2. Erasmus konference očima pozorovatele

Čím se nám studium více krátí, tím více si hledáme příležitosti, jak své studium ještě zhodnotíme. Dobrým nápadem by mohlo být zkusit nabýt zkušenosti v zahraničí. V úterý 13. 1. 2009 bylo možné využít příležitosti a setkat se s „Erasmáky“, kteří jsou na zkušené u nás, nebo se naopak ze zahraniční univerzity vrátili domů. Prostřednictvím konference tak bylo možné nahlédnout do cizích kultur, školních systémů i možností zábavy v zemích, které jsou partnery naší fakulty v programu Erasmus.
 
V úvodu jsme se krátce seznámili s historií a s vývojem Erasmus programu – bez pochyby je fakt, že program opravdu funguje a rozvíjí se, přičemž stále přináší studentům další a nové možnosti. Po úvodní, spíše oficiální řeči, jsme shlédli prezentace studentů, účastníků výměnných programů. Se studenty přijíždějícími k nám jsme se podívali do italské Padovy a Janova, do polských měst a do Litvy. Druhá část patřila českým cestovatelům – účastníkům Erasmus programu v Portugalsku, Španělsku, Norsku, Francii... Doufám, že nikoho neurazím, pokud jsem na jeho prezentaci o „jeho“ univerzitě a zemi v tomto článku zapomněla. Člověk má sice alespoň částečnou představu, kam by chtěl jet studovat, ale vždy je dobré si rozšířit ponětí o možnostech a výhodách, které jednotlivé univerzity nabízejí, a úskalích, s jakými naopak máme počítat – v podstatě každý náš student se zmínil o možnostech ubytování, dopravě, rozpočtu a jazyku v navštívené zemi. Jen například – překvapením pro mě bylo, že na stáži ve Španělsku se student nesetkává pouze se španělštinou, protože místní v Santiagu mají ve zvyku někdy mluvit galicijsky. Ráda bych také zmínila, že velice příjemně překvapivá byla prezentace studentky z polského Gdaňsku – myslím, že pokud toto město neznáte, stojí za to si do Googlu zadat jméno města a obrázky, i když si myslíte, že tam jet nechcete. Každý z prezentujících prezentoval svoji zemi jako tu nejlepší, všichni si stáže chválili a cizí studenti nás jen a jen lákali do svých měst, ať již na starodávnou univerzitu nebo na drink na pláž. Takže rozhodně nebylo možné nenabýt pozitivních dojmů.

Pomalu se scházíme

Mgr. Maršálek – zástupce RUK

Pohled do audiotoria

 
Co mně na konferenci scházelo, byly prezentace Erasmáků, kteří byli v německy mluvících zemích a ve Švédsku. Také jsem čekala, že se dozvím nějaké informace, které se týkají nejen bezprostředně samotných stáží, ale také toho, co jim předchází – konkurzu, kritérií výběru studentů, podávání přihlášek – kdy, kam, komu, jaké má kdo šance...
 
Pokud jste tedy nepřišli, přišli jste především o možnost seznámit se s Erasmáky na naší fakultě a s našimi spolužáky, kteří mají zkušenost ze zahraničí právě díky jedinečnému programu Erasmus. Bylo možné se jich na cokoliv zeptat, všichni byli moc ochotní a přišli právě kvůli tomu. Konferencí bych tuto akci nenazvala, spíše takovým cestovatelským odpolednem, setkáním, které bylo určitě zajímavé a příjemné – určitě je tedy proč se těšit na příští. Díky všem prezentujícím i ostatním, kteří se na přípravě konference podíleli! Přeji všem studentům, kteří k nám přijeli z ciziny za studiem, aby si odnesli samé příjemné zážitky a co nejvíce zkušeností!
 
-az-

Vytvořeno: 19. 1. 2009 / Upraveno: 11. 1. 2019 / MUDr. Jana Djakow