Žížala potřebuje zeleň

Štítky

S děkanem prof. Vladimírem Komárkem o výstavbě, investicích & rozpočtu

Prof. MUDr. Vladimír komárek, CSc.,
je děkanem 2. lékařské fakulty UK.
Rekonstruujeme posluchárny, hostujeme s přijímačkami a výukou, budeme stavět další část Žížaly, plánujeme multifunkční budovu. A hospodářsky si stojíme celkem dobře.
Jak pokračuje rekonstrukce poslucháren a kdy se budeme moci těšit na nové?

Rekonstrukce poslucháren běží! Postup bouracích prací pozoruji každé ráno z oken své pracovny na dětské neurologii. V červenci 2017 by mělo být hotovo, takže v roce 17/18 si budeme moci užívat nových, moderních a vzdušných poslucháren s lepším zázemím. Myslím, že byl nejvyšší čas! Míst bude o trochu méně, zvětšili jsme prostor stále rostoucím studentům, bude tam dobrá akustika a jak moderní projekční technika, tak možnost psát křídou na tabuli. Dík patří prof. Kolářovi, proděkanovi pro rozvoj a investice.

Kde učíme a kde přijímáme nové studenty?

Za náhradní prostory na rektorátu – Modrá posluchárna – vděčíme kancléři a prorektorům, nemocnice vypomohla zapůjčováním kinosálu. V posluchárnách, které nám půjčilo ČVUT pro přijímačky, se daří přehledně oddělit proudy studentů směřujících do různých místností.

Začneme už stavět i na Plzeňské?

Začneme, ale až na podzim, protože jsme dbali, aby vybraná firma uměla správně ekologicky pracovat s azbestem, kterého je v budovách určených ke zbourání mnoho, a podle plánu budeme stavět dva roky. V přistavené nové budově budou nejenom pitevny, ale i trenažery, laparoskopické a jiné simulátory pro chirurgy a podobně.

Rekonstrukce poslucháren běží.
Foto ilustrační.
Co se stane s takzvanou Hlavičkou Žížaly, poslední ze starých budov, které Žížale předcházely?

Připravujeme i projekt na její přestavbu. Včetně nešťastného Dr. Vojáka. Naproti se bude stavět centrální univerzitní archiv: Rektorát vyšel vstříc našemu přání, aby tam nebyl jenom beton, ale i zeleň. Tu žížala přece potřebuje! Chceme narovnat příjezdovou cestu a zpřístupnit i samostatnou cestu pro pěší a cyklisty od západní strany areálu. A rád bych tam jednou viděl i nějaké sportoviště.

A jednání o multifunkční budově?

Pro multifunkční budovu pro klinické výzkumy, knihovnu, zázemí pro doktorandy a podobně máme vytipovaný pozemek u jižní vrátnice nemocnice, kde stojí tři budovy určené k demolici. Měli bychom i vlastní výjezd do ulice.

Jak si letos stojíme hospodářsky?

Hospodaření fakulty v roce 15/16 dopadlo s mírně pozitivním výsledkem. Rozpočet na příští rok bude pro 25 pracovišť vyšší o víc než procento, osm pracovišť zůstane prakticky na svém a 15 bude mít sice méně, ale ne o více než šest procent.

Pilíře, podle nichž finance rozdělujeme, zůstávají:

  • výuka – počet odučených hodin. Tady je zajímavé, že ve srovnání s jinými fakultami dostáváme o dost více, 1 400 korun, za jednu odučenou hodinu;
  • věda – dostali jsme letos více za vědecké úspěchy, čili za publikace a rivové body. Je tu zhruba sedm osm týmů, které publikují excelentní výsledky;
  • anketa hodnotící kvalitu výuky, kde se rozdělují čtyři miliony
  • a jiné úspěchy pracovišť.
Budou v příštím rozpočtu nějaké změny oproti loňsku?

V letošním rozpočtu se žádné výrazné změny neodrazí. Z výzkumných laboratorních pracovišť, která jsou financována z institucionální podpory laboratorního výzkumu (IPL) a která mají zajištěno financování do roku 2017, budou ve stávající podobě pokračovat ta, která byla efektivní; to se ukáže během podzimu.

Na získání jakých velkých projektů se fakulta nyní orientuje?

Usilujeme o získání prostředků z operačních programů Věda, výzkum, vzdělávání, OP VVV neboli takzvaných bruselských fondů. Je to administrativně velmi náročné, ale na fakultě v rámci výzvy 2019 na projektech pracuje několik týmů.

Máme vytipovaný pozemek u jižní vrátnice nemocnice. Foto: FN Motol.
Vytvořeno: 16. 6. 2016 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.