Moodle

Vážení kolegové,
chtěla bych vám představit další nástroj, který lze využívat pro výuku na UK, tedy i na 2. LF – Moodle.
Moodle je systém, který umožňuje více nežli pouhé vystavování jednotlivých studijních materiálů. V tomto systému lze vytvářet tzv. e-learningové kurzy. E-learningový kurz většinou obsahuje ucelené výukové jednotky, lekce, semináře, nebo např. všechny studijní materiály pro výuku daného předmětu, doplněné o úkoly, testy atd.
Moodle je Open Source Software, který je podporován širokou vývojářskou komunitou. V tomto systému provozuje své kurzy např. i britská Open University a v současné době má Moodle již celosvětově nadpoloviční většinu všech instalací podobných systémů v této kategorii.
Moodle je pro potřeby celé UK provozován v rámci rozvojových projektů průběžně již od roku 2002 na adrese http://dl.cuni.cz Ústavem výpočetní techniky UK (ÚVT UK). V současné době je zde provozováno přes 500 kurzů.

O bezplatné založení a provozování kurzů může požádat každý učitel či doktorand UK (viz http://www.cuni.cz/UK-2795.html). Protože je Moodle Open Source Software, je nutno hradit pouze provozní náklady – správu a profylaxi serverů, na UK napojení na Centrální autentizační službu UK, případné přechody na nové verze Moodle, správu systému Moodle, zálohování kurzů, zakládání nových kurzů, případnou programátorskou činnost při vývoji modulů dle konkrétních potřeb uživatelů, konzultační činnost pro tvorbu kurzů, školení pro uživatele atd. Tyto provozní náklady jsou prozatím hrazeny z prostředků ÚVT UK (rozvojové projekty). Doufáme, že s ohledem na to, že Moodle je využíván ve výuce na většině fakult a složek UK, bude možno zařadit jeho financování do rutinního provozu aplikací financovaných z centrálních prostředků UK.
Do Moodle se lze přihlásit pomocí uživatelského jména, které je na průkazu UK (uživatelské jméno je číslo pod fotografií) a hesla, které obdrží žadatel při vydání průkazu ve výdejním centru (v případě ztráty či zapomenutí hesla je možno si vytvořit nové heslo na stráncehttps://ldap.cuni.cz). Více informací o vydávání průkazů UK naleznete na stránce http://www.cuni.cz/UK-1444.html.
Pro potřeby UK 2. LF jsem v Moodle vytvořila v kategorii Lékařské fakulty – 2. lékařská fakulta podkategorie, které kopírují členění UK 2. LF na kliniky a ústavy, a každá klinika a ústav má ve své podkategorii založen jeden prázdný kurz. Po prvním přihlášení do Moodle vzniká uživateli uživatelské konto. Zájemcům, kteří si takto vytvořili uživatelské konto mohu poté otevřít přístup do kurzu jejich kliniky či ústavu a přiřadit jim roli učitele kurzu. Pro jakoukoliv kliniku či ústav mohu samozřejmě vytvořit i další kurzy s dalšími učitelskými konty. V případě zájmu o zpřístupnění kurzu či vytvoření dalšího kurzu vyplňte dotazník na adrese http://div.cuni.cz/dotaznik.php.

Jak pracovat s Moodle?
1. Přihlášení
Uživatelské jméno je číslo pod fotografií na průkazu UK, heslo jste získali ve výdejním centru (v případě ztráty či zapomenutí hesla je možno si vytvořit nové, ale méně bezpečné heslo na stránce https://ldap.cuni.cz).
 

 
 
2. Získání přístupu do kurzu.
Po prvním přihlášení do Moodle vyplňte dotazník na adrese http://div.cuni.cz/dotaznik.php.

3. Nalezení kurzu.
Na adrese http://dl.cuni.cz v kategorii Lékařské fakulty nalezněte kategorii 2. lékařská fakulta a dále podkategorii s názvem kliniky či ústavu, uvnitř této podkategorie pak vlastní kurz či kurzy.
 

 

 

 

 
 
4. Prostudování manuálu.
V každém prvním kurzu jsem pro vás vložila odkaz na manuál pro učitele pro práci v prostředí Moodle a manuál pro tvorbu testů v Moodle. Manuály byly vytvořeny pro předchozí verzi Moodle, ale změny v nové verzi jsou minimální.
 

 
 
5. Vlastní tvorba kurzu.
V Moodle jsou tři hlavní sady nástrojů:
a) nástroje pro zpřístupňování studijních materiálů
Do Moodle lze připojit studijní materiál v prakticky jakémkoliv formátu, případně vytvářet studijní materiály pomocí nástrojů Moodle.
 

 
 
b) nástroje pro činnosti
Do kurzu lze vkládat různé činnosti – využíván je zejména modul Úkoly, který umožňuje zadávání úkolů a zasílání odpovědí prostřednictvím Moodle, odpovědi jsou zařazeny v systému u daného studenta, učitel má nástroj na jejich hodnocení, známky i slovní hodnocení si mohou studenti případně zobrazit. Dalším využívaným nástrojem je modul Testy, který umožňuje vytváření všech běžných typů testových úloh a poskytuje např. i podrobné statistiky vykonaných testů.
 

 
 
c) nástroje pro správu kurzu
Moodle obsahuje také sadu nástrojů pro správu kurzu a činností v kurzu. Například nástroj Nastavení umožňuje přidávat do kurzu další lekce, měnit vzhled kurzu, měnit vstupní heslo do kurzu (do kurzu mají přístup pouze studenti, kteří znají vstupní heslo) atd. V modulu Přidělit role může učitel přidávat do kurzu uživatele s různým stupněm oprávnění pro činnosti v kurzu. Modul Známky umožňuje sledovat známky za jednotlivé úkoly či testy u jednotlivých studentů.
 

 
 
Ukázka jedné lekce kurzu Vyhledávání v Medline
 

 
 
Pokud nezvládnete tvorbu vlastního kurzu na základě prostudování manuálů, je možno domluvit si konzultaci na adrese @email.

Práce s Moodle není složitá. Tvorba vlastního kurzu je sice časově poněkud náročnější, ale v dalších letech přináší vytvořený kurz již jen samé výhody , jak pro učitele, tak pro studenty. Doufám, že si tento nástroj, podobně jako portál Mefanet, oblíbíte.

Zdraví
MUDr. Jitka Feberová
zástupce vedoucího oddělení Výukových systému a speciálních technologií ÚVT UK

Poslední aktualizace: 3. 3. 2021 / MUDr. Jitka Feberová, Ph.D.