Učebnice, ve které bije srdce

Štítky
Učebnice je ke stažení zdarma na tomto odkazu:
http://www.kv-medicina.eu/

Kardiovaskulární medicína, unikátní učebnice kolektivu autorů z 2. LF UK a FN Motol, poprvé zahrnuje více oborů „srdce“ a je zpracovaná nejmodernější formou e-knihy, včetně názorných videosekvencí. Působí velmi přehledně, moderně a svižně. Interaktivní podoba knihy umožňuje čtenáři pohodlně jedním kliknutím na odkaz přecházet na obrázky nebo videosekvence citované v textu a umístěné na jiných stránkách, listovat kapitolami nebo se vracet do obsahu. Uživatelé jistě ocení i další možnosti, které skýtá práce s formátem PDF: různobarevné zvýrazňování a podtrhávání, přidávání lístků s poznámkami anebo zvětšování zobrazení – fotografie lze zkoumat do takových detailů, jakých by se v sebekvalitnější tištěné verzi nikdy nedosáhlo. O tom, jak vznikl nápad připravit učebnici v této podobě, která navíc poprvé zpracovává multioborovou problematiku kardiovaskulární medicíny, proč je zdarma a co všechno realizaci provázelo, jsme hovořili s jedním z hlavních autorů, prof. MUDr. Josefem Veselkou, CSc., přednostou Kardiologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.


Učebnice Kardiovaskulární medicína zahrnuje více oborů, zabývajících se srdcem. V čem je toto propojení výhodné?

Na konci minulého století se z původní interny a chirurgie konstituovalo několik tradičních oborů, které se dále rozpadaly na jednotlivé podobory. Specializace je jedním z největších trendů současnosti. Ale když se nám medicína rozpadne na cca 100 oborů, jako je tomu v současné době u nás, není to dobře a nedává to smysl. Protože v praxi je to tak, že my kardiologové každý den v 8.15 ráno sedíme v knihovně s kardiochirurgy a někdy i lékaři jiných odborností a konzultujeme s nimi pacienty. Ve všech doporučených postupech se píše o existenci tzv. heart teamu, který nezahrnuje jednoho doktora, ale několik odborností, stejně jako je to v naší knížce: kardiology, angiology, kardiochirurgy, cévní chirurgy, anesteziology, radiology i intenzivisty. To jsou lidé, kteří se zpravidla starají o pacienty s nemocným srdcem a cévami. Ne pouze kardiolog, a už vůbec ne odborník na pravou nebo levou věnčitou tepnu. Jednotlivé obory spolu musí velmi úzce spolupracovat a vytvářet v rámci rozvoje medicíny nové „konglomeráty“, které se funkčně budou spojovat a společně starat o pacienty. A o tom je ta knížka. Vystihuje, co je to heart team a jak se dnes staráme o pacienty ve všech nemocnicích, kde se dělají specializovanější diagnostické a terapeutické výkony.

Kdo přišel s nápadem knihu napsat a co bylo impulsem?

V loňském roce jsme díky pochopení děkana prof. Komárka začali kardiovaskulární medicínu u nás na fakultě učit. Děkan se ode mě a doc. Rohna nechal přesvědčit, že takové uspořádání odpovídá klinické praxi. Potřebovali jsme učebnici, tak jsme si ji napsali.

Jakým způsobem jste vybírali témata, která jste do knihy zařadili?

To je skoro nejtěžší část psaní – není až tak složité napsat dlouhou učebnici, kde popíšete celý obor. To je pouze pracné. Daleko složitější je napsat krátkou učebnici. Protože tam musíte přemýšlet, co je zbytné a co není zbytné. Původně jsem chtěl, aby kniha měla 300 stránek, protože to je knížka, kterou, pokud by byla vytištěná, vezmete do ruky a řeknete si: „Prima, to jsem ještě ochoten si přečíst.“ Nakonec se nám prodloužila ještě o 100 stran.

Jak dlouho trvala příprava a co se ukázalo jako největší úskalí?

Knížku jako takovou jsme psali méně než půl roku, hlavně díky tomu, že má přibližně 20 autorů. Je to knížka motolská, nepsal tam nikdo mimo naši fakultu a FN Motol, což považuju za bezvadnou věc, že tady dorostla generace lidí, kteří jsou schopni napsat knížku. Od začátku jsem svým kolegům říkal, že vím jak napsat učebnici nebo monografii. Ale nevím jak z toho udělat e-knihu s pohyblivými obrázky. A to se ukázalo jako nejkritičtější bod. Ne sepsání textu samotného, ale to, aby kniha fungovala na různých typech počítačů, na mobilech, na tabletech, s různým programovým vybavením. Aby nebyl problém se stahováním, protože PDF s vloženými videosmyčkami zabírá hodně místa. Od podzimu loňského roku se 10 měsíců dolaďovalo IT. Byla to pionýrská práce.

Inspirovali jste se jinde?

Je to první kniha tohoto typu v ČR, která bude na internetu, která je s pohyblivými obrázky a která je interaktivní. Existují samozřejmě internetové knihy, jsou to ale pouze PDF verze tištěných učebnic. Ani v zahraničí jsme žádnou podobnou učebnici neviděli, takže jsme ji vymýšleli od nuly. Jedinou praktickou inspirací mi byly noviny s pohyblivými obrázky, jak jsem to viděl ve filmech o Harrym Potterovi. Samozřejmě, je to první pokus a věci v první generaci nejsou dokonalé, takže ani ta kniha není dokonalá. Už teď mám představu, co příště udělat lépe.

Prof. MUDr. Josef Veselka, CSc.

Proč jste ji nenapsali jako klasickou knížku?

Tady za mnou je knihovna. Absolutní většinu knih jsem do ní nastěhoval před 11 lety a nikdy jsem je neotevřel. Základy oboru umím a všechno ostatní si hledám na internetu. Takže my potřebujeme dávat lidem informace na internet, aby je jednoduše přebírali, poněvadž jsou zvyklí tam hledat. A rovněž je tam musíme dávat v takové formě, na kterou si již přivykli. Kniha obsahuje stovky obrázků a videosekvencí, aby byla co nejnázornější. Např. v jedné z kapitol doc. Rohna jsou videosmyčky, jak se otevírá hrudník: jak nejdřív otevřou kůži, potom sternum, potom perikard a pod tím mají bijící srdce. Medik nebo mladý doktor to může vidět tak, jako by byl na sále. Že se lépe čtou papírové knihy než na počítači… mně určitě, ale tento můj osobní sentiment nemá co dělat s progresem.

Jaká je hlavní cílová skupina, na kterou míříte?

V knize jsou části psané normálním písmem, ty by měly být součástí pregraduálního studia a sloužit medikům jako základní orientace v oboru. Šedě podbarvené části psané petitem, v některých kapitolách poměrně rozsáhlé, jsou určené pro mladé lékaře. S určitou nadsázkou říkám našim doktorům, že když se tuto knížku, která má 400 stránek, naučí nazpaměť a budou k tomu umět doporučené postupy České kardiologické společnosti, farmakoterapii a částečně propedeutiku, mělo by jim to stačit k atestaci.

Kniha je zadarmo. Proč a jak je možné, že jste si to mohli dovolit?

U klasické tištěné knihy vznikají velké náklady s tiskem a distribucí. Ty jsme snížili na minimum. Od začátku jsme měli požadavek, že kniha musí být levná. Naše primární cena byla 499 korun, pak jsme ji snížili na 299 korun a nakonec jsme se rozhodli ji dát zadarmo. Nepsali jsme ji kvůli penězům. Při současné výši autorských honorářů si za víkendovou službu, možná dokonce za jednu noční službu, všichni doktoři vydělají mnohem víc peněz než za participaci na této knize. Tudíž náš cíl nebyl zbohatnout, ale napsat knížku, která by byla základem našeho oboru, a nabídnout ji co nejlevněji.

Podařilo se pokrýt náklady?

Díky sponzorům ano.

O tištěné verzi neuvažujete?

Uvažovali jsme, když jsme byli nešťastní z toho, jak dlouho a jak těžce se probojováváme při ladění knihy k výsledné uspokojivé formě. V určité fázi zoufalství jsme si dokonce říkali: „My to snad vydáme jako obyčejnou knížku.“ Protože pořád zlobila videa. Nakonec jsme si ale řekli, že to neuděláme.

Co anglický překlad?

Nejsme ve fázi, kdy bychom překlad chystali, ale nevylučujeme ho. Tuto knihu, když to dobře dopadne, si nakonec pořídí třeba tisíc lidí, možná dva nebo tři tisíce. Před třemi a půl lety jsem vydal jako editor knihu o kardiomyopatiích, která je na internetu zadarmo ke stažení. Je v angličtině a dnes má asi 110 tisíc stažení, převážně ze Spojených států a Číny. Takže pokud bychom měli někam expandovat, tak raději do angličtiny a do světa než přemýšlet o tom, zda vydáme tištěnou formu v češtině.

Jak se s knihou pracuje? Prošla „zkušebním provozem“?

Medici s knihou zatím nepracovali. Naši mladí doktoři ale v uplynulém roce strávili mnoho víkendů tím, že si každou další novou verzi knihy stáhli a připomínkovali ji. Patří jim za to velký dík. Musím však připustit, že jsme trpěli autorskou slepotou a posléze nacházíme drobnosti, které bychom napsali trochu jinak. 

Jakým způsobem budete knihu nabízet?

Kniha bude žít svým vlastním životem, už nyní je dostupná komukoliv na internetu na základě registrace a svolení vydavatele.

Co byste vzkázal případným zájemcům o vydání jiné podobné učebnice?

Věnoval jsem tomu celý uplynulý rok hodně času a jsem si stoprocentně jistý, že tohle je správný směr. Ale jsme malá země, akademické kruhy jsou konzervativní, takže celá ta přeměna bude dlouho trvat. Nemyslím si, že v nejbližších pěti letech se vše změní, ale v nejbližších pěti letech se nějaká další vlaštovka objeví a třeba za deset let se to bude stávat standardem. A standardem se to bude stávat teprve v té chvíli, kdy vám to někdo usnadní. Kdy za vámi přijde velký vydavatel, někdo z rozhodujících hráčů na trhu – my jsme to dělali s malým vydavatelstvím – a řekne: „Máme perfektní know-how, vy pouze dodáte obrázky a text a my, stejně jako bychom vám teď vydali tištěnou knihu, vydáme e-knihu s pohyblivými obrázky.“ A vy řeknete, „Skvělé!“, dodáte vše požadované a nebudete se muset o nic dalšího starat. Až to bude v této fázi, jsem přesvědčený, že začnou vznikat téměř výhradně knihy tohoto typu. Dokud to ale bude práce na koleni, nikomu se do toho nebude chtít. Dnes v malé konkurenci na malém českém trhu se zdá, že nikomu nestojí za to udělat nějakou inovaci. Ale jakmile s tím někdo začne, získá velký podíl na trhu a ostatní budou nuceni s tím něco udělat. Takže věřím, že se to změní. Ta doba ale ještě nepřišla.

Děkuji za rozhovor.

 

Vytvořeno: 9. 10. 2015 / Upraveno: 13. 2. 2024 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková