ZÁPISky ze senátu 2. LF UK – 20. 11. 2013

Zápisky ze zasedání akademického senátu 2. LF, 20. 11. 2013

Ve středu 20. listopadu 2013 se konalo zasedání akademického senátu 2. lékařské fakulty. Na programu mělo nejdůležitější bod celého dvouletého volebního období: volbu děkana.
 
Zasedání začalo v 14.45, tedy po Setkání akademické obce fakulty s kandidáty na děkana (www.motolak.org/udalost/volba-dekana-setkani-akademicke-obce-fakulty-s-kandidaty-na-dekana-2-lekarske-fakulty), jež se konalo také ve středu od 13.00 ve Velké posluchárně v Motole. Na setkání se v krátké dvacetiminutové prezentaci představili dva kandidáti: prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc., přednosta Kliniky dětské neurologie, a prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA, přednosta Interní kliniky.
 
Poté proběhla diskuse s kandidáty, kteří odpovídali na dotazy akademických pracovníků fakulty a studentů. Byli tázáni, jak si představují budoucí podobu kolegia děkana, jak by se snažili rozšířit finanční zdroje fakulty, jak plánují pokračovat ve stavbě budovy teoretických ústavů na Plzeňské, zda plánují rozšířit studium nelékařských oborů, jaké plánují změny studijního oboru fyzioterapie atd.
 
V mnoha ohledech se kandidáti ve svých názorech shodovali. Oba například vkládají velké naděje do dostavby nemocnice Motol, která by se v budoucnu měla ještě výrazně měnit. Zde počítají s vytvořením nových a větších prostorů pro místnosti děkanátu, pro knihovnu, která by měla být dostupnější, pro „studentský koutek“. Studijní obor fyzioterapie plánují zachovat; Vladimír Komárek zmínil, že by rád studium fyzioterapie otevřel i pro zahraniční paralelku v anglickém jazyce a celý studijní program už od začátku koncipoval jako magisterský. Nikdo z obou nechtěl konkrétně jmenovat budoucí proděkany. Nezazněla žádná překvapivá informace nebo kontroverzní tvrzení.
 
Po konci setkání začalo na knihovně Neurologické kliniky zasedání akademického senátu, které zahájil jeho předseda Vladimír Komárek. Ten poté před volbou děkana místnost senátu a zasedání opustil.
 
Volbu děkana řídila předsedkyně volební komise doc. MUDr. Hana Maxová, Ph.D. Volba děkana se řídila čl. 14 Volebního a jednacího řádu akademického senátu 2. LF UK.
 
V prvním kole bylo rozdáno 21 platných hlasovacích lístků. Bylo odevzdáno 21, z toho 19 platných. Pro Vladimíra Komárka hlasovalo 10 senátorů, pro Milana Kvapila 9. V první kole volby tedy nebyl nikdo z kandidátů na děkana zvolen.
 
Před druhým kolem proběhla mezi senátory diskuse, která vyostřila atmosféru. Mluvilo se nejen o kandidátech, o jejich působení na fakultě, jejich vystoupení na setkání s akademickou obcí, ale otevřelo se i pravidelné téma o paritě mezi studentskou a pedagogickou komorou, o setkáních s kandidáty a jednotlivými senátory, která předcházela volbě. Po dynamické diskusi se přikročilo ke druhému kolu volby.
 
Ve druhém kole bylo rozdáno 21 platných hlasovacích lístků. Odevzdáno bylo 21, z toho 20 platných. Pro Vladimíra Komárka hlasovalo 14 senátorů, pro Milana Kvapila 6.
 
Ve druhém kole hlasy pro Vladimíra Komárka přesáhly nadpoloviční počet, a prof. Komárek se tak stal nově zvoleným děkanem 2. lékařské fakulty pro funkční období od 1. února 2014 do 31. ledna 2018.
 
Po ukončení hlasování se na zasedání vrátil Vladimír Komárek a byl přivítán potleskem. Poděkoval senátu za důvěru. „Doufám, že budu stejně dobrým, ne-li lepším děkanem, Ondřeji,“ řekl Komárek při gratulaci od současného děkana Ondřeje Hrušáka. „Tak k tomu ti dopomáhej Bůh,“ s úsměvem odpověděl Hrušák.
 
Posledním bodem zasedání byly zprávy z děkanátu, které shrnuly události minulých a budoucích týdnů. Děkan vzpomenul Setkání lékařských fakult, které proběhlo 8. a 9. listopadu v hotelu Don Giovanni na Vinohradech pod záštitou 3. lékařské fakulty.
 
Další zasedání akademického senátu se bude konat ve středu 18. listopadu 2013 od 14.30 v knihovně Neurologické kliniky, 2. patro, uzel D. Připomínáme, že jednání akademického senátu jsou veřejná a členové akademické obce jsou samozřejmě zváni.
 
-dankahumlova-

Vytvořeno: 2. 12. 2013 / Upraveno: 19. 12. 2018 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.