Bez kola ani ránu

Štítky
Josef Havlík u Wasserturm v Mannheimu
Student 6. ročníku Všeobecného lékařství Josef Havlík píše esej o své stáži v Mannheimu a posílá fotky

Letos v létě jsem vyjel na praktickou stáž do německého Mannheimu. Toto půlmilionové město tvořící aglomeraci se sousedním Ludwigshafen je hlavním městem spolkové země Baden-Württemberg.

Tato oblast Německa je považována za jednu z nejprogresivnějších v oblasti techniky a medicíny. Univerzita v Heidelbergu, na jejíž fakultě v Mannheimu jsem strávil svůj pobyt, se může pyšnit deseti laureáty Nobelovy ceny za fyziku, chemii a medicínu.

Na studijním pobytu jsem měl v úmyslu se blíže seznámit s ortopedií a traumatologií, kterým se chci po skončení studia věnovat. Od prvního dne, kdy jsem na kliniku docházel, jsem strávil většinu času na sálech. Němečtí studenti zdejší fakulty výuku ortopedie zrovna neměli a já jsem toho mohl využít k získávání zkušeností z asistence na sálech. Můj přehled o oboru a praktické dovednosti se tím posunuly.

Praktický seminář Základy osteosyntézy

Na studenty byli lékaři zvyklí a připravení. Každou operaci doprovázelo obsáhlé vysvětlování daného operačního postupu a na každý můj dotaz rádi odpovídali. Pokud jsem něčemu nerozuměl v němčině, nebyl z jejich strany problém dovysvětlit problematiku v angličtině.

Jediné kolo v mojí velikosti.

Den začínal vizitou o půl osmé, pak následovalo asistování na sálech dle potřeby a zbytek pracovní doby a někdy i po ní jsem trávil na urgentním příjmu, kde mě sloužící lékaři nechali zašívat rány, provádět základní příjmová a ultrazvukové vyšetření.

Mannheim nabízí plno možností k trávení volného času. Ať už je to technické muzeum, Kunsthalle, muzeum války, zámek s univerzitou, pravidelné koncerty zdejších hudebních skupin na nábřeží nebo i jen procházka centrem s architektonicky ceněnou zástavbou. Největším překvapením byla pro mě tamní podpora cyklistiky.

Hned první den při cestě do nemocnice městskou hromadnou dopravou v ranní špičce, když jsem viděl hustou síť cyklostezek, jsem pochopil, že ježdění na kole je eso v rukávu. Proto jsem si v Mannheimu taky jedno pořídil a od té doby jsem používal jako dopravní prostředek jenom kolo.

Pokud byste ovšem chtěli navštívit místa okolo Mannheimu, je nejlepší jet vlakem. Do nedalekého Heidelbergu s proslulým hradem a historickým centrem je to necelých dvacet minut, do Frankfurtu necelých čtyřicet.

Pohled na historické centrum Heidelbergu. Foto: Josef Havlík

Závěrem mi nezbývá nic jiného než praktickou stáž v Mannheimu jednoznačně doporučit. Na pracovišti se se mnou počítalo a já jsem se toho dost naučil. Navíc jsem se utvrdil ve výběru svého budoucího oboru. Mannheim je město, kde to žije a má hodně co nabídnout.

Vytvořeno: 12. 1. 2024 / Upraveno: 25. 1. 2024 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová