Každé místo mělo svůj dezert

Štítky

Studentka 4. ročníku ročníku Všeobecného lékařství Aneta Kašparová strávila letní stáž v Braze v Portugalsku. Píše esej a posílá fotografie.


Na fotbale, Aneta Kašparová vlevo.
Fotografie na této straně:
Archiv autorky.

V srpnu 2019 jsem díky IFMSA absolvovala klinickou stáž v historickém městě Braga, které leží na severu Portugalska asi hodinu jízdy od Porta. Na svou první zahraniční stáž jsem odjížděla s trochou nejistoty, co mě čeká. Záhy jsem ale zjistila, že organizace stáží je zde výborná. Portugalští studenti z Minho Univerzity nám pomohli jak s ubytováním, tak s vyřízením všech potřebných věcí v nemocnici a já se hned první den seznámila se svojí tutorkou na oddělení gynekologie a porodnictví.

Komplex nemocnice patří mezi nejnovější a nejmodernější v zemi, pracuje zde mnoho mladých lékařů s výbornou znalostí angličtiny, tudíž jazyková bariéra odpadla. V průběhu první poloviny stáže se moje tutorka postarala o to, abych měla možnost vidět a naučit se co nejširší spektrum věcí.

Byla jsem překvapena úrovní zdravotnictví a výbornou organizací práce. I přestože jsem doposud s oborem gynekologie a porodnictví neměla žádné zkušenosti, stáž bych hodnotila jako velmi přínosnou, jelikož mi bylo vše výborně vysvětleno. Každý den jsem byla přiřazena do jinak specializované ambulance, a měla tudíž možnost naučit se nejen základy gynekologických vyšetření a ultrazvuku, ale také se seznámit s komplikovanější problematikou například infekcí v těhotenství. Přítomna jsem byla jak u ambulantních zákroků, tak na gynekologických operačních sálech. V druhé polovině stáže se doktoři ochotně zajímali o to, která část oboru mě zajímá nejvíce, a snažili se mě umísťovat tak, aby to pro mě mělo přínos. Některé dny jsem také strávila na urgentu, kde jsem byla přítomna jak u císařských řezů, tak přirozených porodů. Na stáži jsem si rozšířila jak teoretické znalosti, tak praktické dovednosti a zároveň měla možnost poznat zdravotnictví v Portugalsku.

Ve volném čase pro nás byl připraven bohatý sociální program. Byla nás skupina zhruba 18 studentů z celého světa a měli jsme možnost se v rámci národního programu zúčastnit víkendů v Portu a Lisabonu a potkat zde další studenty a organizátory stáží. Město Braga patří mezi menší města, ale musím říct, že o to větší snahu místní studenti projevili. Skoro každé odpoledne pro nás měli připravený program, a my tudíž měli možnost poznat nejenom město Braga, ale procestovat většinu severního Portugalska. Program byl doplněn o nejrůznější aktivity, ať už lekce surfování, návštěvu fotbalového utkání nebo ochutnávku místních specialit. Myslím, že většina z nás na typický portugalský pokrm Francesinha nikdy nezapomene.

Studenti pro nás také zorganizovali dva další víkendy, jeden ve studentském městě Coimbra a druhý v národním parku Peneda-Geres, kde jsme se mohli zúčastnit adrenalinových sportů, jako je canyoning a via ferrata. Mnozí z nás brzo poznali, že canyoning není canoeing.

Portugalsko mi během měsíce přirostlo k srdci, a to především pro svou pestrost. Člověk mohl být během chvíle jak na pláži, tak v horách. Z naší skupiny se během pobytu stala skvělá parta, několikrát jsme byli pozváni na večeři do rodin studentů, a poznali tak život v Portugalsku ještě o něco blíž. Portugalci jsou velmi pyšní, a to nejen na kulturu a zvyky, ale i na svou kuchyni. Já si s průběhem stáže zvykla, že každé místo, které jsme v Portugalsku navštívili, mělo svůj typický dezert, a také na to, že čas je zde trochu relativní pojem, a proto na hromadu zmeškaných vlaků a autobusů budu vzpomínat jedině s úsměvem.

Na závěr bych jen chtěla podpořit každého, kdo nad zahraniční stáží váhá, ať jede. Pro mě to rozhodně byla velmi cenná životní zkušenost.

Vytvořeno: 31. 10. 2019 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.