Info

Fotografie: Matouš Vokatý (2. LF)

Pokud se studenti chtějí věnovat chirurgickým oborům, robotice se rozhodně nevyhnou

Pokud se studenti chtějí věnovat chirurgickým oborům, robotice se rozhodně nevyhnou

Robotická chirurgie se na Urologické klinice provozuje už šest let. MUDr. Vojtěch Novák, který přišel s nápadem pořádat Robotické olympiády, tehdy u robota začínal jako nejmladší asistent. Zájemci o robotickou chirurgii podle něj musí být zarputilí, a jak ukazují výsledky předchozích ročníků olympiády, čas strávený hraním počítačových her rozhodně není ztracený. Za konzoli se také dostávají stále v mladším věku. Obor roste exponenciálně, dokládá dál v rozhovoru dr. Novák. Má za to, že robotická chirurgie během pěti deseti let vytlačí klasickou laparoskopii.

Jak jste se dostal k robotické chirurgii?

Od začátku, co pracuju na urologické klinice, jsem tíhl k miniinvazivním metodám. Vždycky se mi líbily laparoskopie a robotická chirurgie je na laparoskopickém principu v podstatě založená, je to taková jeho nadstavba. Asi k tomu přispělo, že jsem absolvoval všechny možné kongresy a kurzy laparoskopie od Šumavy k Tatrám. Díky tomu jsem se k robotice dostal hned, když se s ní tady začínalo. Na začátku jsme tady měli tři týmy, vždy operatér a asistent, a já jsem byl tenkrát nejmladší z asistentů. Robotická chirurgie se tu provozuje už od dubna 2018. Nyní máme konzolových chirurgů  šest až sedm a asistentů deset. Obor tedy roste exponenciálně, robotických operací výrazně přibývá.

Při čem se vám nejvíc klepou ruce?

Ruce se mi třesou u řady věcí stále, ale robotická konzole třes naštěstí úplně filtruje, takže to není vidět. Hodně dělám resekce ledviny pro nádory ledvin a to je operace, kdy při vlastní resekci, v přechodné ischemii (nedokrvení orgánu – pozn. red.), zkrátka pod časovým tlakem musíte být naprosto precizní. A musím říct, že člověk je při řadě operací doteď nervózní. To k tomu prostě patří a myslím, že to nikdy úplně nepomine. Ale určitý adrenalin od toho nakonec také čekáte. (úsměv)

Už se někdy stalo, že ten systém selhal?

Stalo. A proto je právě dobré, že člověk prochází školeními, kde mu takové situace simulují. Pokud absolvujete školení na konzoli da Vinci od firmy Intuitive Surgical – Synektik tak, jak se má, což vřele doporučuju každému, kdo s tím začíná, tak se od začátku naučíte ten mechanismus: jak fungují ramena, jak fungují nástroje, co znamenají chyby, které to může hlásit. A je to natolik dobře propracovaný systém, že jste schopný řešit chyby přesně v daný moment. Konzole vám například nahlásí, že vypadne rameno, a tedy i příslušný nástroj. Nemůžete například pohnout nástrojem, kterým vevnitř něco držíte. A ten nástroj má na sobě imbusový šroub, kterým to dokážete rozšroubovat. Všichni musí vědět, kde je ten imbus uložený a jak se v té situaci chovat. Je velice důležité, aby si celý tým, včetně sester, tohle zažil, aby si prošel kurzy, protože je to úplně jinak dělané, než valná většina jiné operativy, kterou známe, kde se člověk věci učí tak, jak k nim přijde. Ale v případě robotické chirurgie je to chronologicky dané, takový americký, západní model – uděláte certifikát, uděláte trenažér, jedete se podívat na operaci, zkusíte si pár operací pod kontrolou a pak teprve to můžete začít dělat.

Robotický operační systém Da Vinci XI.
Robotický operační systém Da Vinci XI.
Během předchozích dvou robotických olympiád jste nechávali soutěžící studenty vyplňovat dotazníky. K jakým jste došli zjištěním? Jsou nějaké společné rysy úspěšných účastníků?

Říkal jsem si, na co by mohly být vázané výsledky olympiády, například jestli jsou lepší studenti z vyšších ročníků než z nižších, anebo zda jsou lepší studenti, kteří chtějí dělat chirurgii tohoto zaměření. A jsou z toho zajímavé výstupy, včetně negativních. Třeba že ročník nemá vůbec vliv – nevím, jestli je pro fakultu dobrý výstup. Ukázalo se totiž, že student prvního i šestého ročníku dělá některé praktické věci včetně robotiky úplně stejně. To znamená, že fakulta k praktickým dovednostem až tak nepřidá, i když robotika je specifická.

Zkoušeli jsme také, jestli má výsledek vazbu na nějaké hraní na hudební nástroje v dětství a podobně. Neměl. Ale už druhý rok po sobě z toho jednoznačně vychází, že studenti, kteří hrají nebo hráli počítačové hry, mívají na robotické olympiádě signifikantně lepší výsledky. Robotická chirurgie se asi v některých rysech podobá počítačovým hrám a ty můžou sloužit jako trénink.

A jak byste charakterizoval ideálního adepta pro robotickou chirurgii?

Myslím, že je to určitě člověk, který má ambici to dělat. Žene ho touha dělat špičkovou medicínu, což robotická chirurgie představuje. A je důležité, aby měl určité vlastnosti. Základem je podle mě být dostatečně zarputilý, aby operaci dokončil a naučil se s tím systémem pracovat. To totiž nějakou dobu trvá. Dál by měl umět někdy zariskovat. Ale rozumně, zodpovědně, protože jde o pacienta a jeho život. Hrozně důležitá je, myslím, prostorová představivost. Musíte se naučit vnímat ten prostor – jste uzavřený v dutině a nemůžete si sáhnout, nejste schopný ohodnotit tkáň. A to se například učí v některých trenažérových cvičeních na laparoskopické a robotické metody. Jsou tam například obrazce, které člověk musí převracet tak, aby to tvarově sedělo.

Čím vším musí zájemce projít, aby se mohl robotické chirurgii věnovat?

Teď je robotických přístrojů čím dál tím víc a jsou na většině pracovišť, takže mladí lékaři se k nim dostávají stále dřív. Zatímco ze začátku se upřednostňovali zkušenější kolegové, nyní se například u nás lékaři po třech šesti měsících už stávají asistenty při robotických operacích, což je takový první krok. Zpočátku by se měl člověk naučit nejdřív asistentskou roli, naučit se pracovat s rameny, naučit se nastavit robota, takzvaně zadockovat nástroj (uchytit do příslušného ramena robota – pozn. red.) a tak dále. Pak člověk postoupí tak, že například zkusí část operace udělat za konzolí, ale k tomu je zase důležité se v tom oboru vzdělávat. To znamená projít kurzy, když je příležitost. Myslím, že zakrátko se na konzoli začnou učit už mladí lékaři v rámci předatestační přípravy. Například kolega, který před rokem atestoval na naší klinice, svou první robotickou operaci udělal den po své atestaci, což bylo dříve nemyslitelné. Dříve se k tomu lidé dostávali po čtyřicítce. Já začínal jako asistent v devětadvaceti a už v jednatřiceti jsem se v jednodušších případech dostal za konzoli jako operatér.

Certifikát vydává da Vinci?

Ano, mají vlastní školící centra, kde člověka proškolí a dají mu certifikát.

Je takové centrum i v České republice, nebo se musí někam vyjet?

Za pandemie bylo improvizované školící centrum v Plzni. Většina kurzů probíhá na zvířecích modelech. Většinou se ale jezdí do zahraničí. Ale i v České republice už jsou certifikovaní tutoři, kteří můžou učit v nových robotických centrech. Zpočátku k nám školitelé jezdili z Hamburku a v České republice byl jediný mezinárodní lektor. V současnosti už jich je daleko více. Třeba náš přednosta už jezdil do Jihlavy, kde rozjížděli robotické centrum, a nyní pomáhá ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na Karlově náměstí.

Jak dlouho trvá získat certifikát?

Většinou den. Není to vyloženě zkouška. Cvičíte podle instrukcí školitele, který pak vyhodnotí, zda můžete dostat certifikát. Ještě jsem nezažil, že by to někdo neudělal.

Co se týká robotického systému, tady se tedy používá da Vinci?

Da Vinci XI, což je v současné době nejmodernější verze tohoto systému.

Tahle firma má teď monopol, ale jsou i další systémy...

V současnosti je jednoznačně největším konkurentem takzvaná open console Hugo RAS od firmy Medtronic. Systém mají v některých ohledech hodně podobný, liší se ale v tom, že Hugo nemá konzole, jak ji známe z da Vinciho, ale je to velká obrazovka, používáte 3D brýle a clutche (ruční ovládání konzole – pozn. red.) jsou takové volnější. Jinak fungují víceméně podobně.

Myslíte si, že širší zapojení konzolí do výuky je příliš vzdálená budoucnost?

Pevně věřím, že ne. Tady v Motole se staví simulační centrum. Obecně je simulační medicína, tedy výuka před tím, než člověk přijde k pacientům, jednoznačný trend. Co se týče vybavení simulačního centra, je určitá vize, že by tam mohla být k dispozici buď přímo robotická konzole, anebo některé náhražky, které slouží jenom k výuce. Tím pádem bychom to mohli zařadit do standardní výuky různých oborů. Pokud se student bude chtít věnovat nějakému chirurgickému oboru, tak se robotice rozhodně nevyhne. Shodou okolností jsme tu asi před měsícem měli trenažér od izraelské firmy Simbionix. Oni vytvořili svůj vlastní výukový trenažér, který se podobá konzoli da Vinci.

Kolik robotů je v českých nemocnicích?

Bývalo to okolo devatenácti, ale do dalších pěti let by se jejich počet měl znásobit. Instalování nových systémů je každodenní rutinou a praxí. V Praze v současnosti nemá robota už jenom Bulovka. A žádají si o ně i větší krajská města: Liberec nedávno instaloval, Jihlava také, samozřejmě předtím Plzeň nebo České Budějovice. Výhled je takový, že by to bylo v menších nemocnicích, například v Kladně, Příbrami a Mladé Boleslavi v rámci Středočeského kraje. Podle mě je to otázka pěti deseti let a naprosto to vytlačí klasickou laparoskopii, tak jak ji známe z dřívějška, a operacím bude vládnout robotika. Což podle mě není nic špatného, protože benefit u většiny operací je naprosto nepopiratelný.

Je to rychlejší?

Rozhodně to na začátku není rychlejší než otevřená operace. Naopak, já to vždycky porovnávám na radikální prostatektomii, což je operace, kterou roboticky děláme nejčastěji, tak pětkrát šestkrát týdně, protože karcinom prostaty je nejčastější nádorové onemocnění. Zažil jsem doby, kdy se dělala otevřeně a trvala hodinu a půl. Ztráty byly obvykle tak 800 až 1000 mililitrů krve a pacienti odcházeli domů po týdnu, rozhodně ne úplně vyléčení. Roboticky to trvá dvě až dvě a půl hodiny, tedy jednoznačně déle. Ale ztráty jsou 200 mililitrů, tedy daleko menší, a hlavně rekonvalescence je neuvěřitelně rychlejší. Pacienti třetí den po operaci odcházejí domů a jsou fyzicky fit. Otázka je, čím vším je to dané, jestli za to můžou jenom krevní ztráty a zda tomu pomáhá menší rána nebo preciznost té operace. Asi všechno dohromady. Ukazuje se ale, že délka anestezie asi zásadně neškodí a na pooperačních průbězích a výsledcích operacích lze pozorovat obrovský pokrok.

Při operaci se nahrává obraz. Využívá se to nějak dodatečně?

Při školeních radí, aby si člověk své operace nahrával a díval se na ně. Já to dělám a myslím si, že i většina mých kolegů. Je to velice poučné, protože když si pak zpětně promítáte tu operaci a dostanete se ke kroku, kde vám to moc nešlo, můžete se podívat, proč to tak bylo. A je dobré sledovat i vlastní vývoj. Když se teď podívám na videa, která jsem si natáčel před třemi lety, pozoruju neuvěřitelný progres v postupu, rychlosti i bezpečnosti. A to je to opravdu hodně poučné. Zajímavé operace je dobré si nahrát také k tomu, aby člověk mohl rozšiřovat svoje zkušenosti mezi další kolegy na různých kongresech a podobně.

Co využití umělé inteligence v medicíně?

To s robotickými operacemi úzce souvisí, minimálně v tom, jak o tom smýšlejí pacienti. Když jim totiž řekneme, že je budeme operovat robotem, mají představu, že provede operaci celou. Podle mne je taková budoucnost nereálná, a to z řady důvodů. Prvním z nich je hlavně skutečnost, že operace nejsou stejné. Anatomie pacientů je různorodá, každá operace probíhá úplně jinak. A dále bezpečnost. Pořád za to zodpovídá lidský faktor – zkušený lékař. Svěřit zcela tyto procesy nějaké umělé inteligenci by bylo riskantní.

Jaké veselé situace se v sálu s robotem mohou stát?

Těch je hodně. Třeba když operace nejde tak, jak by měla, chirurg v konzoli zanadává a všechno to tam nahlas rezonuje.

Stalo se někdy, že se pacient obává, že ho bude operovat stroj?

Naopak, pacienti jsou teď uvědomělí, hledají si o informace a vyžadují to. Je to velice populární mezi všemi generacemi.

Připravil: Bc. Luděk Liška

Vytvořeno: 15. 4. 2024 / Upraveno: 15. 4. 2024 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.