Hovory (O)H ...

Štítky

... obědy, knihovna, věda, sport a rock&roll
 
Je nějaký posun v problematice stravování studentů ve FN Motol?

Dosáhli jsme názorové shody s vedením nemocnice, nyní se snažíme co nejrychleji připravit Smlouvu o stravování studentů k podpisu. V tuto chvíli vrcholí připomínkové řízení v rámci nemocnice. My jsme konzultovali předběžný návrh s náměstkem Holcátem na schůzce kolegia děkana i s vedoucí právního oddělení FN Motol. Ta smlouva je velmi podobná předchozí s tím, že zvýhodněná doba, kdy studenti budou moci chodit na obědy, je až od 13.00. Na tom vedení nemocnice trvalo – dobu před 13.00 považují za dobu špičky, kdy je návštěvníků jídelny mnoho. Ředitel Kolejí a menz Ing. Bém nám přislíbil smlouvu podepsat, jakmile ji budeme mít k dispozici. Je možné, že se smlouva zdrží na Ministerstvu školství, které musí potvrdit každou smlouvu Kolejí a menz. Vedení nemocnice přistoupilo na náš návrh, že magnetické karty budou vydávány již v předstihu a budou technicky připraveny k 1. 4. Nejdůležitější bude datum potvrzení smlouvy, v tu chvíli by měly být (magnetické) karty již rozdány a vyhneme se dalšímu – tentokrát technickému – zdržení.
 
(Smlouva mezi 2. LF a FNM by měla být připravena k podpisu v tomto týdnu. – pozn. red.)
 
Jaká je současná situace okolo knihovny?
Bylo několik témat, o kterých jsme jednali s vedením FN Motol, a umístění knihovny je asi jediným bodem, u něhož někteří členové vedení FN Motol opakovaně zmiňují původní radikální stanovisko jako jedno z možných řešení. To znamená přestěhovat knihovnu do pavilonu U. Já to považuji za nešťastné z mnoha důvodů. Podle mě je knihovna vizitkou toho, že se tady učí a dělá dobrá medicína, a tak by měla být v srdci nemocnice. Knihovna se dva roky rekonstruovala, za použití finančních prostředků fakulty i nemocnice. Potřebujeme služby Ústavu vědeckých informací (knihovny) zlepšovat, nikoliv je prostorově znevýhodnit, a tím zhoršit. Těžko se mi představuje, že bychom knihovnu včetně studoven teď opustili a předělali zpátky na kanceláře. Prostor v pavilonu U je výrazně menší než současná knihovna, nehledě k tomu, že je úplně jinak dělený, což by vyžadovalo další investice atd.
Na druhou stranu chápu, že vedení nemocnice potřebuje řešit své požadavky na administrativu. Je tedy naprosto klíčové najít alternativní prostor, kam by se rostoucí administrativa FNM mohla umístit. Pokud se to panu řediteli podaří, ocení to jak nemocnice, tak fakulta. Fakulta ho bude určitě v tomto hledání podporovat.
 
Jak se vyvíjejí vztahy fakulty a nemocnice?
Již jsem to zmínil před chvílí: celkově věřím, že se vyvíjejí příznivě. Právní oddělení FN Motol nám poslalo neoficiální návrh Smlouvy o spolupráci ještě před koncem připomínkového řízení, tak abychom my na ní mohli pracovat. Myslím, že budeme moci Smlouvu o spolupráci uzavřít. Domluvili jsme se na okruzích, kde se stýkají zájmy fakulty a nemocnice. Vytvořily se pracovní skupiny, které jednotlivé otázky řeší a postupně z toho vycházejí různé dohody.
 
Blíží se fakultní koncert. Na co se tentokrát můžeme těšit?
Stejně jako minule, i tentokrát připravoval program koncertu doc. Trka. Budeme pokračovat v poslechu hudby 20. století. Vystoupí Kapralova Quartet, shodou okolností stejně jako na předchozím koncertě budou účinkující ženy, čímž neříkám, že to tak musí zůstat i do budoucna. Věřím, že to bude příjemný večer, a že přijdou učitelé i studenti.

 
V nedávné době se objevila pozvánka na VK 2007, která kromě klasické vědecké části slibuje také sport a rock&roll. Jak to jde všechno dohromady?
Nejdříve k vědě: vyzvané přednášky na vědecké části konference budou z řad těch, kteří nedávno získali titul docenta nebo profesora nebo kteří získali nějaké významné ocenění. Dále bude hovořit prof. De Clercq, který získal minulý týden čestný doktorát UK, o antiretrovirové terapii. O virech bude ještě jedna vyzvaná přednáška navazující na pokyn MŠMT, který nám uděluje zapojit se do pandemického plánu v případě ptačí chřipky. Rádi bychom slyšeli od nejzasvěcenějších odborníků, jak reálně pandemie opravdu hrozí, jak by měla probíhat, jestli má cenu se nechat očkovat kmeny jinými než H5N1 a různé praktické otázky, které souvisejí s pandemickým plánem. Takže se vlastně čistě náhodou sejdou dvě virologická témata, která obě jsou nějakým způsobem aktuální. Kromě toho všeho bude letos na vědecké konferenci také výrazně více cen – vítěze oznámíme po skončení vědecké a sportovní části na neformálním společenském závěru konference.
Ptala jste se, jak jde dohromady „věda, sport a rock&roll“. Podle mě docela dobře. Představa vědců jako starých pánů, kteří jsou někde zalezlí a neviděli sluneční svit mnoho měsíců, úplně neodpovídá realitě. Lékaři i vědci často sportují – i poté, co Lukáš Pollert dokončil naši fakultu, je mezi námi několik vynikajících sportovců. Naše studentka, kanoistka Barbora Červená, bude možná Česko reprezentovat na olympiádě, což bych jí moc přál. Nejvíc sportovců máme na ne úplně reprezentační úrovni – máme dobré triatlonisty, maratonské běžce a běžkyně, lyžaře, vodní pólisty, basketbalisty a koneckonců současní i bývalí členové kolegia se loni potkali při přátelském fotbalovém zápase proti medikům.
Při sportovním doplňku VK nepůjde tak moc o výkonnostní závody, spíš bychom se společně měli protáhnout před večerním programem. Ústav tělesné výchovy nám přislíbil kompletní servis, takže by to mělo mít atributy profesionálně zajištěného závodu s lehkou náplní. S organizací i nápady pomohou studenti, jak slíbil Ondřej Suchánek z akademického senátu. A večer vystoupí známá motolská tělesa špičkové úrovně jako Školení sester, Bílá nemoc a PMĎ – vůbec nepochybuji o tom, že to bude hodnotný zážitek.
 
Děkuji za rozhovor.
-jr-

Vytvořeno: 9. 3. 2007 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Administrátor 2. LF UK