Proběhla první výměnná zahraniční stáž studentů fyzioterapie

Letos v létě proběhla první výměnná zahraniční stáž studentů fyzioterapie. Asociace studentů fyzioterapie vytvořila jednotný mezinárodní program stáží: European Summer Physiotherapy Exchange Program (ESPEP). Zprávu píše Klára Kučerová, prezidentka Asociace studentů fyzioterapie.


Po dvou letech dřiny a plánování se to konečně povedlo a Asociace studentů fyzioterapie vytvořila první zahraniční stáž. Proběhla v létě 2015 mezi Německem a Českou republikou, konkrétně 2. LF UK.

Jaký byl náš záměr? Chtěli jsme vytvořit zahraniční stáž, která by byla kratší než Erasmus a kterou by bylo možné uskutečnit v létě, aby to nijak nenarušilo akademický semestr, a která by mohla být dostupná všem studentům. Velkou inspirací nám byla medická organizace IFMSA, která pořádá podobné stáže pro studenty medicíny. Konkrétně bych ráda poděkovala Drahomíru Kolenčíkovi a Liboru Svobodovi z IFMSA 2. LF CZ, kteří nám hodně pomohli při plánování a poskytli nám informace o tom, jak stáže probíhají a co je potřeba z těch technických věcí zařídit. Bez nich by byla naše příprava ještě mnohem delší a náročnější.

Logo stáže ESPEP

O co vlastně jde? Vytvořili jsme jednotný mezinárodní program stáží: European Summer Physiotherapy Exchange Program (ESPEP). Jde o zahraniční stáž na tři týdny. Přes týden jsou studenti na klinice či v nemocnici, kde jsou pod odborným dohledem fyzioterapeutů. Odpoledne, večer a o víkendech je pro studenty připraven společenský program.

Jak to proběhlo? Z Německa přijely dvě studentky a absolvovaly třítýdenní stáž na 2. LF. Následně tři studenti z naší fakulty jeli do Berlína, kde absolvovali také třítýdenní stáž. První týden jsme strávili na soukromé ambulanci a další dva týdny na neurologické klinice v nemocnici. Vše proběhlo bez problémů a s velikým nadšením všech zúčastněných.

Na závěr bych ráda poděkovala 2. lékařské fakultě UK, konkrétně celému vedení Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol, které nám umožnilo připravit historicky první zahraniční stáž právě na tomto oddělení. Děkuji také vstřícnosti všem fyzioterapeutům, kteří se do toho pustili, pomohli nám stáž připravit a postarají se o zahraniční studenty. Konkrétně děkuji PhDr. Ondřeji Čakrtovi, Ph.D., za nápad připravit takovou stáž, doc. PaedDr. Libuši Smolíkové, Ph.D., Mgr. Petru Bitnarovi, Mgr. Zuzaně Hlinkové a ostatním fyzioterapeutům ze Spinální jednotky.

Jsme velmi rádi, že se nám to povedlo, a doufáme, že se tyto stáže rozšíří na 2. LF, a umožní tak studentům další vzdělávání.

Klára Kučerová, prezidentka Asociace studentů fyzioterapie, z. s.

Vytvořeno: 19. 10. 2015 / Upraveno: 17. 1. 2019 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.