Online diskuse k článku 2. lékařská fakulta nebo Lékařská fakulta Motol?

Diskuse
Anonymní hlasování zde

Zpět na článek

Technické a obecné připomínky
Většina diskutujících je natolik kultivovaná, že píše příspěvky k věci a civilizovaně. Vyložené spamy a obscenity jsou zatím výjimečné a odstranil je webmaster. Diskusní příspěvky mohou být od nynějška delší; prosíme, příspěvky od nynějška podepisujte a uveďte svoji emailovou adresu.
V únoru budeme mít možnost se anonymně vyjádřit k názvu v anketě. Teprve po anketě bude o věci jednat Akademický senát.
Děkuji všem diskutujícím, že jim fakulta není lhostejná.

Udělejme to až při vzniku UN, ušetří se náklady
Pokud vzniknou UN v plánovaném termínu, tj. v lednu 2009, je právě teď nejvyšší čas začít mluvit o tom, zda změna ano nebo ne.

Je to moc drahé
Velmi mne potěšily příspěvky, podle nichž je rozpočet nákladů na změnu příliš vysoký. Ukazuje to, že aspoň část akademické obce bere „fakultní peníze“ nikoliv jako bezedný „erár“, ale jako prostředky, které máme účelně investovat. Vedení fakulty je téhož názoru a právě díky hospodárnosti jsme např. mohli již druhý rok po sobě rekordně zvýšit objem platů z fakultního rozpočtu, a to i v situaci, kdy řada jiných institucí ve školství stagnuje. A tak přestože částka 700 tis. není z pohledu celkového rozpočtu příliš vysoká (např. neodpovídá ani 0,5 % platů), požádal jsem ekonoma hned po získání původního odhadu nákladů o jejich přehodnocení. Hned nejvyšší položku (studentské průkazy) lze minimalizovat, protože se nebudou muset měnit, pouze případně požádáme o jiný text kupónu. Tím se odhad sníží na cca 450 tis. Kč. Skutečné náklady bychom stlačili na minimum, ale nechci nikomu namlouvat, že to půjde zcela zadarmo.
Pro srovnání, v roce 2007 jsme za nákup literatury do knihovny zaplatili cca 2 mil. Kč. Do rozpočtů pracovišť jsme dali 4 mil. Kč těm pracovištím, jejichž výuka byla studenty dobře hodnocena. Za několik set Kč budeme rekonstruovat další učebnu v SP2. Školné jednoho zahraničního studenta je 300 tis. Kč ročně...

Ať se vedení fakulty věnuje důležitějším věcem
Vedení fakulty se musí věnovat všem záležitostem fakulty – i těm, které se někomu zdají být nedůležité. Nevěřím, že by se někdo vážně obával, že se najednou přestaneme věnovat ostatním záležitostem chodu fakulty. Bez ohledu na tuto diskusi nám tedy, prosím, napište, pokud cokoliv zasluhuje více pozornosti vedení fakulty.

Propagace
Propagační materiály nakoupíme v každém případě; podle názvu rozhodneme, jaký bude potisk.

Měli bychom znát oficiální stanovisko představitelů dalších institucí (UK 3. LF, FN Motol,...)
O oficiální stanovisko můžeme požádat, až budeme sami rozhodnuti, zda změnu chceme nebo ne. Představitelé jmenovaných tří institucí vědí, že o podobné změně naše fakulta diskutuje. Bude-li závěr naší diskuse, že změnu nechceme, pak není třeba jednat s ostatními institucemi.

Pracoviště 2. LF jsou i mimo Motol, na druhou stranu jsou v Motole i tři kliniky 1. LF.
První část tohoto tvrzení považuji za dosud nejrelevantnější důvod na straně „Proti“. Rozhodneme-li se pro změnu, formálně tím potvrzujeme deklaraci na začátku smlouvy mezi 2. LF a FN Motol, kde se obě instituce označují za hlavní vzájemné partnery.

O. Hrušák, děkan


Diskuse k článku je uzavřena.


Vaše názory:

31. 3. 2008 Jsem absolventkou Fakulty dětakého lékařství a němla jsem nikdy problémy pro ev. všeobecnou medicínu. Problémy vznily až v r.1981, kdy místo 5 státnic : interna, chirurgie, porodnictví, pediatrie a infekce byly určeny pouze 4: chirurgie, porodnictví,pediatrie a organisace zdravotnictví s hygienou a marxismem-leninismem. Tito absolventi neměli státnici z interny a pokud chtěli dozahraničí, museli si jí dodělat, ale státnicová komise již na FDL nebyla.
Proto jsem změnu názvu z FDL na 2.LF považovala za zbytečnou. Považuji název LF Motol za diskriminační pro 3 pracoviště na Bulovce a i když jsou jinak důvody ke změně racionální, tento důvod a finanční náklady mne spíše vedou k negativní odpovědi. Myslím, že fakultu název neuddělá, musíme to být my.
Vima Marešová
pedagog
13. 3. 2008 Jsem absolvent Karlovy university, 1. lekarske fakulty
Od r. 1977 pracuji jako MD v USA a vsude jsem vzdy vyplnovala:
Charles University Medical school, Prague. (Snad jsem mela?)
? Karlova Universita, Lekarska Fakulta (Prague) Motol, (fakulta=skola),
? Charles University Medical School, Prague Motol.
? Charles University in Prague, Medical School Motol
Motolske zarizeni – nemocnice, pediatrie, onkologie, etc. – jsou zname jak v Cechach tak v universitnim zahranici. Ani snad nepotrebuje urceni Praha. Srdecne zdravi
Alena Bilek, M.D.
alena bilek, m.d.
absolvent
12. 3. 2008 Jsem pro změnu na LF Motol, především pro prezentaci v cizině (Medical School Motol versus 2nd Medical School). Neznám podobný příklad, že by ve světě bylo rozdělení lékařských fakult na první, druhý až pátý.
Šnajdauf, dětská chirurgie
pedagog
3. 3. 2008 k poslednímu příspěvku:
Ano, souhlasím, musíme investovat do prostor pro výuku – a taky to děláme. Jak Plzeňská, tak "plechárna", se rekonstruovat budou, velmi brzy – to se vůbec netýká názvu (i nafouklý odhad nákladů na příp. změnu je zanedbatelný ve srovnání s tím, co fakulta např. letos hodlá do prostor investovat). A nebojte se podepsat podobné příspěvky – vždyť je to zcela legitimní názor!
O. Hrušák
pedagog
29. 2. 2008 Jsem pro zachování stávajícího názvu. Dost často se zde v diskudi objevují argumenty týkající se zahraničního vnímání fakulty – upřímně, co by asi v zahraniční řekli – ať už se budeme jmenovat jakkoli – na vybavení pracovišť a poslucháren na Plzeňské, o „legendární“ plechárně ani nemluvě?! Navíc leckde ani nevědí, kde Česká republika, Praha, natož Motol je, bohužel. Co takhle použít peníze na změnu názvu k zakoupení přenosného topení do již zmíněné plechárny?
student 2.LF
student
25. 2. 2008 1. Myslím, že Motol v oficiálním názvu fakulty je dobrý nápad, konec koncu uz je to dlouho pouzivano v oficialnich mailovych adresach!!!
2. Přiznejme si, že ta číslovka v názvu fakulty má trochu pejorativní název, možná že bychom to tak vehementně neřešili, kdybychom byli jedničkou.
3. Alespoň verbálně to posílí vztah fakulta – nemocnice, což mi připadá dost důležité.
4. Náklady – no ano, ale určitě to jde ještě nějak vymyslet a snížit. Ty jmenovky pro studenty by se alespoň mohly změnit, aby jméno nebylo třeba hledat téměř lupou!
Jan Janda
pedagog
25. 2. 2008 na zacatek – byval jsem zamestnancem Motolske nemocnice, takze snad muj nazor nebude bran nemistne. Zmena, ktera se nejspise uskutecni jak ve skolstvi, tak v zdravotnictvi asi vice spoji 2 LF a Nemocnici Motol. Muj nahled na "dvoukolejnost" v universitnich nemocnicich je ciste negativni(urcite bude hodne zastancu vyhodnosti daneho stavu, ale zatim mi to nikdo nedokazal uspokojive odargumentovat). Jestli dojde ke planovanym zmenam, tak to bude snad znamenat i zmenu tohoto "tandemu" na "singl". Z tohoto duvodu by byl propagovany novy nazev vhodny.
V. Matoska
ostatní
24. 2. 2008 Ja len krátko. Súhlasím s p. Smrčkom. Zakaždým, keď niekomu poviem , že študujem na 2LF tak musím dodať, že "to je tá v Motole". LF Motol je jednoznčnejší a praktickejší nazov, ktorý podáva hneď niekoľko informácii o našej fakulte. A síce, kde sídli, akú má hmotnú základňu a akú úroveň môžeme očakávať od výukových pracovíšť. Zatiaľ čo názov 2LF povie akurát, že ide o nejakú lekársku fakultu.
Preto hlasujem za zmenu.
Lenka
student
22. 2. 2008 Myslim, ze co uz raz je zabehnute, to novsie lepsie urcite nebude, akurat moze byt o nieco zvucnejsie a vystiznejsie :-)
Je tu velke spektrum faktorov, ktore ovplyvnuju rozdodnutie pre a proti...Osobne sa priklanam k starej verzii 2. lekarska fakulta
Jana S.
jiný zaměstnanec
22. 2. 2008 Souhlasím s uvedeným stanoviskem:
Udělejme to až při vzniku UN, ušetří se náklady
J.Wilhelm
pedagog
21. 2. 2008 Ad / název zavedené firmy se (ne)mění... Tu závorkovou úpravu příspěvku pana profesora jsem použil záměrně, neb bych si dovolil uvést jeden kouzelný příklad jedné zavedené české firmy-instituce. Předesílám, že výčet všech proměn jejího názvu nemusí být na 100% vyčerpávající.../:-)

Patentní úřad v Praze
Úřad pro vynálezy a zlepšovací náměty
Úřad pro vynálezy
Státní úřad pro vynálezy a normalisaci
Úřad pro vynálezy a normalizaci
Úřad pro vynálezy a objevy
Federální úřad pro vynálezy
Úřad průmyslového vlastnictví

Je zajímavé, že všechny uvedené změny se udály za necelých 90 let existence „firmy“ (správně by tam měl být navíc ještě nějaký ten úřad ve Vídni, respektive Budapešti, z časů rakousko-uherské monarchie.) Ale nejzajímavější na tom je, že oproti prvnímu a poslednímu názvu se změnilo vše , krom slova „úřad“. A přitom činnost úřadu byla v podstatě táž – a úřad měl bezpochyby stálou autoritu i „zavedené jméno“. Takže když v motolském případě zůstanou zachována dokonce dvě slova, resp. sousloví „lékařská fakulta“, jde z hlediska historického pohledu o zásah do zavedeného názvu „firmy“ poněkud marginální. Jak jsem již zmínil dříve, změna FDL na 2LF byla jistě mnohem radikálnější – a zrovna FDL byla hodně zavedená a hodně dobrá „značka“.
Zdeněk Smrčka
jiný zaměstnanec
21. 2. 2008 Anketa (anonymní hlasování) je spuštěna.
http://online.lf2.cuni.cz/ankety.php?action=fakulta

K nedávným příspěvkům: ano, přelepek bychom v případě změny koupili velké množství (haléřová položka) a probereme s právníkem, které typy dokumentů lze "změnit" pouhým přelepením.
O. Hrušák
pedagog
20. 2. 2008 Název zavedené firmy se nemění
Eckschlager
pedagog
19. 2. 2008 Je skutečně nutná výměna průkazů? Nestačilo by je přidělovat nové průkazy nově příchozím studentům/zaměstnancům? Nápad s přelepkami není špatný (Hanka, 5.2.), nejsem si ale jistý, zda by potom nebyly průkazky někým chápány jako falešné (v muzeiích, dopravě atp.). Jinak mi změna názvu přijde jako dobrý nápad. Hezký den všem.
Ondřej
student
17. 2. 2008 Vzhledem ke spjatosti 2.LF s nemocnicí Motol jsem pro přijmutí názvu fakulty LF Motol.Nemyslím si,že když se na veřejnosti vyjádřím,že jsem absolventem této fakulty, že je to bráno, že 2.znamená horší než 1.Přesto, pokud jde především o to, zviditelnit jméno fakulty na veřejnosti i v zahraničí, je toto jistě dobrý nápad.
Dr.Kocumová
absolvent
13. 2. 2008 Celý název: Universita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Motole
Zkratka: UK LF Motol Libor Fila
pedagog
7. 2. 2008 Domnívám se, že změna názvu naší drahocenné fakulty na LF Motol je více než žádoucí. Myslím, že zdůrazníme-li v názvu, že naším hlavním partnerem je FN Motol, u řady lidí „z venku“ to přeci jen vyvolá pocit záruky jisté kvality. Pokud někomu říkám, že studuji na druhé lékařské fakultě, obvykle vůbec netuší, co to znamená a z mé strany pak obvykle následuje sáhodlouhé vysvětlování, co že to vlastně znamená a kde že to studuji a kde se učím býti lékařem. Myslím, že zázemí této nemocnice je jedna z vělkých deviz naší fakulty. Dosti velká část veřejnosti, kterou já znám, považuje tuto moderná nemocnici za velice kvalitní a tak si jistou kvalitu spojují i s naší fakultou, ovšem až po tom vysvětlení, že druhá LF je v Motole, že.Navíc se domnívám, že uvést v našem názvu jméno našeho hlavního partnera, tedy FN Motol, je vůči tomuto partnerovi přinejmenším solidní a fér. Dalším bodem je zahraničí. Byla jsem na stáži již ve dvou cizích státech a to, že studuji na druhé LF je vždy zarazilo. A proč studuješ na druhé a ne na první a proč je druhá a ne první, a co ta třetí?Obvykle takto probíáhala konverzace. V zahraničí samozřejmě obvykle netuší, že máme víc fakult, tudíž když je rovnou zdůrazněno jméno nemocnice Motol, je to přeci jen údaj konkrétnější. Navíc FN Motol rozhodně není v zahraničí nijak neznámá, Motol Hospital i někteří znali, rozhodně víc než číselný systém označování pražských LF.Já tedy hlasuji pro změnu!
Marie Pecková
student
5. 2. 2008 LF Motol...místo výměny průkazů se mohou vyrobit pouze mnohem levnější „PŘELEPKY!“ názvu fakulty (něco jako přelepka pro prodloužení licence karty ISIC).
LF Motol je výstižnější a jednoznačnější název pro naši fakultu, širší veřejnost míchá všechny pražské LF dohromady, tímto se více odlišíme. Hanka
student
4. 2. 2008 Ad / dobré jméno či adresa "MOTOL".
Jak se říká, nechval dne před večerem, takže musím logicky doplnit z pozice pracovníka knihovny některé údaje a argumenty k mému předchozímu příspěvku, jmenovitě k tomu, že (cituji sebe) „...bez klinické základny FN Motol by fakulta nebyla ničím...“ Ne že by to nebyla pravda, leč ne úplná... Ono je totiž sporné, kdo se o dobré jméno či adresu MOTOL více zasloužil – zda fakulta či nemocnice. Z historického hlediska by se bylo možno dokonce více klonit k názoru, že fakulta, tedy historicky: Fakulta dětského lékařství. Ale spolu s ní bezpochyby největší jméno MOTOLu udělala (dnes názvem bohužel jen bývalá) Dětská nemocnice, poté co byla přestěhována z Karlova – a co pro ní byla v Motole postavena nová budova (dnes pracně rekonstruovaná). Z této tradice a jmen Fakulty dětského lékařství a Dětské nemocnice se zde dodnes žije... Přitom ale paradoxně ono dobré jméno MOTOL má dnes v názvu pouze Fakultní nemocnice..., což když už nic jiného, není spravedlivé... Není přitom bez zajímavosti, že třeba zajímavou historickou publikaci:

Veselý, Miroslav
Fakultní nemocnice v Praze-Motole : vznik-vývoj-perspektiva / M. Veselý, L. Hlaváčková ; obálka a graf. úprava Jiří Kreuziger. – 1. vyd. – Praha : Univerzita Karlova, 1988 (Havlíčkův Brod : VČT 4). – 147 s. : [12] s. fot. ; 23 cm + plán nemocnice v Motole ; 26 x 45 cm. – (Univerzita Karlova Praha). – Přehl. lit. – Zkr. – 1000 výt. – (Brož.) : 23,50 Kčs

1. jubilejní publikace
I. Hlaváčková, Ludmila, 1935 – II. Název

vydala jak vidno Univerzita Karlova v Praze.../:-) Což je takový „oslí můstek“ ještě k jednomu mému dodatku, týkajícímu se sporu zda číslo nebo jméno v názvu fakulty. UK založil Karel IV., ale v názvu Univerzity tuto číslovku nenajdeme... A pokud jde o tu číslovku pořadovou II., historicky vzato s ní moc dobrých zkušeností také nemáme: viz např. 2. republika, 2. světová válka, a ani naši panovníci toho čísla druzí, jakkoliv slavní a významní, obvykle dobře nedopadli.../:-) Takže myslím, že bude nejlepší, když se o dobré jméno a adresu MOTOL budou spolu moudře a spravedlivě dělit FN a Fakulta. Kéž by tomu tak bylo ve všem a při všem, včetně jejich zájmu a podpory patřičné důstojnosti a reprezentativnosti společné motolské lékařské knihovny...
Zdeněk Smrčka
jiný zaměstnanec
1. 2. 2008 Běhém celého studia se potýkam s tím, že musim vysvětlovat, proč jsem "jen" na druhé a na na první (tedy lepši) fakultě.
Samozřejmě se jedná o laiky, ale i pověst mezi laiky je pro fakultu důležitá.
janovská
student
1. 2. 2008 Zdá se, že diskutujícím na obou stranách už došla munice. Dovolil bych si proto vyhlásit příměří a zamyslet se nad mírovou konferencí. Zásadní problém podle mne chápání toho, co si představíme, když řekneme, dejme tomu 5. mechanizovaná brigáda, versus když řekneme mechanizovaná brigáda Boletice (číslo i místo je smyšlené). Pokud nejsme v obraze, první verze nám nic neřekne (chybí tam jméno), zatímco druhá cosi svým jménem evokuje. Je to dáno tím, že jméno k něčemu vždy vztahujeme – a něco si pod ním představujeme, nejspíše příběh.
Když tedy vidím v novinách titulek, že největší zájem je 2.LF, nic mi to neřekne – a musím se pídit v článku, o čem je řeč (což je ale asi u nivin přirozené). Jenže, pokud nejsem z branže, 2.LF mi opravdu nic neřekne, ani když tam bude dodáno "v Praze", resp. UK v Praze. To si vybavím maximálně Hradčany s Karlovým mostem, případně Karla IV. a když se budu hodně snažit, tak snad i historické Karolinum. Ale nic víc.
A nyní ten rozdíl: když tam bude napsáno "největší zájem je o LF v Motole", troufám si tvrdit, že většina lidí v téhle zemi si vybaví bývalou(?) Dětskou nemocnici, pediatrii, a snad i medicínu v Modrém pavilóně pro dospělé a největší nemocnici v republice vůbec. Prostě, když řeknu 2.LF, nevybaví se mi nic, žádný příbeh. Ale když řeknu LF Motol, vybaví se mi (krom časů studia na VŠ, kdy jsme v rámci vojenské přípravy běhali v rojnici po motolských stráních a dole na Plzeňské prováděli kartografickou, pořadovou a střeleckou přípravu) příběhy a osudy lidí, včetně příbuzných a blízkých..., kteří nemocnicí prošli. Stejně jako osobnosti fakulty i nemocnice – nesmíme zapomínat, že nebýt klinické základny FN Motol (resp. DFN), nebyla by fakulta ničím...
Ale také se mi vybaví třeba vyprávění sousedů, známých či spolužáků, co je (ne)příjemného v Motole potkalo... (mimochodem: ne všechno je tak skvělé: třeba sousedka z domu mi nedávno vyprávěla, že ji zde v Motole poslali z pohotovosti s bolestmi břicha domů, aby to vyležela – a ona se navzdory této "cenné" radě místo domů raději vydala přes kopec do Vojenské nemocnice, kde ji posléze odoperovali akutní apendicitidu...) Podobně, když se řekne Karlov, vybavím si opravdu tu bývalou Dětskou nemocnici, kde jsem byl v pěti letech na operaci mandlí (docela traumatický zážitek.../:-)
Ale co tím vším chci říci, je snad jasné: každý jsme odněkud, každý máme nejen své rodné /a nějaké to PIN) číslo, aletaké své jméno a svůj příběh. Náš mozek není počítač a mnohem důležitější pro náš život než řeč čísel je symbolika jmen a příběhů... Proto se mi zdá zcela patřičné a vhodnější, aby zdejší LF měla ve svém názvu jméno a nikoliv číslo.
Zdeněk Smrčka
jiný zaměstnanec
1. 2. 2008 Osobně si myslím, že spolupráce s FN Motol je opravdu blízká. Takže se změnou názvu souhlasím, navíc jak tu již bylo řečeno, změna je život.
Šimková Barbora
student
29. 1. 2008 Jsem pro zanechani soucasneho nazvu, zmena je zbytecna a nakladna. Pripadna mi to zaroven trochu podivne, vzhledem k tomu ze jeste pred rokem jsme resili otazku, zda na Motole vubec zustaneme. Vzhledem k poctu zajemcu, kteri se na nasi skolu hlasi a dalsim ukazatelum – viz dnesni cislo MF Dnes, je videt,ze i kdyz mame v nazvu 2., nejsme verejnosti brani jako outsideri, ale prave naopak. Co takhle tedy ty penize dat radsi pro dalsi zkvalitneni vyuky? (oprava poslucharny nebo dalsi nakup knih do knihovny)
Eva
student
27. 1. 2008 Změna je život ;-)
Honza Tomis
student
23. 1. 2008 Pokud mohu vyslovit svůj názor akademické obci jiné lf, rovněž si myslím, že přejmenovat fakultu na "LF Motol" či "LF v Motole" by byl vhodný krok. Za nejrelevantnější argument proti osobně považuji náklady na administrativní změnu, ale pokud by bylo možné je stlačit na minimum, jak se o tom zmiňuje děkan, byl bych určitě pro změnu názvu.
Plodnou diskusi a dobré rozhodnutí do Motola :-)
JČ, LF v Plzni
ostatní
21. 1. 2008 Nejvýstižnější je název LF Motol Praha. Je to název jednoznačný a Motol je skutečně jedinečné klíčové slovo – určí přesně místo, a tím usnadní vyhledání informací o fakultě. A dostupnost informací je obecně základ úspěchu jakékoliv firmy/instituce/ústavu atd. Kdo naší fakultu zná, toho změna názvu nezmate,důležité je však navazovat kontakty nové a tomu změna názvu rozhodně přispěje. Věřím, že díky novým kontaktům se částka 700000 zaplatí. To, že nebudeme muset vysvětlovat, proč jsme "second" beru jako okrajový příjemný "bonus" změny názvu. Určitě by bylo vhodné se změnou počkat až do vzniku UN.
Petr Volf
student

Starší příspěvky do diskuse

Poslední aktualizace: 7. 1. 2019 / Administrátor