Indie je překrásná země plná veselých a srdečných lidí s úžasnou kulturou

Štítky
Slavnostní uvítání na počátku naší stáže

Šárka Knížková ze 4. ročníku Všeobecného lékařství absolvovala stáž v Indii. Píše esej a posílá fotky.


V listopadu a prosinci 2023 se pod záštitou Kliniky  infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK vypravila na měsíční stáž skupina mediků 4.- 6. ročníku v čele s panem přednostou MUDr. Milanem Trojánkem, MUDr. Anetou Nyčovou a MUDr. Vyacheslavem Grebenyukem.

Stáž se uskutečnila v indické univerzitní nemocnici NIMS v Jaipuru, známém jako Pink City.
V NIMSu jsme byli velmi přívětivě a tradičně přijati, Indové jsou národ vřelý a pohostinný, což jsme poznali téměř okamžitě.

Vzhledem k tomu, že druhým úředním jazykem je vedle hindštiny i angličtina, komunikace až na    odlišný přízvuk většinu času nepředstavovala velký problém. Přiletěli jsme přímo na svátek Diwali, festival světel, což je největší a nejvýznamnější indický svátek. 

Při této příležitosti jsme se potkali s ředitelem nemocnice profesorem Balvirem Tomarem a      dalšími významnými osobnostmi univerzity a také se mohli zúčastnit oslav této tradice. Součástí našeho přivítání byla návštěva města a jeho památek, načež jsme se hned v prvních dnech dostali do nemocnice.

Oddělení jsme si mohli vybrat dle našich preferencí podle možností nemocnice a navíc jsme měli možnost společně nahlédnout na další oddělení, jako je např. intervenční radiologie,   nefrologie či mikrobiologie.

Oddělení intervenční radiologie nemocnice NIMS

Většinu svého času na stáži jsme potom strávili rozdělení na námi zvolených odděleních, a sice gynekologii, neurologii, neonatologii, pediatrické JIP, dospělé JIP a ARO, kam jsme se odebrali každé ráno po snídani, kterou jsme měli zajištěnou v prostorách kampusu univerzity, kde jsme byli ubytovaní spolu s dalšími studenty a rezidenty.

Vizity probíhají pod dohledem hlavního lékaře, který spolu s rezidenty prochází každého pacienta velmi detailně, doptává se na patologické a patofyziologické detaily či schvaluje a upravuje nastavenou léčbu. Měli jsme tak možnost prozkoušet naše znalosti a příležitostně i přispět poznatky, jak se dané diagnózy řeší u nás. 

Na odděleních jsme se povětšinou setkali s milým a aktivním přístupem lékařů i rezidentů, kteří byli ochotní odpovídat na všechny naše dotazy, ať už se týkaly pacientů a zdravotnictví či místní kultury a obyvatel celkově. V komunikaci s pacienty jsme poprvé narazili na významnější jazykovou bariéru, jelikož valná většina pacientů pocházela z rurálních oblastí, kde se anglicky téměř nemluví, tudíž jsme byli v tomto směru odkázáni na interpretaci informací od nemocničního personálu. 

Ve volných dnech jsme měli možnost poznávat Indii jako turisté -  navštívili jsme např. Taj Mahal v Agře nebo Národní park Ranthambore a to vše za doprovodu našich indických společníků, kteří nás provázeli po celou dobu stáže. Naším pravděpodobně nejsilnějším kulturním zážitkem byla návštěva indické svatby, na kterou jsme byli pozváni Dr. Deepakem Nathiyou, který se významně přičinil na uskutečnění stáže a v jehož rodině se událost konala. Měli jsme tak možnost nasát pravou indickou kulturu, což pro nás pro všechny byl jednoznačně nezapomenutelný zážitek plný tance, tradičního výborného jídla a radosti. 

Po ukončení stáže v nemocnici jsme ještě strávili posledních pár dní v hlavním městě, Novém Dillí.

Navštívili jsme i Taj Mahal v Agře

Indie je překrásná země plná veselých a srdečných lidí s úžasnou kulturou, avšak nelze přehlížet fakt, že je zde víceméně všudypřítomný nepořádek a nedostatečná hygiena, špatná infrastruktura a o výrazných rozdílech v sociální sféře ani nemluvě. To vše se projevovalo významných způsobem i na nemocniční půdě. 

Celá stáž nám jako studentům přinesla spoustu nedocenitelných zkušeností do praxe. Možnost setkat se s diagnózami, které máme v našich evropských podmínkách jen minimální šanci vidět, ať už se jednalo o Takayasuovu arteritidu, horečku dengue, tuberkulózní meningitidu či další pro nás vzácná infekční onemocnění, je k nezaplacení. 
Mimo ověření našich znalostí a dovedností jsme tak nabyli spoustu nových a zároveň jsme dostali jedinečnou možnost nahlédnout do světa tolik odlišného od toho našeho. 
 

Vytvořeno: 9. 4. 2024 / Upraveno: 11. 4. 2024 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová