Vydáme se vídeňskou cestou?

O možnosti zavedení nové koncepce výuky – kurikula – se na fakultě mluví již delší dobu. Živá diskuse na toto téma, kterému se dlouhodobě věnuje člen kolegia děkana doc. Petr Marusič, se strhla například na květnovém zasedání akademického senátu.

V úterý 21. června se v knihovně Neurologické kliniky odehrála několikahodinová panelová diskuse děkana a zástupců vedení fakulty se zástupci Vídeňské lékařské univerzity. Ta proces změny kurikula podstoupila v uplynulých patnácti letech a pojí nás s ní dobré přátelské i odborné vztahy. Prof. Anita Riederová, prorektorka pro vzdělávání, prof. Gerhard-Johann Zlabinger, ředitel pro kurikulum studijního programu Všeobecné lékařství, a dr. Angelika Hofhanslová, koordinátorka kurikula z univerzitního Centra pro výuku, přijeli představit současné kurikulum vídeňské medicíny a podělit se o své zkušenosti.

Hlavním důvodem reformy kurikula ve Vídni byla nedostatečná praktická zkušenost absolventů, kteří se s obtížemi zařazovali do klinického provozu. Jejím jádrem proto bylo zrušení striktního oddělení první, teoretické části studia a druhé, klinické části studia a důraz na klinickou praxi. S pacientem se student setká již v prvním semestru, podíl praxe plynule stoupá, až poslední, šestý ročník stráví student celý v nemocnici. Vyučuje se v blocích a „liniích“, vedle opakovaně zdůrazňovaných praktických dovedností hrají důležitou roli standardizace a kontrolovatelnost výuky. K hlavním nevýhodám pak patří skutečnost, že přijíždějící výměnní studenti se nemohou zapojit do jiného než pátého ročníku, a nekompatibilita s kurikuly jiných fakult. Podle slov prezentujících byla změna úspěšná a kvalita absolventů se zvýšila.

V následné debatě se především srovnávaly parametry a možnosti obou škol; děkan a přítomní zástupci kolegia a akademického senátu si vytvářeli názor na to, zda je možné vídeňský model adaptovat, jaké výhody a jaká rizika by to přineslo a zda je to vůbec zapotřebí.

Změna kurikula je přinejmenším několikaletá záležitost, která se neobejde bez rozsáhlé vnitrofakultní debaty, a právě pro takovou debatu dala prezentace vídeňských kolegů nejlepší základ.

Následujícího dne jednání o kurikulu a spolupráci 2. lékařské fakulty s Vídeňskou lékařskou univerzitou pokračovalo v Malé zasedací síni Karolina, tentokrát i se zástupci vedení Univerzity Karlovy prof. Milenou Králíčkovou, prorektorkou pro studijní záležitosti, a prof. Radkou Wildovou, novou prorektorkou pro koncepci studia, hodnocení kvality vzdělávací činnosti a akreditační proces. Za Vídeňskou lékařskou univerzitu se účastnili opět prof. Riederová, prof. Zlabinger a dr. Hofhanslová, za 2. lékařskou fakultu prof. Vladimír Komárek, doc. Petr Marusič a Mgr. Květa Janoušková. Fotografie ze setkání na rektorátu si můžete prohlédnout ve fotogalerii.
 

Fotografie v textu na této stránce: Květa Janoušková
Vytvořeno: 23. 6. 2016 / Upraveno: 2. 2. 2017 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.