Online diskuse

Diskuse k článku Prohlášení studentů lékařských fakult
 
Diskuse k článku je uzavřena.


Vaše názory:

19. 5. 2008 (pokracovani)... Vadi mi, ze je okamzite iniciovana protestni akce namisto toho, aby nejprve probehla verejna diskuze, kde by mohly vystoupit zastupci vsech stran – studenti, vysokoskolsti pedagogove, zdravotnici, zastupci ministerstva zdravotnictvi. Takto jsou akorat neustale dokola opakovany polopravdy a siroka verejnost pak nabyva mylnych dojmu. Napriklad nechapu, proc by transformace v pruznejsi hospodarskou formu fakultnich nemocnic mela vest k upadku kvality vyuky, vyzkumu a zdravotnictvi...
Daniela Janeckova
student
19. 5. 2008 Je mi velmi lito, ze je prohlaseni studentske iniciativy proti transformaci fakultnich nemocnic prezentovano jako obecny nazor vsech studentu lekarskych a farmaceutickych fakult. Nevsimla jsem si, ze by byl proveden nejaky pruzkum verejneho mineni, ve kterem by se iniciatori zitrejsi protestni akce ptali studentu, co si o transformaci fakultnich nemocnic mysli. Muj nazor se napriklad s timto prohlasenim neshoduje....(pokracovani)
Daniela Janeckova
student
19. 5. 2008 (dokončení...) Pro univerzitu je rozhodující svoboda bádání – lze zkoumat cokoliv, co se usoudí, že je hodné pozornosti. Pro FN/UN to ovšem neplatí – tam je třeba bádat výhradně o tom, co bezprostředně přispěje ke zlepšení LPP – a spokojenosti pacienta – a financí, plynoucích od pojišťovny... Lze chápat, že je žádoucí a nutné najít nějaký kompromis a rovnováhu – těžko však chpovažovat za racionální ultimatum, aby právě v tomto měla univerzita rozhodující (akcinářský) podíl...
Zdeněk Smrčka
jiný zaměstnanec
19. 5. 2008 (pokrač...) Posláním FN/UN je zajišťovat špičkovou péči o zdraví obyvatelstva prostřednictvím LPP, klinického výzkumu a klinické výuky (svých) budoucích pracovníků (lékařů, sester, etc.) Posláním LF je zajišťovat totéž prostřednictvím preklinického výzkumu a (pre)klinické výuky. V tomto se považuji za méně radikálního než jest názor prof. Pafka.../:-) http://iforum.cuni.cz/IFORUM-5488.html Zdá se mi, že celý spor je spíše o penězích na výzkum – a o vlivu na podobu výzkumu (pokrač...)
Zdeněk Smrčka
jiný zaměstnanec
19. 5. 2008 (pokrač.) Taková FN/UN by nemohla být centrem excelence, poskytujícím služby v plném rozsahu všem generacím. Navíc, je přece logické, že nejlepší klinickou výuku mohou poskytovat právě nejlepší pracoviště a pracovníci. I zde by FN/UN byly samy proti sobě, kdyby nechaly učit nějaké sekundáře... Je též zajímavé, podívat se na žebříček nejlepší Nemocnice 2007 – jsou tam nemocnice i privatizované i akciové a státní..., čili nezáleží na formě, nýbrž na obsahu (viz ony články prof. Klugeho). (pokrač.)
Zdeněk Smrčka
jiný zaměstnanec
19. 5. 2008 Pohled „3L“ (laický leč logický). Univerzitní nemocnice může mít svůj status pouze pokud: řádně poskytuje LPP, zabezpečuje klinický výzkum a poskytuje klinickou výuku medikům. Pokud něco z toho neposkytne anebo poskytne nekvalitně, nebude univerzitní (obdobně fakulta musí mít akreditaci, tj. poskytovat výuku a preklinický výzkum na požadované úrovni). Strach z poklesu úrovně LPP a výuky na FN/UN lze tudíž považovat za iracionální – neb taková nemocnice by byla sama proti sobě... (pokrač.)
Zdeněk Smrčka
jiný zaměstnanec
19. 5. 2008 Pokračování: K privatizaci fakultních nemocnic (FN) může mít ministr jediný důvod: prospěch, který mu poplyne od nabyvatelů zařízení jako odměna za zařízení jejich privatizace. Tuto odměnu může ministr Julínek dostat pokud se mu podaří zachovat současnou lukrativnost FN a pojišťoven a ta je podmíněna zmíněným nepořádkem ve zdravotnictví, který se ministr Julínek snaží stůj co stůj zachovat. Zabránit privatizaci FN lze jen donucením ministra k jednání o odstranění chyb zdravotnictví v reformě.
MUDr. Karel Erben
absolvent
18. 5. 2008 Zájem o Privatizaci fakultních nemocnic (FN), podmiňuje nepořádek, který který ve zdravotnictví dovoluje získávat peníze na úkor pojišťoven a pojištěnců. FN budou nástrojem k získávání těchto peněz ve velkém. Ministra Julínka lze podezírat, že má přímý zájem na vzniku tohoto tunelu na peníze nás všech. Dokazuje to neochotou jednat o odstranění chyb zdravotnictví, které tunelování umožní.
Zabránit privatizaci FN asi nejde rozumnou argumentací, ale zbavením FN lukrativní možnosti tunelovat FN.
MUDr. Erben
absolvent
15. 5. 2008 Podle mě je to všechno o mnoho lehčí. Pan julínek navazuje na tradici rabování a rozkrádání státu úspěšně založenou ODS v 90tých letech a musí se mu nechat , že se rozhodně nemá za co stydět. Ach jo...
Trochu mě mrzí ,že se naše iniciativa píše tak neurčitě, všichni víme, že jediné o co Julínkovi jde je prodat FN převedené na A.S. svým známým... přesně tak, jak to dělá se středočeským zdravotnictvim...
Myslím, že je třeba nebát se a narovinu říkat o co tady opravdu jde...
Josef Šorna
student
15. 5. 2008 (dokončení příspěvku) Tedy, dovolím si v níže uvedeném filosofickém smyslu (tj. uplatnění filosofické metody zkoumání skutečnosti )doplnit přehled doporučené literatury od pana prof. Macka jr. dvěma články od Eike-Henner W. Klugeho, profesora bioetiky na University of Victoria (Canada). Jak patrno, problém je jinde než v nemocnici.
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=18311379
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=17435657
Zdeněk Smrčka
jiný zaměstnanec
15. 5. 2008 Stanovisko pracovníka nemocnice: kvituji, že kolegu medika Hamouse zaujala medicína založená na důkazech.../:-) Na rozdíl od racionální a fakty podložitelné výzvy "Neodnášejte moje dítě! Stop škodlivé separaci matek a dětí po porodu!" http://www.respektkporodu.cz považuji výzvu "Nenechte se připravit o SVOU fakultní nemocnici" za nedoložitelnou fikci. Ovšem, jelikož se tu skloňuje ve všech pádech věda – odkážu namísto další polemiky jen na její královnu, tj. na filosofii – a její dceru etiku...
Zdeněk Smrčka
jiný zaměstnanec
14. 5. 2008 Oprava: Omlouvám se, místo tiskového prohlášení jsem měl na mysli Prohlášení studentů lékařských fakult a farmacie.
Hamous Jiří
student
14. 5. 2008 Osobně nesouhlasím s transformací v dané podobě, při 30% akcií nemá univerzita možnost rozhodovat o prostředí, ve kterém výuka probíhá. Nelíbí se mi ale též forma tiskového prohlášení. Je příliš obecné, neobsahuje téměř žádné argumenty, o které by se dalo opřít, pouze straší možnostmi, které mohou nastat. Doporučuji vydat tiskové prohlášení založené na faktech a pouze skutečnostech z nich nezvratně vyplývajících.
Hamous Jiří
student
Poslední aktualizace: 8. 1. 2019 / Administrátor