Přijímací řízení 2015 očima uchazeček

Štítky

Letos se na obor Všeobecné lékařství na 2. lékařské fakultě hlásilo 2 062 zájemců. Šanci na přijetí měl přibližně každý osmý uchazeč. Na otázky o průběhu přijímacího řízení odpovídají dvě úspěšné uchazečky a budoucí studentky prvního ročníku Všeobecného lékařství Vladimíra KurucováAnna-Marie Stejskalová.


Z jakého typu školy jste se na 2. lékařskou fakultu hlásila? Dělala jste letos přijímací zkoušky poprvé?

VK: Áno, tento rok som išla na prijímačky po prvýkrát. Hlásila som sa zo všeobecného osemročného gymnázia. Kvalita výuky na mojej bývalej škole bola podľa môjho názoru veľmi dobrá a slušne ma na prijímačky pripravila.

A-MS: Ano, přijímačky jsem dělala letos poprvé, hlásila jsem se z všeobecného gymnázia.

Proč chcete studovat medicínu?

VK: Dúfam, že moja odpoveď nebude znieť príliš naivne. Podľa mňa neexistuje dôležitejšie a ušľachtilejšie povolanie, ako je medicína. Neviem si predstaviť, že by som robila niečo iné. Cítim, že ak mám na to byť lekárkou, je akoby mojou „povinnosťou“ sa o to pokúsiť.

A-MS:Lidské tělo mě vždy fascinovalo. Ta skutečnost, že z pouhých dvou buněk se postupně vytvoří tak složitý organismus plný dokonale sehraných mechanismů! Je čest studovat něco tak zajímavého. Medicína je obor, který se neustále rozvíjí a nabízí širokou škálu specializací, a kde záleží jenom na nás, jakým směrem se jednou vydáme.

Vladimíra Kurucová

Proč jste si vybrala 2. lékařskou fakultu? Hlásila jste se i na jiné lékařské fakulty?

VK: Mala som ešte podané prihlášky na 1. lekársku fakultu a do Hradca, ale hneď ako som spravila prijímačky k vám, s inými som sa neobťažovala. 2. lekárska fakulta pre mňa bola prioritou, najmä kvôli priateľskému prostrediu, menšiemu počtu študentov a nemocnici Motol.

A-MS: Přijímačky jsem úspěšně složila na všech třech pražských lékařských fakultách, získala jsem tak zkušenosti a povědomí o tom, jak to kde chodí. Věděla jsem ale, že nejvíc chci studovat na 2. lékařské fakultě, kterou jsem vždy považovala za tu nejlepší. Nejen proto, že jsem už několikrát zaslechla přímo od studentů, že jsou tam velice spokojení, že je tam příjemná a přátelská atmosféra, skvělý přístup ze strany profesorů, ale také z mnoha dalších důvodů. Jak jsem se dočetla, 2. lékařská fakulta byla původně Fakulta dětského lékařství a to se částečně zachovalo dodnes. Nejenže získáme komplexní vzdělání v oblasti dospělého lidského organismu, ale také dětského. Jak zmínil pan děkan prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc., letos na dni otevřených dveří: „Studovat 2. lékařskou fakultu je jako studovat dvě fakulty najednou.“

Jak jste předem vnímala pro uchazeče nepříliš příznivý poměr přihlášených vs. přijímaných?

VK: No, nadšená som iste nebola. Ale brala som to ako riziko, ktoré musím podstúpiť, ak sa chcem dostať na vysnenú fakultu. A najmä som vedela, že ak sa mi na školu podarí dostať, bude to znamenať „vyššiu šancu na prežitie“ počas štúdia, pretože ste uchádzačov už kvalitne roztriedili na prijímacích skúškach.

A-MS: Nikdy jsem se statistikami příliš nezabývala, zbytečně by mě to stresovalo. Věděla jsem, že záleží na mně. Když se na zkoušky dostatečně připravím, tak se nemám čeho bát.

Jakým způsobem jste se na zkoušky připravovala?

VK: V maturitnom ročníku som si zvolila semináre z chémie, biológie a fyziky a svedomito som sa na ne pripravovala, čo mi poskytlo kvalitný základ. Tiež som si prechádzala modelovky, a ak sa niektorá otázka týkala témy, ktorej sme sa na seminári nevenovali, naštudovala som si ju sama. Na test všeobecných predpokladov som sa nijako nepripravovala, podľa môjho názoru sa to ani veľmi nedá.

A-MS: Opakováním středoškolské látky, pročítáním modelových otázek a pravidelným sportováním a relaxováním.

Anna-Marie Stejskalová

Považujete písemnou část zkoušek za adekvátně obtížnou? Co bylo podle vás nejtěžší? Překvapilo vás, když jste postoupila, anebo jste měla už při zkoušce „dobrý pocit“?

VK: Test z biológie, fyziky a chémie bol podľa mňa akurát, a kto si dôkladne prešiel modelovky, nemal výraznejšie problémy. Pre mňa bol určite tvrdým orieškom test všeobecných predpokladov, nikdy som podobný test neriešila a zdalo sa mi, že nestíham. Práve kvôli nemu som mala po prvom kole zlý pocit a myslela som si, že som na pohovor nepostúpila. Preto som bola veľmi prekvapená, keď som zistila, že na pohovor postupujem na mieste, o ktorom som ani nesnívala.

A-MS: Vzhledem k tomu, že 2. lékařská fakulta vydává modelové otázky, uchazeči vědí, jakou obtížnost mohou očekávat, což je velká výhoda. Test z všeobecných předpokladů mi přišel obtížný zejména kvůli poměrně krátkému času na vypracování. Že jsem postoupila, mě částečně překvapilo, protože ačkoli jsem po písemné části měla dobrý pocit, nemuselo to v tu chvíli vůbec nic znamenat.

O čem jste hovořila u ústního pohovoru a jak jeho průběh hodnotíte? Považujete ho za objektivní a nezbytnou součást přijímacích zkoušek?

VK: Na pohovore som si vytiahla tému, ktorá obsahovala otázku na starostlivosť o duševne postihnuté osoby a osoby trpiace autizmom, a otázku týkajúcu sa alternatívnej medicíny. Komisia bola veľmi príjemná, a trochu aj prísna, kládli férové otázky a z pohovoru som mala dobrý pocit. Podľa mňa je pohovor na 2. lekársku fakultu medzi ostatnými lekárskymi fakultami výnimočný a fakulta by v tejto tradícií mala pokračovať.

A-MS: U ústního pohovoru jsem mluvila o léčbě degenerativních onemocnění a o problematice kouření. Byla jsem nervózní víc, než jsem čekala, ale snažila jsem se nedat nic najevo jako správný profesionál (úsměv). Tím, že jsem se na to nemohla pořádně připravit, nevěděla jsem, co mě vlastně čeká, to byla o to zajímavější zkušenost. V mém případě považuji pohovor za objektivní. Rozhodně tím byl celý průběh přijímacího řízení zpestřen.

Jak se těšíte na studium?

VK: Neskutočne!

A-MS: Jak už to tak bývá, jsem plná očekávání, zvědavosti a nadšení. Vím, že studium medicíny znamená studium na celý život. Věřím, že to za to stojí, a moc se na to těším!


Autor fotografií: Vlastimil Stárek

Vytvořeno: 1. 7. 2015 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková