Úspěch našich studentek v Košicích

Studentky Emília PetríkováMartina Pařízková se výborně umístily na Studentské vědecké konferenci lékařských fakult ČR a SR v Košicích; Emília Petríková získala 1. místo v preklinické sekci, Martina Pařízková 3. místo v klinické sekci. Přečtěte si rozhovory s oběma.


Emília Petríková

Získala jste 1. místo v preklinické sekci s prací Aspirín a kyselina salicylová v kombinácii s inhibíciou PI3K alebo anti-apotických proteínov znižujú rast a prežívanie buniek malígneho melanómu. Můžete, prosím, tuto práci a dosažené výsledky stručně přiblížit?

Venovala som sa výskumu účinkov aspirínu a kyseliny salicylovej, jeho hlavného metabolitu, na bunky malígneho melanómu. Tento druh nádoru melanocytov je totiž stále náročný na liečbu a má zlú prognózu. Výsledky ukázali, že aspirín aj kyselina salicylová znižujú proliferáciu buniek malígneho melanómu v závislosti na koncentrácii až o 50 %. Pri pridaní inhibítorov iných dráh zodpovedných za prežívanie a rast nádoru som pozorovala synergiu týchto látok v potlačení prežívania nádorových buniek. Zisťovala som aj mechanizmus, ktorým táto reakcia pravdepodobne prebieha, a zrejme v danom procese hrá rolu potlačenie translácie. Výsledky výskumu by mohli pomôcť pri hľadaní liečby tohto veľmi agresívneho nádoru kože v budúcnosti.

Emília Petríková (vlevo), Martina Pařízková.
Fotografie: archiv autorek.

Sledovala jste i prezentace ostatních účastníků v této sekci? Jaká byla úroveň? Bylo těžké obstát?

Pôvodne som sa na konferenciu nechcela ani prihlásiť, chcela som počkať do budúceho roka a potom sa skúsiť prihlásiť, mala som pred finále SVOČ rešpekt. Noc pred vystúpením som ešte dokončovala prezentáciu s myšlienkou, nech hlavne nespravím hanbu. Po zhliadnutí prezentácií ostatných zúčastnených som sa už nebála, že by som tam „nepatrila“, čo ma upokojilo. Odprednášané boli veľmi zaujímavé príspevky z aktuálne riešených problematík výskumu a dozvedela som sa zaujímavé informácie.

Byla to vaše první konference? Jste ráda, že jste se do Košic vydala a zúčastnila se? Co vám to přineslo?

Projekt som už prezentovala na 7th Asian Pacific Organization for Cell Biology Congress and Workshop v Singapure a iných študentských súťažiach. Som veľmi rada, že som mala možnosť predstaviť ho na konferencii medikov ČR a SR, práve pre potrebu výmeny skúseností a spoznaní iných mladých medikov-vedcov. Celé podujatie prebehlo v príjemnom duchu a som rada, že som mohla spoznať ako študentov, tak niektorých porotcov. 

Ve kterém ročníku studujete? Jaké jsou vaše další plány? Víte, jakému oboru byste se chtěla věnovat a proč?

Som v 2. ročníku všeobecného lekárstva, takže mám ešte viac ako štyri roky štúdia pred sebou a aj čas rozhodovať sa ohľadom špecializácie. Určite sa chcem venovať klinike aj výskumu a aj od toho sa bude odvíjať môj obor. Chcela by som počas štúdia absolvovať viacero zahraničných stáží, a tak získať know-how z najlepších pracovísk, čo je podľa mňa dôležité pre úspešné naštartovanie kariéry. Výskumne ma baví onkológia, uvidím, či v nej uvidím svoju budúcnosť aj klinicky.

Martina Pařízková

Získala jste 3. místo v klinické sekci s prací Orientace v prostoru je ovlivněna hladinou homocysteinu. Můžete, prosím, tuto práci a dosažené výsledky stručně přiblížit?
V naší studii jsme se zaměřili na vliv homocysteinu, jednoho z vaskulárních rizikových faktorů, na prostorovou orientaci u starší zdravé populace, u pacientů s demencí a u pacientů s mírnou kognitivní poruchou. Důvodem, proč jsme se zaměřili na prostorovou orientaci, bylo, že je postižena již v časných stádiích Alzheimerovy choroby. Dva hlavní typy prostorové orientace, allocentrická a egocentrická orientace, totiž závisí na hipokampu a parietálním kortexu, které jsou jako první postiženy právě u Alzheimerovy choroby. K testování prostorové orientace jsme použili lidskou analogii Morrisova vodního bludiště, která podle nedávných studií dokáže odhalit pacienty s vyšším rizikem konverze do demence. Zajímal nás vliv homocysteinu, protože nově se ukazuje, že jeho zvýšená hladina je spojena se zhoršením kognitivních funkcí především u lidí nad 60 let a se zvýšeným rizikem Alzheimerovy choroby. Homocystein se uplatňuje v patogenezi Alzheimerovy choroby nepřímo přes vaskulární změny, které podmiňuje. Ale zřejmě se uplatňuje i přímým působením, například přímou toxicitou na neurony exprimující NMDA receptory. Výsledky naší studie ukazují, že vyšší hladina homocysteinu souvisela s horším výkonem v egocentrické orientaci a také v smíšené orientaci, která zahrnovala využití allocentrické i egocentrické orientace. Prokázali jsme, že vztah vyšší hladiny homocysteinu a horšího výkonu v prostorové navigaci není způsoben přítomností vaskulárních změn v mozku. Testy prostorové orientace jsou užitečným nástrojem pro časnou diagnostiku Alzheimerovy choroby a výkon v testech může být ovlivněn různými rizikovými faktory, a vyšší hladina homocysteinu se zdá být jedním z nich.

Sledovala jste i prezentace ostatních účastníků v této sekci? Jaká byla úroveň? Bylo těžké obstát?
Ano, sledovala jsem prezentace v naší klinické sekci. Prezentované studie se velice lišily svou kvalitou. Některé prezentace se mi velice líbily, byly velmi kvalitní, hezky přednesené a určitě by obstály i na mezinárodních konferencích. O to více mě těší, že se mi podařilo se v této sekci tak dobře umístit.

Byla to vaše první konference? Jste ráda, že jste se do Košic vydala a zúčastnila se? Co vám to přineslo?

První konference, které jsem se zúčastnila, byla Joint Conference of the Czech and Slovak Neuroscience Societies 2009, které jsem se zúčastnila v době, kdy jsem chodila na střední školu, zde jsem měla poster se studií o vlivu Clonazepamu na chování mláďat potkana. Na tomto výzkumu jsem pracovala na oddělení vývojové epileptologie Akademie věd ČR. V druhém ročníku na medicíně jsem na konferenci v Akademii věd měla poster o neuroprotektivním efektu scavengeru volných radikálů u modelu epileptického statu u mláďat potkana. Dále jsem měla přednášku na naší fakultní vědecké konferenci, kde jsem prezentovala studii Úloha adenosinových receptorů v pozáchvatovém období. A v letošním roce jsem měla přednášku na Českém a slovenském neurologickém sjezdu, která se také týkala homocysteinu a prostorové orientace, na které pracuji pod vedením svého školitele, docenta Jana Laczóa z Neurologické kliniky 2. LF UK.

Určitě jsem ráda, že jsem do Košic jela. Byla to zajímavá zkušenost. Měla jsem možnost se setkat se studenty z jiných fakult, seznámit se s jejich výzkumem i trochu poznat Košice, je to pěkné město.

Jste v 5. ročníku. Jaké jsou vaše další plány? Chtěla byste se nadále věnovat neurologii? Proč jste si ji vybrala?

Ano, i nadále bych chtěla pokračovat ve studiích zaměřených na prostorovou orientaci. Do budoucna bych se chtěla věnovat neurologii, a to jak v oblasti klinické, tak i v oblasti výzkumné v rámci doktorského studia. Neurologie mi přijde hodně zajímavá v tom, jak se různá onemocnění nervového systému mohou projevovat velmi různě, a pátrání po jejich příčině mi často připomíná detektivku.


Podívejte se na výsledkovou listinu zde.

Ptala se Tereza Kůstková.

Vytvořeno: 11. 12. 2015 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.