Prof. Jiří Hoch oceněn za rozvoj chirurgie

Štítky

Přednosta Chirurgické kliniky 2. LF UK a FN Motol prof. MUDr. Jiří Hoch, CSc., převzal nedávno na kongresu IX. Podlahovy chirurgické dny Petřivalského cenu za rok 2015. Při příležitosti ocenění za rozvoj chirurgie, které obdržel, jsme ho požádali o krátký rozhovor.


Pohovořte prosím krátce o svých odborných zájmech. Čím se zabýváte, jaké máte cíle a jaké úspěchy?

Rád bych řekl, že mým odborným zájmem je celá chirurgie. To je ovšem při současné šíři oboru sotva možné. Od začátku jsem se zajímal o akutní stavy, a především kolorektální chirurgii. Více než desetiletí vedu Koloproktologickou sekci České chirurgické společnosti, v r. 2009 jsem byl národním delegátem ESCP (European Society of Coloproctology). V Motole se tradičně konají každoroční Pracovní koloproktologické dny, kam za námi opakovaně přichází řada zahraničních hostů. Za úspěch považuji, že se klinika, koloproktologie a Motol dostaly do chirurgického povědomí, že se i díky nim podařilo zavést a prosadit nové postupy a přístupy. Zatím posledním je kontrola kvality chirurgické léčby karcinomu rekta. Cíle? Cíle se nemění – udržet kvalitu chirurgické péče a připravit další erudované chirurgy.

Jak dlouho stojíte v čele Chirurgické kliniky 2. LF UK a FN Motol a co se vám za tu dobu podařilo dosáhnout? Daří se vám naplňovat vize, se kterými jste do funkce přednosty kliniky nastupoval?

Chirurgickou kliniku 2. LF UK a FN Motol vedu od jara 1997. Prvým úkolem bylo přestěhování do „modré budovy“ a s ním závazek vést pracoviště k co nejvyšší úrovni. Během let se v závislosti na potřebách nemocnice program kliniky měnil. Součástí kliniky bylo Traumatologické oddělení, poslední léta se klinika rozšířila o plastickou chirurgii. Denní spolupráce s další chirurgickou odborností nám i mně přinesla nové zkušenosti a odborná obohacení. Těší mne, že za dobu mého působení na klinice vyrostlo několik primářů, přednosta kliniky a další vedoucí pracovníci, a že i současní mladí spolupracovníci jsou schopni podobných úspěchů dosáhnout. Představy o vedení kliniky lze stěží splnit beze zbytku. Chirurgie je náročná po všech stránkách a zásahy zvenčí jí, bohužel, obvykle nepomáhají. Odpovědnost za pacienty je nepřestajná, zatímco paragrafy kontinuitu péče narušují. Zlobí mne, že hodnocení se neodvíjí od objemu práce a jejích nároků, že přibývá administrativy, že systém, včetně vzdělávání, je málo motivační. Tím víc si vážím, že přes různé překážky tým chirurgií žije.

Začíná nový akademický rok. Co byste vzkázal studentům v souvislosti s výukou, kterou vaše klinika zajišťuje? Chystáte letos nějaké novinky nebo změny ve výuce?

Studentům přeji, aby se jim chirurgie líbila. Podstatná část operací se provádí laparoskopicky, což umožňuje dobře vidět i detaily operace. Instalujeme systém, který umožní přímý přenos ze sálu do knihovny. Nabízíme program K10, možnost navštěvovat nepovinný předmět, na plastické chirurgii vidět nejen „estetické“ operace, ale také rekonstrukční a onkologické výkony. Na ambulancích, lůžkových odděleních i na sálech je k vidění spousta zajímavých věcí. Je ale třeba je hledat a nacházet a aktivně se po nich ptát.

 

Vytvořeno: 21. 10. 2015 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková