Prohlášení akademické obce UK 2. LF k financování vysokých škol

Akademičtí občané UK 2. lékařské fakulty na svém shromáždění dne 23. 10. 2001 přijali následující prohlášení:


Plně podporujeme deklaraci akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze a připojujeme se tak k ostatním fakultám UK.

Dnes je již zcela jasné, že nejde pouze o podobu státního rozpočtu pro rok 2002, ale o systém financování vysokých škol jako takový. Univerzita plní svůj díl odpovědnosti za rozvoj vysokého školství a zvyšování počtu studentů a absolventů v České republice, nadále je již však neúnosná představa, že stát bude na svůj díl odpovědnosti rezignovat.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Eduard Zeman přislíbil, že zvýší dotaci vysokým školám v příštím roce o 2 miliardy Kč. Vyzýváme tedy Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, aby tento návrh při hlasování o podobě rozpočtu podpořila.

Obracíme se i na nejširší veřejnost, protože stávající stav se projeví především v následujících letech, kdy vysoké školy nebudou schopny poskytnout kvalitní vzdělání. Univerzitu opouštějí špičkoví odborníci, kteří by mohli přispět ke zvýšení kvality výuky. Znepokojuje nás, že pro tyto osobnosti není Univerzita Karlova již nadále perspektivní.

Akademická obec UK 2. LF je ve shodě s ostatními fakultami UK a s ostatními veřejnými vysokými školami v ČR a je připravena učinit patřičné nekonfrontační kroky, které by i nadále upozorňovaly na stav vysokého školství v ČR.

Vytvořeno: 24. 10. 2001 / Upraveno: 30. 10. 2018 / Ilona Kyselová