Podvody ve vědě musíme znát


Foto: Archiv M. K.

Doc. PhDr. Michal Kubát, Ph.D., vystudoval politologii na Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval roční studijní pobyt na Institutu politických věd Jagellonské univerzity v Krakově. Doktorát získal v roce 2005 v oboru mezinárodní teritoriální studia na FSV UK. Habilitoval se v roce 2009 v oboru politologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. V současnosti je docentem politologie na FSV UK. Publikoval několik odborných monografií, také v angličtině, polštině a němčině. Je autorem mnoha odborných časopiseckých a sborníkových studií a statí a několika odborných překladů z polštiny. Zabývá se teorií politiky (hlavně demokratické a nedemokratické politické režimy, politické stranictví) a politickými systémy zemí středovýchodní Evropy, především Polska.

Co vás zajímá na podvodech ve vědě a co vás k tomuto zájmu přivedlo?

Chceme-li podvodům ve vědě předcházet, musíme se o ně zajímat a musíme je znát. Ve společenských vědách jsou v podstatě jedinými vědeckými výstupy publikace, které jsou předkládány nejen odborné komunitě, ale také veřejnosti. Je proto v životním zájmu společenskovědné komunity, aby dokázala včas rozpoznat kvalitní a nekvalitní publikační výsledky, tím spíše výsledky podvodné. Nejde přitom jenom o prosté plagiátorství či autoplagiátorství. Ambicí společenských věd by mělo být nejenom společnost zkoumat, ale také ovlivňovat a kultivovat veřejný život. To s sebou nese obrovskou dávku zodpovědnosti za to, jak publikační výstupy vypadají: jsou opravdu kvalitní, jsou skutečně odborné ve smyslu základních parametrů nestrannosti a seriosnosti apod.?    

Proč jste přijal pozvání k naší panelové diskusi?

Velmi se těším na názory představitelů lékařských věd, se kterými jinak nemám, jakožto představitel věd společenských, mnoho příležitostí k sektávání se. Na první pohled se zdá, že odlišnost lékařských a společenských věd je natolik velká, že obdobně propastné budou zkušenosti s případnými podvody. Třeba tomu ale tak není. Výměna zkušeností zástupců značně odlišných vědních oblastí je vždy velmi obohacující. Očekávám, že se dozvím mnoho nového a podnětného.

Vytvořeno: 14. 4. 2016 / Upraveno: 2. 2. 2017 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.