prvnich trech zmatenych hovorech jsme se predstavovali jako z 2. Lékařské Fakuty v Praze MOTOLE!!! ponevadz treba vedeni Student Agency (firma je z Brna) nemeli tucha, kam nas zaradit. Kdyz se ae reklo motol....
student
14. 1. 2008 Praktická poznámka publikační: slovo Motol je naprosto unikátní výraz např. v databázích jako PubMed – a lze podle něj jednoznačně identifikovat místo/pracoviště. Naopak – nikdo mimo nás motolských neví, kde/co je 2. lékařská fakulta – a identifikace místa/pracoviště je nejednoznačná... ZdS
jiný zaměstnanec
14. 1. 2008 Nikdo mimo ČR neví, kde je/co je Motol. Hradec Králové a Plzeň jsou aspoň města naleznutelná na mapě.
student
14. 1. 2008 Označení LF Motol je logictejsi, vystiznejsi a nevyvolava otazku ohledne cislovani, jsem zcela pro.
Petr Vait 2.rocnik
student
14. 1. 2008 RE RE: ne vše je řízeno trhem a konkurencí – ani v dnešní době. Taky je tu snaha o monopolizaci. Třeba budeme mít nějakého "osvíceného" rektora a vznikne jedna iniverzální universitní lékařská škola. (A bude po starostech!)
student
14. 1. 2008 Jsem pro název Lékařská fakulta Motol, stejně tak i odpovídám na otázku, kde jsem studovala – v Motole. Lucie Laštovková, roz. Srbková.
absolvent
13. 1. 2008 RE: Hrubá chyba bylo opustit profilaci pediatrie...
Myslím, že naopak 5 neprofilovaných fakult je ku prospěchu, protože to přináší zdravou soutěž mezi nimi. Bez konkurenčního boje není žádný motor pokroku...viz Česká pošta, České dráhy, komunismus...
student
13. 1. 2008 Jsem jednoznačně pro název LF Motol.
absolvent
13. 1. 2008 ...nebo likvidace :-(
pedagog
13. 1. 2008 Hrubá chyba bylo opustit profilaci pediatrie. Tedy: Pediatrická fakulta nebo Fakulta dětského lékařství. Pět fakult UK je absolutní nesmysl, který dlouho nepřežije: PAk nastoupí otázka profilace.
pedagog
13. 1. 2008 No ovšem pokud by se za 700 000 dala zařídit studovna s knihovnou větší než stávající, tak bych je zainvestoval tam... Míra Kodým 3.r.
student
13. 1. 2008 pokracovani minuleho: reknu ze sem z motola a oni se ptaji co je to zac. ja rikam 2. LF. Napriste si dam pozor a rikam ze jsem z 2.LF obligatni otazka – aha a ta sidli kde? (ted se nebudeme poustet do diskuzi nad slovem "sidli"....)
student
13. 1. 2008 Nikdy sem se nesetkal s přístupem, že jsme horší fakulta protože máme číslo 2. Nejspíš tak s otázkou "1? 2? 3? – v čem je rozdíl?" Říkám, že v ničem (až na to, že 2. je nejlepší). Podle mě k tomu není důvod jiný než ten, že se bude FNM jmenovat UNM. A LFM je tedy přesnější. Míra Kodým 3.r
student
13. 1. 2008 Taky se mne kazdy pta, proc jmse druzi.. jsem pro MOtol. Jediny duvod pro zachovani 2LF tak vidim v tom, ze ma prvni skola byla 1.LF a druha skola 2. LF :-) lide nejen ze resi, jestli jsme 2LF nebo MOtol ale opakovane jsem se setkal se situaci, ze lide znaji oba nazvy ale nespojuji si je! ps 300ZnakuMalo!
student
12. 1. 2008 Jsem určitě pro změnu názvu na LF Motol. Název druhá je zavadejici a lide si mysli, ze je horsi nez prvni. Coz rozhodně není pravda.
absolvent
12. 1. 2008 Pokud to bude levnější, když počkáme na změnu FN Motol na UN Motol, ták klidně počkám. A mohli by stávající studenti dostudovat se současnými průkazy, ušetřilo by se... A Vinohradské LF by to mohl taky někdo navrhnout, třeba se taky chytí a nebude třeba řešit strachy o zápis 1.LF, LFM, 3.L.o co jde?
student
12. 1. 2008 Souhlasím se změnou názvu na LF MOTOL. Taky mě nebaví pořád všem vysvětlovat, proč jsme "druzí", nebo trpělivě odpovídat na otázky typu: "To jste na Vinohradech, že?" Tady se jako student každodenně ztotožňuju se svou fakultou, když odpovídám na otázku: "Kam jedeš?" "Na Motol" = do školy. Jsou-li peníze
student
12. 1. 2008 jsem za LF Motol – stejně už teď říkám že studuji v Motole.
a že to bude vypadat divně vedle 1. a 3. LF? to nám muže být jedno ne?
a taky jsem už mockrát vysvětlovala že nejsme horší než 1...
student
12. 1. 2008 Myslím si, že dvojka v názvu je zavádějící. Setkala jsem se už se spoustou lidí, jak z řad mých bývalých spolužáků či známých, kteří si mysleli, že 2. LF je horší než 1. LF, a soudili to jen z číslování. Jen málo lidí má ponětí, která z fakult je opravdu nejlepší.
student
12. 1. 2008 Když už změna, tak v rámci vzniku UN. K. Šrefl
student
12. 1. 2008 Celosvětově je jistě dvojka známější než Motol. A co je na něm důstojnějšího?
student
12. 1. 2008 Jsem pro změnu – LF Motol je výstižnější a důstojnější.
student
12. 1. 2008 pokud by nebylo nutné měnit studentské průkazy (na ISIC, kterou jak předpokládám má většina studentů, je uvedeno stejně jen Univerzita Karlova), případně vyčkat s výměnou do doby obnovování průkazů a třeba jen dotovat rozdíl cen (nový průkaz – prodloužení), pak LF Motol.
student
12. 1. 2008 Jsem pro stávající název.A ušetřené finanční prostředky bych vynaložil na vybavení učeben.Nebo nákupu nových učebnic do knihovny...
student
12. 1. 2008 V době digitalizace?
student
12. 1. 2008 Otázka 2.LF vs. LF Motol už se řeší dost dlouho na to, aby se s případnou změnou počkalo až do doby vyjasnění otázky přechodu na UN Motol. Určitě by to snížilo celkové náklady. Zároveň jsem ale jasně pro změnu na LF Motol. Pro širší veřejnost mají bohužel číslovky stále rozhodující vliv...
student
12. 1. 2008 Podle názvů to teď vypadá hezky. My jsme fakulta a "vlastníme" i svou fakultní nemocnici. Oni (univerzita) nám ji ale vezmou, už nebude naše, zato my se jí přizpůsobíme názvem a bude to vypadat, jako že Motol (nemocnice) "vlastní" nás.
student
12. 1. 2008 Podle mě to bude spíš vypadat,jako že vznikla nějaká nová – už ČTVRTÁ – pražská fakulta. A o tý "Druhý" (co prej ani nebyla tak špatná) nějak přestalo bejt slyšet.
Takže to nebude, jak tu někdo psal: 1LF, LFM, 3LF, ale: 1LF, 3LF, LFM
A to je změna k horšímu!
Daniela
absolvent
12. 1. 2008 Nepřijdeme změnou názvu také o některé (kladné) reference? Ne každý si spojí 2LF s LFMotol a už vůbec ne Jana Nováka (pracoviště 2lf) s Janem Novákem (LF Motol). Asi bych se spíše držel zavedené značky.
ZdPx
ostatní
12. 1. 2008 Název LF Motol je výstižnější.
student
12. 1. 2008 Já navrhuji zajít ještě dál a přejmenovat fakultu na LF Járy Cimrmana, který už v roce 1907 vypracoval návrh na vytvoření universitní nemocnice a byl tak pravým průkopníkem na poli (resp. t.č. Na Bojišti, kde byl děkanát LF) zdravotnicko-vzdělávacích reforem v Čechách.
student
11. 1. 2008 Jsem pro změnu názvu.Každá změna s sebou přináší obavy, ale bez změny není pokroku.Na žádném poli.
Na otázku,kde studuji,odpovídám :,,V Motole,na 2.LF."V Čechách se mi často dostane odpovědi:,,Aha,to je bývalá dětská,že."Z toho usuzuji,že veřejnost nás vnímá jako Motol či ,,dětskou".Štěpánková H.
student
11. 1. 2008 Asi nevznesu nic převratnýho co tu ještě nestojí, ale za 700 000 bych si uměl představit lepší věci než změnu názvu. Navíc LF2 už má nějaké jméno.Na otázku:co to je LF Motol, o tom sem nikdy neslyšel, by se stejně muselo dodávat bývalá LF2.Aha a proč ta změna?A proces vysvětlování by tu byl znova ;-)
student
11. 1. 2008 Nemám komplexy z názvu 2.LF. Znamená, že je mladší. Neříká nic o tom, jestli je lepší nebo horší.
student
11. 1. 2008 To bude taky nové logo, že? Pochybuji, že by se to tam jen přepsalo. A nové hlavičkové papíry a adresy úplně všude. A nový web a jeho doména. A nové cedule a spousta dalších výdajů, které na první pohled nejsou nebo nechtějí být vidět.
absolvent
11. 1. 2008 Soustřeďte se na kvalitu výuky, výzkumu atd. a ne na název.
student
11. 1. 2008 Jsem studentem i zaměstnancem 2.LF a jsem jednoznačně pro PONECHÁNÍ současného názvu.
student
11. 1. 2008 Copak asi tahle firma potřebuje zakamuflovat, že už zase mění identitu?
Tak se to přece u nás dělá, ne?
Náhodný kolemjdoucí
ostatní
11. 1. 2008 Mě nikdy nevadilo vysvětlit, proč že to studuji na 2. lf, naopak mě to docela bavilo :-). Vcelku mi ta změna přijde nepodstatná... Ale být studentem asi by mě štvalo, že se tolik peněz radši neinvestuje do výuky...
Katka Rathouská
absolvent
11. 1. 2008 Hlavně propagace a informace! Ty usnadní orientaci hlavně uchazečům o studium (i zahraničním). Akademici a studenti mají v rozdílech mezi fakultami jasno a veřejnost to zese tolik nepálí. Navíc situace 1.LF, LF MOTOL a 3.LF se mi nezdá o moc přehlednější. A je to moc drahé.
student
11. 1. 2008 Jsem pro zmenu na LF Motol. Spousta z nas se chysta vyrazit na zkusenou do zahranici, kde se prave na toto oznaceni nedivaji dobre. Evokuje to, ze 2.LF ma nizsi kvalitu nez 1.LF. Uz jsem musela nekolikrat vysvetlovat, ze to takhle neplati.
student
11. 1. 2008 Jsem jednoznačně pro změnu. Široká veřejnost i někteří studenti a lékaři, vnímájí toto POŘADOVÉ číslo fakulty, jako nějaký hodnotící aspekt. Rozhodně podvědomě! A o zahraničí ani nemluvě.

Lépe investovat úsilí do jedné změny, než do nekončného vysvětlování,že v Čechách 2. nemusí znamenat horší...
student
11. 1. 2008 Také často slyším otázku, proč jsme až druzí, takže upřednostňuji název LF Motol. Má-li ale od ledna 2009 stejně vzniknout Univerzitní nemocnice, je podle mne smyslupnější použít prostředky na přejmenování jinak. Třeba na tu už zmiňovanou Plzeňskou.

MUDr. K. Brunová, KAR FNM
absolvent
11. 1. 2008 Měnit název fakulty ve chvíli, kdy je ohrožena celá její existence, je víceméně směšné, nezdá se vám?
student
11. 1. 2008 Ano, souhlasím. Řešme raději kvalitu výuky některých předmětů, které jsou vedením přehlíženy. Jsou ústavy, které dosud nemají odpovídající podmínky pro odbornou práci, vybavení, učebny apod.
absolvent
11. 1. 2008 Myslim si, že měnit název ve chvíli, kdy se chystá zřízení univerzitních nemocnic (a tím i nové názvy)je zbytečné plýtvání peněz. Tak jak v předchozích příspěvcích se přikláním k názoru, že tyto prostředky jde využít mnohem efektivněji na výuku, úvazky, výzkum... Jsem proti změně.
student
11. 1. 2008 Motol se cizincům dobře říká, ale nejspíš jim nic neříká. Kdyby z nás alespoň mohla být LF Praha...
U nás jsme zase měli Karla. Ten byl až čtvrtý – a komu to vadí?
Každá změna něco zproblematizuje. A tohle mi připadá jako změna pro změnu. Opravdu to stojí za to?
pedagog
11. 1. 2008 Změna je život, ta dvojka v názvu opravdu nevypadá pěkně :-)
absolvent
11. 1. 2008 Když přejmenovat, tak až na UN Motol. Proč vynakládat peníze na administrativní změnu 2x? (spolehám na to, že univerzitní nemocnice budou..)
student
11. 1. 2008 ...„2 je podřadnost“..."nebaví mě vysvětlovat,proč až druzí"...„mít vlastní LF a ne až tu druhou“...„teprve po dalším dotazu přiznám 2.LF“... „stejně se tak všichni prezentujeme raději než jako ze dvojky“...

Já osobně se tak (coby studentka Dvojky) prezentuji dosti často.
A velice hrdě!
HK,5.r.
student
11. 1. 2008 Jsem pro zachování „2.LF“. Finanč. prostředky potřebné na přejmenování by se daly vynaložit účelněji (příklady již byly zmíněny). Kdo si myslí, že vyšší číslice v názvu snižuje kvalitu dosahovaných výsledků, prosím... Ale nevěřím, že by podobné dotazy měly důvod jiný než čistě informativní.
HK,5.r.
student
11. 1. 2008 A co takhle resit radeji kvalitu vyuky:(( 2.lf=hruza! At se jmenuje jak chce.
student
11. 1. 2008 Dejme pojmenovani fakulty do aukce. Nejvyse nabizejici vybere jmeno!
ostatní
11. 1. 2008 Jak se k tomu stavi nemocnice? Je to propagace jejiho jmena. Neni to nahodou iniciativa vedeni FNM?
ostatní
11. 1. 2008 Asi jsme uz vsichni zapomneli, jak nas chteli z Motola vysankovat....
student
11. 1. 2008 Jsem pro zachování současného názvu 2.LF z těchto důvodů:
- Není zvykem nazývat fakultu podle malého sídla, které nemá ani statut městské části (Motol je část Prahy 5).
- Název LF Motol by mohl na cizince působit dojmem,že jde o jakousi periferní školu mimo Prahu (tím nechci zpochybňovat věhlas FNM).
pedagog
11. 1. 2008 spíš než jméno fakulty bych změnil děkana
student
11. 1. 2008 Myslím si, že by se název fakulty měl měnit v koordinaci s ostatními fakultami v Praze, aby nedošlo k situaci, kdy Universita Karlova bude mít 1.LF, 3.LF a LF v Motole. To by vypadalo divně a navíc by si každý dopočítal, že ta chybějící je druhá, že?
student
11. 1. 2008 Přikláním se k názvu LF Motol a jednoznačně souhlasím s argumentací děkana v kolonce jeho dopisu v odstavci "pro".
Ekonomické argumenty jsou pádné v odstavci "proti", ale je možné náklady na změnu názvu rozložit do delšího období

dr. Kozák J. prim. CLB
pedagog
11. 1. 2008 Jsem pro název Lékařská fakulta Motol
Schwippelová
pedagog
11. 1. 2008 jsem pro název LF Motol, nebo i nějaký jiný, který odstraní z označení dvojku, hlavně v situaci, kdy je naše fakulta spíše jasnou jedničkou :)
lk
student
11. 1. 2008 jsem pro lekarska fakulta motol
student
11. 1. 2008 LF Motol, stejně spíš říkám, že studuju v Motole než na 2.LF ( laici netuší, co je 2.LF. proč je 2. a kde je). Eva Provazníková, studentka 3. ročníku
student
11. 1. 2008 Hlasuji pro označení Fakultní nemocnice Motol
jiný zaměstnanec
11. 1. 2008 Dobrý den, domnívám se, že název LF Motol by konečně vyřešil problematiku laické veřenojsti s umístěním a názvem LF. Myslím, že by to posílilo i ducha studenta – mít vlastní LF a ne až tu druhou, což jsem často jako studentka slyšela. Mgr. Koutská
absolvent
11. 1. 2008 Lékařská fakulta Motol je z řady důvodů jmenovaných panem děkanem Hrušákem lepší – také je FN Motol apod. Všichni mluvíme o Motole, označení "druhá" je matoucí.
pedagog
10. 1. 2008 2 je symbol podřadnosti.Jestli je Lékařská fakulta Motol nevyhovující,musí se potom nalézt jiné řešení,číslo 2 v názvu nemá co dělat.
student
10. 1. 2008 Každá změna něco stojí,ale změna k lepšímu přináší plody!Lékařská fakulta Motol vnese konečně i do názvu na první pohled prestiž.
student
10. 1. 2008 Číslo 2 vede při prvním kontaktu ke ztrátě touhy se něco o fakultě něco dozvědět,je to symbol řadovosti,nebo dokonce podřadnosti.Člověk který hledá kvalitu,to nejlepší nehledá podřadné cíle,ale to co znamená číslo jedna,tedy jedinečnost,a to číslo 2 rozhodně nesplňuje.
student
10. 1. 2008 Jsem každopádně pro název LF/FN Motol. Jak již tu mnohokrát zaznělo i já se prezentuji jako studentka medicíny z Motola a až po dalším dotazu "přiznávám" 2. LF. Pokud by bylo možné spojit změnu názvu se změnou na univerzitní nemocnici (2. LF => UN Motol/LF UN Motol) náklady by se jistě snížily.
student
10. 1. 2008 Mohu potrvdit,že širší veřejnost vnímá číslo "2" jako nositel významu "ne nejlepší". Na mě osobně také nejdříve působila 1.LF jako nejlepší,protože mne podvědomě upoutalo číslo.Často jsem se setkával setkával se slovy :,,Proč jsi nešel na první? "
student
10. 1. 2008 Lékařská fakulta Motol. S pozdravem F. Fornůsek
student
10. 1. 2008 Jsem plně pro LF Motol!
student
10. 1. 2008 Myslím si, že pro prezentaci fakulty v zahraničí je vhodnější název LF Motol. Přesto jsem však jednoznačně přesvědčen, že finanční obnos spojený se změnou názvu je příliš vysoký, a v případě naší fakulty mohou být tyto peníze využity daleko účelněji a efektivněji.
Ondřej Čakrt PGS student
pedagog
10. 1. 2008 Kloním se k názvu LF Motol.Označení 2.LF je skutečně zavádějící.Podle mých zkušeností laická veřejnost vnímá očíslování podobně, jako stupně vítězů. Jsme podle ní tedy druzí co do kvality( což samozřejmě není pravda, protože jsme nejlepší)Označení sídla LF v názvu mi přijde z mnoha důvodů logičtější
student
10. 1. 2008 Vysvětlování, proč jsme "druzí", se změní na jiné vysvětlování, kolikátá (která) že fakulta jsme to předtím vlastně byli...
student
10. 1. 2008 Možné je to proto, že všichni (děkan, vedení, AS) jsou zástupci členů akademické obce a je přinejmenším slušné nabídnout ak. obci debatu. Radikální metení ze stolu také není příliš demokratickým přístupem.
Jinak jsem pro změnu, mimo jiné i kvůli vzniku UN.
Tomáš Hauer, studenstká komora AS
student
10. 1. 2008 Ponechejme puvodni nazev a vratme se k rozumne cinnosti! To opravdu nemame nic lepsiho na praci, nez resit tyto malichernosti? Jak je vubec mozne, ze to nebylo hned smeteno ze stolu?!?
student
10. 1. 2008 A pak se nas budou ptat: no a kolikata jste?
student
10. 1. 2008 LF Motol je srozumitelnější,reprezentativnější.Souhlasím a podporuji změnu názvu.
pedagog
10. 1. 2008 2LF.Půlka lidí nezná správný rod názvu Motol. Nechte, prosím, název současný.
student
10. 1. 2008 Nazev ponechat. Kdo by si nepral byt za svuj zivot iniciatorem a obdarovat fakultu novym jmenem? Nedoprejme takovemu frajirkovi jeho sebestredne poteseni!
student
10. 1. 2008 2.lekarska fakulta je nazev dobry. Jen laik se zepta, proc jsme druzi, ale snad vzdy jen bez hlubsiho zajmu o uroven fakulty. Nechme soucasny nazev. Samotna zmena ukaze jen na lpeni na nazvu. Nechci nikomu vysvetlovat: ted jsme Motol,tedy drive 2., tedy predtim pediatricka.Jaky nazev zvolime priste?
student
10. 1. 2008 Mám podobnou zkušenost nejen ze zahraničí, ale i z Čech. Lidé neví, proč je 2.LF druhá. Proto jsem pro nový název Lékařská fakulta Motol.
student
10. 1. 2008 LF Motol je asi estetictejsi, ale z organizacnich duvodu i pro vysvetlovani nazvu v zahranici (jsem aktivnim clenem IFMSA CZ) je bohuzel stary nazev vyrazne praktictejsi a naopak nam pribyde vysvetlovani proc je v Praze 1. a 3. LF a LF Motol...
student
10. 1. 2008 Změnit. Stejně všude říkám, že jsem z "Motola". Kryštof Slabý, KTL UK 2.LF a FNM
pedagog
10. 1. 2008 JSME JEDINEČNÁ FAKULTA a už mě nebaví všude vysvětlovat,že když sem na LF2..neznamená to,že jsem na horší fakultě než jsou studenti na LF1.Myslím,že prestiž fakulty na veřejnosti je důležitá.A název Lékařská fakulta Motol,by podle mě byl určitě reprezentativní a krásný.Jsem jednoznačně pro! :-)
student
10. 1. 2008 Nesdílím frustraci z toho, že naše fakulta by mohla být (ale samozřejmě není) druhá nejen názvem, ale změně názvu se nebráním. Co byste říkali názvu "1. pražská fakulta lékařských věd"? :-) Kryštof Slabý, student
student
10. 1. 2008 4) příklad ze světa: Université Montpellier I. / Université Montpellier II.
5) věřím, existuje řada smysluplnějších způsobů jak utratit 700000,– Kč (namátkou: obnova fondu knihovny, stipendijní programy, areál na Plzeňské atd.)
Josef Škola, 6. ročník
student
10. 1. 2008 1) Jsem pro zachování. A pokud už měnit, tak až v souvislosti s přechodem na UN.
2) Věřím, že ve světě vědy/medicíny se jako známka kvalita používá něco jiného než číslo v názvu fakulty.
3) Naše jméno v ČR název 2.LF nepoškozuje (viz dlouhodobý poměr trendů přihlášení/přijatí na LF v ČR)
student
10. 1. 2008 MOTOL!!:)

....stejně se tak všichni prezentujeme raději než "Jsem ze dvojky"
student
10. 1. 2008 Jsem urcite pro nazev LF Motol.Z vlastni zkusenosti vim, ze hlavne v zahranici je nutne neustale vysvetlovat, proc zrovna druha fakulta..v cem je druha,jestli to znamena horsi atd., pokud hlavne v oborech detskeho lekarstvi vyslovim Motol, vsichni vedi,ktera nemocnice s fakultou a kde.
absolvent
10. 1. 2008 LF Motol je vhodnější
student
10. 1. 2008 Název Lékařská fakulta Motol zní rozhodně lépe než 2.lékařská fakulta.
Číslování opravdu zavdává příčinu ke srovnávání.
Jiří Hamous, 5.ročník
student
10. 1. 2008 Myslím si, že změna názvu by byla vhodná. Pro veřejnost je číslování velmi nesrozumitelné – důkazem je častý dotaz – př: "A druhá lékářská, to je ta na Vinohradech? :)" Mezi studenty se "Motolská fakulta" skloňuje ve všech pádech, zatímco 2. lékařská zazní málokdy – platí i pro mezifakultní rozhovory.
student
10. 1. 2008 Jsem pro změnu ale až v souvislosti s vytvořením universitních nemocnic, kdy, jak jsem pochopil, se stejně bude muset měnit název. Dokud se tak nestane, není dle mého důvod jméno měnit. Prostředky by určitě bylo možné využít lépe – viz areál Plzeňská.
student
10. 1. 2008 Argumenty pro změnu na LF Motol se mi zdají rozumné. Já sama daleko raději říkám, že studuju v Motole než na 2. lékařské. Má to určitě větší zvuk. Souhlasím.
student
10. 1. 2008 Jsem zcela pro zmenu nazvu na "Lekarska fakulta Motol"
student
10. 1. 2008 Ja jsem pro zmenu nazvu na Lekarska fakulta Motol, i kdyz to pro vsechny bude znamenat praci se zmenami, cisla jsou zavadejici a ne proto ne prilis vhodna.

Eva Sykova
pedagog
10. 1. 2008 Jsem urcite pro zmenu na LF Motol. Lide jsou manipulovani cisly a dochazi pak k situacim, kdy jsou na zaklade predsudku presvedceni o kvalitativnim skoku mezi "prvni" a "druhou" lekarskou fakultou. Nebavi me porad vysvetlovat, ze fakulta to je sice "az druha", ale pritom nejlepsi(o;.
student
10. 1. 2008 Jsem pro zachování současného názvu fakulty.
student
10. 1. 2008 Jsem rozhodne pro zmenu na LF Motol. V zahranici i doma uz jsem musela mnohokrat vysvetlovat, proc jsem na 2. fakulte, navic i mnoho mistnich netusi, s kterou nemocnici je 2. LF spojena. Jmeno je opravdu dulezite, moje predchozi univerzita ze stejneho duvodu zmenila jmeno z International na Jacobs
student
10. 1. 2008 Súhlasím s argumentami pre LF Motol a tiez som za zmenu názvu.Nie je to len o razítkach,peniazoch,kartičkách.Je to aj o budúcich generáciách medikov a studentov,ktorí (ak nedôjde k zmene názvu) budú vždy dookola a dookola vysvetľovať, prečo sme vlastne druhí a nie prví a z ktorej sme nemocnice.
student
10. 1. 2008 určitě jsem pro název LF Motol, jasně nás to přiřazuje a odpadne i vysvětlování, proč druhá.
student
10. 1. 2008 Jsem pro nazev LF Motol,libi se mi mnohem vice...
student
10. 1. 2008 Přestože si uvědomuju problémy, které by s případnou změnou následovaly, jednoznačně jsem pro změnu názvu. Veřejnosti 2. LF málokdy něco řekne. Pokud si však fakultu propojí s konkrétní nemocnicí, je to mnohem snažší zadání bez složitého vysvětlování. Už dnes říkám:"chodím do školy do Motola".
student
10. 1. 2008 Dobrý den,
Souhlasím s názorem pana děkana a jsem tímto pro název Lékařská fakulta Motol – tímto budeme pro veřejnost jasně spojeni s konkrétním pracovištěm bez nicneříkajícího čísla.
student
10. 1. 2008 Jsem taky za zmenu na Lekarska fakulta Motol taky hlavne kvuli lidem ze zahranici( osobni zkusenosti) ale i kvuli zajemcum o studium na nasi fakulte – mimoprazski a zahranicti studenti mohou mit dilema pri vypisovani prihlasek.
student
10. 1. 2008 Také stále vysvětluji, proč jsem na 2.LF a ne třeba na 1.LF, když je "první". Hlasuji pro LF Motol.
student
10. 1. 2008 Název LF Motol je více než vhodný a změnu bych přivítal. Argumenty, jak k tomu přijdou zbylé 2 fakulty UK jsou neopodstatněné, protože UK má lék. fakult 5, ty poslední zde nejmenované mají velmi racionální název, LF Plzeň a Hradec Králové. Ta naše by byla další z nich. J.Kukačka UKBP
pedagog
10. 1. 2008 Jsem určitě pro název LF Motol. Na dvojku jsou sice všichni zvyklí, ale je zvláštní a svým způsobem to může pro lidi zvenčí snižovat váhu fakulty.
student
10. 1. 2008 Mam nekolik zkusenosti ze zahranici, a neustale vysvetlovani, proc jsme druzi a kdo je tedy logicky ten prvni, bylo na denni poradku. Jsem rozhodne pro zmenu na Lekarska fakulta Motol.
student
10. 1. 2008 Nevim,mne nazev 2.lekarska fakulta vyhovuje a hlavne si myslim,ze tech 700tis. se da vyuzit i lip.Taky se nekdy setkavam s otazkou,proc jsme druha fakulta,ale to je nejmensi problem vysvetlit to.A taky si myslim,ze trojice 1.LF,LF Motol a 3.LF by byla prinejmensim zvlastni:)
student
10. 1. 2008 Souhlasím s názorem, že LF Motol je výstižnější než nic neříkajíci 2.LF...
MUDr. Szeghy Peter
absolvent
10. 1. 2008 Změna jména nikoho lepším neudělá a naši kliniku nikdo za dvojku v ČR nepovažuje. Náklady na jméno bych dal do mezd, rád bych se přiblížil platu sekretářky mé manželky...
pedagog
10. 1. 2008 Jsem pro nazev LF Motol ze zcela praktickych duvodu, jak jiz bylo uvedeno (prezentace navenek; zavadejici cislovani; spojitost s budouci "univerzitni" nemocnici). Naklady jsou dosti vysoke – daly by se snizit prejmenovanim fakulty az ve chvili zavedeni "univerzitni" nemocnice? J.Bronsky – pediatrie, UKBP
pedagog
10. 1. 2008 LF Motol je rozhodne lepší názov, nie sme v ničom 2.
absolvent
10. 1. 2008 souhlasím s názvem Lékařská Fakulta Motol
pedagog
10. 1. 2008 Také jsem se setkala s otázkou, v čem jsme "druzí", číslování fakult asi není nejšťastnější způsob označování. Nejvíc se mi zamlouvá návrh LF Praha – Motol.
Ale náklady na změnu se mi zdají dost vysoké. A navíc představa výměn průkazů, razítek... mi nepřipadá moc lákavá.
K. Procházková
pedagog
10. 1. 2008 Jsem jednoznačně pro pro název LF Motol. Přednášel jsem na několika zahraničních pracovištích a uvedení názvu SECOND Medical School často vzbudilo u kolegů úsměv. Čelil jsem např. otázce, v čem jsme horší než ti FIRST. Doc.MUDr.Pavel Kršek, PhD, Klinika dětské neurologie.
pedagog
10. 1. 2008 Jsem pro název LF Motol, který je ve všech souvislostech nejsrozumitelnější a hlavně nejkonkrétnější. Pořadí fakult je zavádějící.
student
10. 1. 2008 Název 2. LF je vžitý, jsem pro jeho zachování. Administrativní a ekonomické důsledky případné změny jsou dalekosáhlé. V současné době podstatných změn ve zdravotnictví jde o zcela okrajovou záležitost, kterou nestojí za to se zabývat.
pedagog
10. 1. 2008 Jsem pro název LF Motol, už proto, že má společné sídlo s FN Motol a zakrátko budeme mít pravděpodobně UN Motol. Veřejnost "Motol" zná, a spojuje si ho se špičkovou medicínou, zatímco UK 2.LF řekne něco jen zasvěceným. Kliniky 1.LF mohou, samozřejmě, používat i nadále své názvy.
pedagog
10. 1. 2008 Jsem pro zmenu nazvu i z duvodu lehce ci vice zavadejiciho cislovani – to by mohlo jeste vice vadit 3. LF, take urcite není vyznamem (kvalitou) az na tretim miste. Proto by bylo nejlepe zmenit tyto nazvy v obdobnem duchu u vsech LF v Praze. Mel by se k tomu pripojit take rektorat UK.
pedagog
10. 1. 2008 ještě k předchozímu PS: Návrh, zda by nebyl ještě vhodnější název LF Praha – Motol, ono totiž ne každy ví, že Motol je v Praze...
student
10. 1. 2008 Já si myslím, že by byl název LF Motol určitě vhodnější. Když někomu řeknu, že studuji na 2. lékařské fakultě, dívá se na to docela divně – proč je druhá... a taky to vysvětlování – která fakulta kde sídlí...
student
10. 1. 2008 Som za zjednodusenie nazvu falukty a preto svoj hlas davam nazvu
LF Motol.
MUDr. Miroslav Durila ARK, postgradualny student
student
10. 1. 2008 Jsem jednoznačně pro přejmenování na LF Motol. V uplynulých letech jsem působil na všech třech lékařských fakultách a číslování považuji za nesmyslné. Každá fakulta je v něčem první a v něčem ne; číslování vzniklo podle data založení jednotlivých fakult.
pedagog
10. 1. 2008 Já se domnívám, že změna je vhodná. Každých změn se lidé obecně obávají, ale pokud ke změnám nedochází, brání se pokroku. Podle mě by toto byla přínosná a časem i všemi akceptovaná změna. Nový název není "trapný" ba naopak celkem výstižný a mohlo by nás to i právě v tom zahraničí odlišit.
student
10. 1. 2008 Nevím, stejně zůstanu absolventem 2. LF. Název LF Motol by byl asi esteticky hezčí, ale otázkou je, jestli to z finančního hlediska za to stojí... A co ostatní LF v Praze? Budou pak 1. LF, LF Motol a 3. LF? :-)
absolvent
10. 1. 2008 Ponechala bych soucasny nazev fakulty, myslim, ze je dost vzity. Pripadna zmena nazvu by mi ale nijak zvlast nevadila. Jak se k cele veci stavi 1. a 3.LF? Budou menit sve nazvy? Bylo by dost zvlastni, kdyby existovala kuprikladu jen 3.LF nebo jakakoli jina "osamocena" fakulta ci nesmyslna kombinace.
student
10. 1. 2008 P.S. Limit 300 znaků je málo.../:-) Další příklady: Uppsala University Hospital vs. Uppsala University... Anebo Karolinska University Hospital vs. Karolinska Institutet. Analogie pro UK ovšem selhává (2. Karlova lékařská fakulta jaksi nejde), takže Lékařská fakulta Motol je nejvhodnější. Zd Smrčka.
jiný zaměstnanec
10. 1. 2008 Já jsem jednoznačně pro změnu, protože:
- FN Motol bude "Motol University Hospital"
- fakulta a nemocnice MÁ mít společné (osobní či místní) jméno – např. Sahlgrenska Universitetssjukhuset a Sahlgrenska Academy (Göteborg)
- MOTOL je větší tradice než 2LF
- prac. mimo jsou detašovná, ale náleží MOTOLu
jiný zaměstnanec
10. 1. 2008 ve FNM jsou prece i kliniky a pracoviste 1. LF , takze LF motol by bylo zavadejici a take prehlizejici pracoviste mimo motol a prostredky a usili na zmenu by se daly vyuzit urcite mnohem potrebneji, dalsi zmena je take proti tradici a vedla by k vetsim zmatku, muj nazor P. Seeman – KDN UK 2. LF
pedagog
Poslední aktualizace: 4. 1. 2019 / Administrátor