Hodnocení úspěchů v roce 2014: srovnání nesrovnatelných a vyhlášení nejlepších

Rádi bychom vás seznámili s výsledky hodnocení „jiných úspěchů“ v letošním roce. Pro nezasvěcené stručná informace na začátek, oč se vlastně jedná. Hodnocení „jiných úspěchů“ vzniklo před 7 lety jako jeden z parametrů hodnocení pracovišť fakulty, na jehož základě získá ústav nebo klinika část finančních prostředků do svého rozpočtu (dalšími a z hlediska objemu peněz významnějšími parametry jsou objem výuky, její kvalita a publikační aktivita). Hodnocení „jiných úspěchů“ umožňuje zohlednit aktivitu pracovišť, kterou další tři kategorie nezohledňují, ale která přesto ohodnocení zasluhuje, protože přispívá neméně významně k dobrému obrazu naší fakulty. Důležitým dopadem hodnocení je, že přiměje pracoviště zamyslet se nad tím, čím by se mohla pochlubit, a podělí se o to s ostatními. Často se tak dovídáme o významných aktivitách pracovišť naší fakulty, které by jinak mohly unikat pozornosti.

Tyto úspěchy jsou různorodé, a proto samozřejmě v rámci jednoho hodnocení téměř neporovnatelné. Je významnějším úspěchem učebnice nebo monografie, uspořádání mezinárodního kongresu, udělení patentu nebo významný úspěch v oblasti zdravotní péče? Nelehké úlohy porovnat neporovnatelné se každoročně ujímají docenti a profesoři naší fakulty a členové kolegia děkana, kteří úspěchy prezentované jednotlivými pracovišti za období uplynulých tří let bodují.

Háček je ale v tom, že nemohou přidělovat body úspěchům svého pracoviště, ale pouze ostatním. Tento zjevně demotivující prvek, který v minulosti některým ochotu hodnotit snižoval, byl letos odstraněn přiznáním paušálního malého bodového zisku pracovišti hodnotícího, tedy jeho vlastnímu. Počet hodnotících se tak vyšplhal na hezkých 44. Předčil tak patrně volební účast při volbách do AS fakulty, o volbách jiných ani nemluvě.

Jak to tedy dopadlo?

Nejlepších šest úspěchů

1. Chirurgická klinika: vydání učebnice chirurgie anglicky (18,2)

2. Klinika dětské hematologie a onkologie: pětistá transplantace kostní dřeně provedena v roce 2013 (15)

3. Dětská psychiatrická klinika: zavedení screeningového testu na autismus (CAST) v České republice (13,9)

4. Klinika dětské a dospělé ortopedie a traumatologie: udělen patent ČR na frézovací přípravek pro opracování dřeňové dutiny pro implantaci endoprotézy kyčle (13,6)

5.–6. Pediatrická klinika: Malý atlas dětské endokrinologie (13,1)

5.–6. Klinika dětské hematologie a onkologie: Mgr. Ivana Heřmanová získala Cenu Alberta Schweitzera za rok 2013 (13,1)

Nejlepších šest pracovišť

Klinika dětské hematologie a onkologie (36)

Pediatrická klinika (29)

Klinika ušní, nosní a krční (28,4)

Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství (28,3)

Gynekologicko-porodnická klinika (26,6)

Ústav lékařské mikrobiologie (25,7)

Vítězům blahopřejeme a těšíme se na hodnocení v příštím roce, které snad již celé proběhne v klasické „okurkové“ době letních prázdnin.
 

doc. MUDr. Petr Marusič, Ph.D.

Vytvořeno: 30. 12. 2014 / Upraveno: 1. 2. 2019 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.