Koncert Na vlnách inspirace nabídl skvělé výkony

V úterý 10. května se uskutečnil studentský benefiční koncert Na vlnách inspirace. Výtěžek akce byl věnován Pediatrické klinice 2. LF UK a FN Motol. Přečtěte si názory účastníků v článku Adama Lázničky.


10. května 2016 jsme mohli být svědky bravurního vystoupení studentů a absolventů naší fakulty – proběhl, snad již mohu říct tradiční, koncert Na vlnách inspirace. Celým večerem provázel Viktor Veselý, jehož komentáře ještě zlepšovaly už tak báječnou atmosféru koncertu. Sešlo se opravdu velké množství posluchačů, kteří naplnili prakticky celou Modlitebnu na Vinohradech. Výtěžek dobročinné akce byl věnován pořadatelům letních Diatáborů z Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol, a pomůže tak obohatit program pro děti s diabetem, jimž je tábor určen. Během večera bylo věnováno celkem 8 584 korun, které za pořadatele přebrala MUDr. Barbora Obermannová, Ph.D. Myslím, že nemá smysl, abych o akci psal víc, raději si přečtěte několik názorů od jednotlivých účastníků!

Život s diabetem není snadný ani pro děti, ani pro jejich rodiče. Rodiče jsou „ve službě“ nepřetržitě a řeší každodenně dávkování inzulínu, stravu, pohybovou aktivitu a akutní nemoci svého dítěte s cílem udržet přijatelnou glykémii. Navíc se v podvědomí stále obávají hypoglykémie s možnými vážnými důsledky. Profesionálně vedený dětský Diatábor rodiče na pár dní osvobodí od permanentní starosti a stresu, dětem přináší spoustu táborových zážitků a naučí je také víc o jejich diabetu. Studenti naší 2. lékařské fakulty (spolu se dvěma nedávnými absolventy) letos už počtvrté dobročinným koncertem přispěli k získání prostředků na táborový program. A všem návštěvníkům koncertu připravili neobyčejný hudební zážitek na profesionální úrovni. Úžasný večer, díky za něj! Díky za spojení umění a medicíny pro potěchu duše a blaho těla!

prof. MUDr. Jan Lebl, CSc., a tým lékařů Pediatrické kliniky

Po zážitcích z minulého koncertu Na vlnách inspirace jsem si, přiznávám, přišel poslechnout zejména ohromující zpěv Elizabeth Denysjuk a fenomenální klavírní umění Michala Svobody – měl jsem veliká očekávání a ta byla bezezbytku naplněna. Příjemným překvapením pro mě letos byla vystoupení dalších účinkujících –  interpretace obou varhanních preludií J. S. Bacha  (Pavlína Jiráňová, Jiří Hlaváček), či sonáta A mol stejného autora na příčnou flétnu v podání Marka Weisse. Za svůj výkon se ale nemusel stydět nikdo z účinkujících. Osvěžující bylo také doprovodné slovo Viktora Veselého s mnoha zábavnými momenty až cimrmanovského střihu. Těší mě, že naši studenti umějí dělat vlny nejen v Motole, ale i na poli klasické hudby.

prof. MUDr. Josef Zámečník, Ph.D.

Obvykle jsem skeptický k akcím typu „lékaři malují“ nebo „inženýři hrají na hudební nástroje“ a cíleně se jim vyhýbám. Navštívil jsem proto loňský koncert Na vlnách inspirace spíše ze společenských důvodů, protože považuji podobné spontánně vzniklé charitativní iniciativy za velmi dobré a potřebné. Na místě jsem byl ovšem velmi mile zaskočen kvalitou a zápalem vystupujících. Na letošní ročník jsem se již tedy těšil jako na opravdovou kulturní událost a rozhodně jsem nebyl zklamán. Profesionální kvalita vystupujících spolu s velmi příjemnou atmosférou mne opět potěšily – a kdybych měl nekorektně vyzdvihnout jednoho z účinkujících, je to určitě Elizabeth Denysjuk. Kdo jste ji neslyšeli, nevíte, co to znamená, když medici zpívají...

prof. MUDr. Jan Trka, Ph.D.

Studentské benefiční koncerty jsou vždy tak trochu podezřelé z amatérismu ve stylu domácího muzicírování. Kdo se ale řídil tímto předsudkem a nepřišel na poslední koncert studentů 2. lékařské fakulty tradičně nazvaný Na vlnách inspirace, udělal velkou chybu. Brilantní výkony všech účinkujících, nápaditá dramaturgie, skvělá gradace se závěrečným zklidněním při poslechu Franckova známého díla Panis Angelicus v podání Elisabeth Denysjuk a Ježků, to vše spolu s příjemnou atmosférou vytvořilo z návštěvy tohoto koncertu výjimečný zážitek. Velmi slušná částka, kterou se podařilo vybrat pro potřeby tábora pro diabetické děti, okořenila celou akci jaksi mimochodem, kvalita byla dostatečná sama o době. A tak to má při beneficích být.

doc. MUDr. Zdeněk Šumník, Ph.D.

Koncert se mi moc líbil. Užila jsem si nejen skvělé umělecké výkony, které byly opravdu na velmi vysoké úrovni. Také se mi moc líbila atmosféra celého večera, kde se na jednom místě propojil svět studentů, lékařů i našich dětských pacientů. A vše se neslo ve velmi přátelském duchu. Těším se na příští ročník.

MUDr. Lenka Petruželková

Děkuji současným i bývalým studentům 2. lékařské fakulty, kteří se podíleli na večeru plném krásných hudebních zážitků. Je obdivuhodné, že při náročném studiu medicíny zvládají ještě další časově náročnou aktivitu, jakou je hudba. Některé výkony byly na tak profesionální úrovni, až jsme si s kolegy posluchači říkali, zdali není dotyčných pro medicínu škoda. To, že svůj um dávají do služeb dobré věci, tedy ve prospěch dětí s cukrovkou, které díky tomu mohou prožít plnohodnotný letní dětský tábor nebo lyžák, už je jen třešinkou na dortu této již tradiční akce.

MUDr. Jana Kaprová

Vytvořeno: 23. 5. 2016 / Upraveno: 2. 2. 2017 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková