Stala jsem se součástí lékařského týmu

Štítky

Info

Fotografie: archiv autorky

Adéla Řežábková z 5. ročníku Všeobecného lékařství strávila letní stáž v Ománu. Píše esej a posílá fotografie.


Když jsem se minulý rok rozhodovala, kam bych se mohla vypravit na letní stáž přes IFMSA, ihned mě zaujal v seznamu dostupných zemí Omán. A to z několika důvodů: Řadí se mezi nejbezpečnější země na světě, medicína se tam vyučuje v angličtině a v angličtině probíhá i veškerý provoz v nemocnicích. Po zhlédnutí pár videí a fotek jsem měla jasno, jakou zemi si dám na první místo. O to větší radost jsem měla, když jsem vytoužené místo stáže získala.

Na stáž jsem se vydala v srpnu, takže mě neminula 40stupňová vedra, na která se dalo postupem času zvyknout. Během celého pobytu jsme byli s ostatními studenty ubytováni na koleji, která byla vzdálena dva a půl kilometru od nemocnice. Byla dobře zařízená a ocenila jsem, že jsme se zde mohli setkávat se všemi výměnnými studenty a trávit zde společně čas.

Do nemocnice jsme chodili od neděle do čtvrtka, v Ománu je totiž víkend pátek a sobota, na což jsem si nemohla ani po měsíci moc dobře zvyknout. Každé ráno nás vyzvedával univerzitní autobus a odvezl nás do nemocnice. Stejně jako ostatní studenti jsem absolvovala praxi v Univerzitní nemocnici v kampusu Univerzity Sultána Qaboose. Většinu času jsem strávila na pediatrii, stala jsem se součástí lékařského týmu i jsem zažila výuku mediků. Na pediatrii se každé ráno začínalo v osm hodin hlášením a následující prezentací či kvízem od rezidentů nebo atestovaných lékařů pro ostatní kolegy. Těchto ranních setkání se účastnili jak studenti, tak všichni lékaři. Následoval odchod na jednotlivá pracoviště, v týmu obecné pediatrie nás bylo kolem deseti. Lékaři si mezi sebe a mediky rozdělili jednotlivé pacienty a měli asi hodinu na vyšetření. Já jsem většinou chodila s lékařem či studentem a snažila se zapojit. Kolem desáté jsme se scházeli opět v našem týmu, referovalo se a diskutovalo o každém pacientovi. Vizity někdy trvaly až dvě hodiny, ale mě velice zaujalo, kolik času lékaři nad pacienty stráví a jak probíhá diskuse mezi nimi, která často byla doplněná o „výuku“ ze stran rezidentů a atestovaných lékařů.

Po vizitě jsme chodili na oběd do místní kafeterie, kde jsme platili pomocí kupónů, které nám dali místní studenti na začátku měsíce.

Odpoledne jsme se účastnili výuky mediků, kteří měli každý den tzv. bed-side teaching na jednotlivá témata. Skupině dvou až třech studentů byl přidělen vždy jeden pacient, kterého vyšetřovali, a jednotlivé případy pak probírali s lékařem. Na konci dne měli studenti ještě prezentace od vyučujících nebo si je připravovali mezi sebou. Nespornou výhodou v nemocnici byl fakt, že vše probíhalo v angličtině, až na konverzace  s pacienty. Ale pokud rodiče uměli anglicky, mohla jsem i já zkusit odebrat anamnézu, vyšetřit pacienta a referovat o něm na vizitě. V nemocnici nebyl problém se přijít podívat do služby či se domluvit na návštěvě operačních sálů.

V srpnu se nás do Ománu na stáž vypravilo kolem třiceti studentů z celého světa, i přes tak velkou skupinu měli pro nás místní studenti připravený neuvěřitelný doprovodný program. V Ománu nefunguje moc dobře veřejná doprava, takže jsme byli většinu času odkázáni na místní studenty nebo na velmi levné taxíky. Tamní studenti a celkově Ománci jsou velice laskaví a ochotní a vždy se snažili pro nás dělat maximum. Každý víkend jsme strávili poznáváním Ománu, cestováním do okolních měst, kempováním na útesech, ochutnáváním tradičních jídel, posloucháním arabské hudby v autobuse atd. Troufám si říct, že jsme díky programu od studentů viděli nejdůležitější místa a opravdu poznali jejich kulturu. Já osobně budu nejvíce vzpomínat na návštěvu u rodiny jednoho ze studentů, na tradiční ománskou svatbu, na údolí Wadi Shab, na slunění na plážích nebo na všechny ty chvíle a konverzace, co jsme strávili s ostatními u pití karaku.

Pět týdnů v Ománu patří k mým nejintenzivnějších zážitků v životě a jsem za to moc vděčná. Stáž v této arabské zemi stoprocentně doporučuji, protože si odnesete jak spoustu nových zkušeností z nemocnice, tak i zážitků z objevování této krásné země. Musíte se jen připravit na velké horko, vysokou vlhkost a všudypřítomnou klimatizaci.

  1. Poušť Bidiyah a projížďka na velbloudech
  2. Naše skupina mezinárodních studentů ve foyer nemocnice Sultána Qaboose
  3. Západ slunce nad přístavem Mutrah v hlavním městě Muscatu 
  4. Největší mešita v Ománu, Sultan Qaboos Grand Mosque v Muscatu
  5. Setkání s místními studentkami medicíny
  6. Obchod s keramikou ve městě Nizwa
  7. Trh se zvířaty, Nizwa
  8. Tradiční souq, Nizwa
  9. Tým z oddělení pediatrie
  10. Foyer nemocnice SQU
  11. Údolí Wadi Shab
Vytvořeno: 18. 12. 2023 / Upraveno: 28. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.