Aarhus – největší univerzita dánského království

Štítky
Samotný Aarhus stojí za návštěvu, určitě doporučuji ale i návštěvu západního pobřeží a Kodaně.

Ivana Boková, studentka navazujícího magisterského studia Fyzioterapie, byla na stáži v dánském Aarhusu. Píše esej a posílá fotky. 


Od září 2022 do března 2023 jsem měla skvělou příležitost vycestovat na odbornou část do dánského města Aarhus. Aarhus je druhé největší město Dánska a je zde největší univerzita tohoto království. 

Stážovala jsem ve výzkumné skupině prof. Ulrika Dalgase působící na Department of Public Health právě pod aarhuskou univerzitou. Proč jsem si vybrala právě tuto stáž? Kromě jiných zajímavých oblastí se zde zabývají a patří ke špičce ve výzkumu neurodegenerativních onemocnění a vlivu (nejen) cvičení na vývoj těchto nemocí.

Vzhledem k tomu, že to spojuje mé dvě největší oblasti zájmu, když mi moje vedoucí diplomové práce tuto možnost spolupráce nabídla, neváhala jsem a prof. Dalgase jsem kontaktovala.

Celý zařizovací proces trval asi devět měsíců a vyjela jsem za další tři měsíce. Vydala jsem se úplně sama, bydlení jsem sehnala přes facebookovou skupinu, kde byli i jiní mezinárodní studenti. Tak jsem se dostala k Matyldě, mé dánské spolubydlící. Ta mi pomohla si hned druhý den sehnat kolo, bez kterého se v Dánsku prostě neobejdete. Abyste chápali – MHD zde samozřejmě mají, ale slevy pro studenty nevedou a na kole je to stejně rychlejší. 

Co se týče samotné stáže, tak byla z 80 procent teoretická, což mě ze začátku trochu zklamalo – studuji NMgr. fyzioterapie a očekávala jsem „klasičtější“ fyzio stáž (tzn. reálná práce s pacienty, „koukání pod ruce“). Nicméně i tak ji považuji za velmi přínosnou.

Na pracovišti jsem měla možnost mluvit a debatovat se skutečnými odborníky na poli výzkumu roztroušené sklerózy, Parkinsonovy nemoci, ale i diabetu a dalších. V rámci tohoto jsme měli pravidelné týdenní meetingy včetně přednášek, měla jsem možnost být u různých testování pacientů a také jejich terapie. 

Během celé stáže jsme společně pracovali na systematickém review, které snad brzy spatří světlo světa v odborném časopise. I to, leč některým se mohou ježit vlasy hrůzou, vnímám jako skvělou zkušenost. 

Dále jsem měla možnost navštívit katedru fyzioterapie a pobavit se s jejím vedoucím, což považuji za velmi přínosné, včetně toho, že dánský systém výuky fyzioterapie je přece jenom odlišný od toho našeho. 

Také mi byla umožněna návštěva tzv. MS Hospital, tedy multioborového centra či léčebného zařízení právě pro pacienty s roztroušenou sklerózou.

Co se týče života v Dánsku, mohu ho jen doporučit. I přes to, že je považováno za drahou zemi, pokud je člověk rozumný, není život tam o moc nákladnější než v ČR. Dánové jsou velice milí a vstřícní. A protože dánština je těžký jazyk (představte si elfa s bramborou v ústech), tak všichni umí skvěle anglicky. 

Samotný Aarhus stojí za návštěvu, určitě doporučuji ale i návštěvu západního pobřeží a Kodaně. 

Vytvořeno: 10. 4. 2024 / Upraveno: 29. 4. 2024 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová