Podvody ve vědě jsem znepokojen


Foto: Archiv V. H.

Prof. RNDr. Václav Hořejší, CSc., je molekulární imunolog, popularizátor vědy a publicista. V letech 1968–1973 vystudoval obor chemie na Přírodovědecké fakultě UK, kde později působil jako vědecký aspirant na Katedře biochemie, a posléze se stal vědeckým pracovníkem Ústavu molekulární genetiky ČSAV. Zabýval se zejména imunoregulačním působením lektinů in vivo, strukturou a funkcí povrchových molekul leukocytů. V letech 1985–86 a 1988 pracoval na Harvardově universitě. Od roku 2005 je ředitelem Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR; jeho laboratoř se zabývá výzkumem bílých krvinek. Od března 2014 působí v týmu poradců premiéra Bohuslava Sobotky jako poradce pro oblast vědy, výzkumu a vysokých škol.

Co vás zajímá na podvodech ve vědě a co vás k tomuto zájmu přivedlo?

Já bych neřekl, že podvody ve vědě jsou nějakým mým koníčkem; daleko víc mě zajímají ty nepodvodné vědecké výsledky. Jsem tímto jevem spíše znepokojen, jako asi každý správný vědec. Často jen žasnu, co si někteří podvodníci dovolí. S jedním slavným podvodem jsem se setkal dosti zblízka v roce 1985 během svého pobytu na Harvardově univerzitě, s několika dalšími méně slavnými bohužel později i v Praze.

Proč jste přijal pozvání k naší panelové diskusi?

Rád jsem vyhověl pozvání profesora Trky, se kterým máme společný grantový projekt. Těším se, že v diskusi se dostane nejen na ty flagrantní vědecké podvody, ale i na jiné druhy neetického chování některých badatelů a badatelek.

Vytvořeno: 14. 4. 2016 / Upraveno: 27. 6. 2018 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.