Hodnocení elektronických materiálů ke studiu 2011

Pedagogům akademické obce UK 2. LF jsou k dispozici pro tvorbu a zpřístupňování výukových materiálů tyto nástroje:
 

 

  1. Portál Mefanet (mefanet-motol.cuni.cz)
    Portál Mefanet je součástí sítě portálů, které jsou provozovány na základě spolupráce všech lékařských fakult v ČR a SR v oblasti tvorby a zpřístupňování elektronických výukových materiálů Mefanet (www.mefanet.cz). Portál by měl být hlavním nástrojem pro zpřístupňování elektronických výukových materiálů na UK 2. LF. Pro studenty by bylo ideální, kdyby v portálu byly nejen materiály, které jsou vkládány přímo do portálu, ale aby v portálu byly i odkazy na materiály ze všech ostatních zdrojů elektronických materiálů, které pedagogové ve výuce používají.
     
  2. Moodle (dl.cuni.cz nebo moodle.mefanet.cz)
    Dalším nástrojem je systém pro tvorbu a provoz e-learningových kurzů Moodle. Naši pedagogové mohou využívat dvě instalace Moodle:
    • Moodle UK pro výuku (dl.cuni.cz), který slouží pro tvorbu kurzů všem fakultám UK a je přístupný pouze pro studenty UK,
    • Moodle-Mefanet (moodle.mefanet.cz), který je určen pro všechny lékařské fakulty ČR a SR v rámci sítě Mefanet. Moodle-Mefanet je vhodným prostředím pro vznik meziuniverzitních kurzů, jako je např. kurz E-biochemie, na jehož tvorbě se naše fakulta podílí.
       
  3. Wikiskripta (www.wikiskripta.eu)
    Ve Wikiskriptech tvoří články zejména studenti lékařských fakult. Na jednotlivých lékařských fakultách zapojených do projektu (tedy včetně naší fakulty) vznikají Wiki týmy, které jsou školeny pro práci fakultních redaktorů stávajícími zkušenými redaktory, a pomáhají pak lokálním tvůrcům a uživatelům.
     
  4. Adobe Connect (el.lf1.cuni.cz)
    Prostředí Adobe Connect provozuje 1. LF a je vhodné především k pořádání elektronických konferencí (případně videokonferencí). K uspořádání konference stačí pouze webový prohlížeč, zvuková karta a mikrofon (případně webová kamera). V rámci konference je možno sdílet např. pracovní plochu, určitý program nebo jednotlivé soubory, lze komunikovat pomocí chatu a konferenci si nahrát.
     
  5. Medical Media (www.medicalmedia.eu)
    Na server Medical Media je možno umisťovat videozáznamy s medicínskou tématikou. Videozáznamy jsou distribuovány pomocí streamserveru. Je zde také možnost nastavit různé úrovně oprávnění v přístupu ke konkrétnímu videozáznamu.
     

V případě zájmu o podrobnější informace k některému z uvedených nástrojů pište na adresu @email.

Poslední aktualizace: 13. 12. 2018 / MUDr. Jana Djakow