2. lékařskou jsem si vybral díky pozitivním ohlasům studentů

Štítky

Ondřej Wanke uspěl v přijímacím řízení na 2. lékařskou fakultu a chystá se na studium fyzioterapie. Rozhovor o tom, proč si vybral naši fakultu, na co se nejvíc těší a co by poradil budoucím uchazečům, připravila Barbora Vakrmanová.


Ondřej Wanke. Foto: archiv O. W.

Proč ses rozhodl pro medicínu?

Mám rád pohyb, který tělu něco přináší. Již několik let se zajímám o jógu a její fyzická cvičení, proto jsem se před rokem rozhodl absolvovat instruktorský kurz, abych své zkušenosti mohl předávat dalším lidem. Po čase jsem ale zjistil, že toho o lidském těle vím vlastně hrozně málo. První variantou dalšího vzdělávání bylo všeobecné lékařství, nakonec jsem si vybral fyzioterapii, od které očekávám, že mě naučí, jak správně provádět pohyb a jak pomáhat lidem kolem sebe s problémy, které se týkají především jejich pohybového aparátu.

Hlásil ses i na jiné fakulty? Proč sis nakonec vybral 2. lékařskou?

Hlásil jsem se na několik škol, protože vím, že na přijímačkách na medicínské obory bývá velká konkurence. Hlásil jsem se na fyzioterapii a všeobecné lékařství, kdyby mi náhodou fyzioterapie nevyšla. Tuto školu jsem si vybral především díky pozitivním ohlasům studentů a také proto, že si myslím, že výuka fyzioterapie je zde kvalitní a je zde dostatečně praxe.

Jakým způsobem ses na přijímačky připravoval?

Na přijímačky jako takové jsem se moc pečlivě nepřipravoval. Snažil jsem se toho co nejvíc naučit, když jsem se připravoval na maturitu. Potom jsem se učil už jen z modelových otázek vydaných touto fakultou. Poslední dny před přijímačkami mi také hodně pomohlo pozitivní myšlení.

Jak jsi vnímal pro uchazeče nepříznivý poměr mezi počtem přihlášených a přijatých?

Chvílemi mě vysoká čísla uchazečů trochu deprimovala. Pak jsem si řekl, že se prostě buď dostanu, nebo ne. Věřím v osud a naštěstí jsem se dostal.

Na co se v prváku nejvíc těšíš?

Nejvíc se těším na nový kolektiv, který (doufám) bude stejně zapálený do problematiky jako já, takže se budeme navzájem motivovat a podporovat.

Co bys poradil uchazečům, kteří se k nám budou hlásit příští rok?

Aby se přijímačkami moc nestresovali. Na druhou stranu, období maturity a následných přijímacích řízení do jisté míry ovlivňuje cesty budoucí, proto by nikdo neměl přípravu podceňovat. Určitě je lepší se připravovat delší dobu dopředu, a ne se všechno učit na poslední chvíli.

Vytvořeno: 18. 7. 2016 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková