K usnesení AS UK

Vážení kolegové, milé studentky a studenti,
přiznám se, že mne překvapilo radikální usnesení akademického senátu UK, podle nějž by přeměna fakultních nemocnic na akciové společnosti donutila Univerzitu ukončit klinickou výuku na jejích fakultách. Situace však – bohužel – radikalizaci nahrává.
 
Usnesení zjevně navazuje na pocit marnosti, k němuž mohli dojít někteří účastníci studentské iniciativy STOP Univerzitní nemocnice bez univerzit. Iniciativa dílčích úspěchů dosáhla. Jako největší balvan však zůstala hrozba MZ rychlého NELEGISLATIVNÍHO převedení fakultních nemocnic na akciové společnosti. To znamená, že převod by proběhl na základě příkazu exekutivy, nikoliv zákonem. Teprve potom se případně dohodnou záruky, které by měly zajistit, že fakultní nemocnice budou dál sloužit špičkové medicíně, výuce i lékařskému výzkumu. Tento postup je ze strany MZ nekorektní, na překotný převod do akciovek by doplatili pacienti, lékaři i studenti.
Pevně doufám, že vláda nakonec neučiní žádný nedomyšlený krok, který by hrozil důsledky, o nichž se mluví v usnesení AS UK.
Ze současné situace nemám radost, v tom se asi shodnu s většinou z vás. Vedení fakulty je odhodláno zabránit tomu, aby se současná situace jakkoliv dotkla výuky nebo ostatních činností, které vykonáváme.
 
Takže:

  • Zatímco vedení fakulty bude dál jednat, všechny činnosti fakulty pokračují beze změny.
  • Situace se týká všech LF. Ihned po zveřejnění usnesení jsem požádal ostatní děkany LF a farmacie o schůzku, která by měla proběhnout v pondělí odpoledne. Na ní rozhodneme o koordinaci kroků.
     

V pondělí zveřejníme na fakultních stránkách aktuální informace. Těším se na shledanou nejpozději při čtvrtečním koncertě, kde snad na chvilku budeme myslet i na příjemnější věci.
 
O. Hrušák,
děkan UK 2. LF

Vytvořeno: 26. 5. 2008 / Upraveno: 10. 1. 2019 / Administrátor 2. LF UK