Hovory (O)H ...

Štítky

... (nejen) o názvu a oblíbenosti „naší“ fakulty
 
Již víme, že vy osobně jste pro změnu názvu naší fakulty, jaký názor mají další členové kolegia?

Je zajímavé, jak název přitahuje pozornost. Musím říct, že teď mne zaměstnávají především jiné věci, např. Univerzitní nemocnice. Ale k vaší otázce: akademický senát rozhodne, jestli požádáme Univerzitu o změnu jména fakulty. A před hlasováním AS proběhne anketa celé akademické obce. Takže není důvod, abychom o této věci nějak i my uvnitř kolegia hlasovali. Několikrát jsme o názvu mluvili, názory jsou různé. Někteří, tak jako já, vidí v případné změně pro fakultu přínos, jiní jsou proti tomu. Asi nejvíc se změny obává paní tajemnice, která v ní vidí především administrativní náročnost a náklady. Ale na schůzkách kolegia jsme řešili především jiné věci, které se fakulty týkají.
 
Internetové diskuse přímo na stránkách fakulty se zúčastnilo množství studentů, pedagogů, absolventů i lidí mimo fakultu. Čekal jste takový zájem?
Příjemně mě to překvapilo. Ten zájem ukazoval, že fakulta opravdu žije – aspoň někdy . Mám pochopitelně radost i z příspěvků, které jsou proti změně. Tak to má v diskusi být. My se rádi zachováme podle výsledků hlasování.
 
Nejčastější argument proti změně názvu byl: „Bude to hodně stát, využijme tyto prostředky účelněji...“. Jak velkou část ročního rozpočtu fakulty by vlastně taková změna názvu představovala?
To víte, jakmile si vynásobíte každou samolepicí ceduli s názvem pracoviště a třeba razítka počtem pracovišť, vyjde nezanedbatelná suma. K tomu třeba vizitky pro 100 osob a podobně. Ale ať se podíváte na jakýkoliv výdaj, který platíme za celou fakultu, je to vždy vysoká částka z pohledu řekněme rodinného rozpočtu. A srovnání s celkovým rozpočtem? Úplně celkový roční objem výdajů fakulty je asi 390 mil. Kč. Takže by ta částka za změnu názvu byla o něco nižší než výdaje fakulty za půl průměrného dne. Rozhodně bychom si pohlídali, abychom výdaje udrželi co nejníže.
 
Co když pak s přeměnou na univerzitní nemocnice bude muset fakulta investovat tytéž prostředky podruhé? Nebude to škoda?
Vláda chce UN spustit již na začátku roku 2009. Pokud by v březnu odhlasoval změnu náš senát, máme času tak akorát, abychom to do začátku roku projednali. Poslední slovo pochopitelně musí mít Univerzita. Musím se přiznat, že zrovna teď mne zaměstnává především otázka, zda UN vzniknou a jaké bude v této nové „Univerzitní“ instituci skutečné postavení Univerzity a příslušné fakulty.
 
Jsou nějaké investice fakulty, o kterých se tolik nediskutuje, a přesto by stály za řeč?
Teď honem nevím, mám pocit, že o všem jsme někde diskutovali. Já jsem měl radost z toho, že se nám daří zvyšovat platy, i přes poměrně neradostnou celkovou ekonomickou situaci školství. Zdá se, že se nám podaří tento trend udržet i pro rok 2008. Z menších výdajů se těším na opravu učebny SP2, tzv. „plechárny“, jedné z našich ostud v rámci prostor pro výuku. A těším se na dovybavení Studentského koutku v SP. Studenti budou mít konečně místo, kde si o přestávce mohou např. vyřídit emaily – navíc, tak jako dosud – se tam mohou učit nebo číst si.
 
Stali jsme se nejžádanější lékařskou fakultou. Neusne teď vedení fakulty na vavřínech? Co se v tomto směru dá ještě vylepšovat?
Já jsem pochopitelně velmi rád, ale je to vítězství v lize, v níž jsme spolu se všemi ostatními lékařskými fakultami. Myslím, že všechny české lékařské fakulty jsou docela kvalitní, nikomu jsme tedy neutekli tak, že by nás nemohl dohonit. Aktuálně jsme na prvním místě v parametrech oblíbenosti mezi uchazeči a v počtu vědeckých prací vzhledem k  elikosti. A co zlepšovat? Nejvíce pozornosti letos věnujeme výuce – obsahovému složení, užitečnosti, kvalitě.
 
Jediný ukazatel, kde jsme nezabodovali, bylo uplatnění našich absolventů. Čím si to vysvětlujete?
Je to rozdíl mezi 98 % a 100 % absolventů, kteří našli práci, čili cca 3 z našich absolventů. Já upřímně řečeno nevím, jakým způsobem jsou tato data získávána. Tento parametr se asi víc hodí pro jiné typy škol, lékaři mají v tuto chvíli pracovních příležitostí dost. Proto všechny LF dopadají tak dobře. MUDr. Pelíšek připravuje získání relevantnějších dat od našich absolventů, tj. nejen jestli pracují, ale v jakém oboru a kde. Moc se těším, až tato data budeme mít k dispozici, pochopitelně to pro nás důležité je.
 
Čeká nás další vědecká konference. Prý má ambice být ještě lepší než loňská. Máte už pro nás takto v předstihu připraveno nějaké lákadlo?
Program se teprve rodí, jsme domluveni s vyzvaným řečníkem, letos opět bude ze zahraničí. I letos bude mottem VK Sport, věda a rock-n-roll. Nechte se překvapit.
 
Děkuji za rozhovor.
-jr-

Vytvořeno: 14. 2. 2008 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Administrátor 2. LF UK