Gen CFTR nebo BRCA? 2. lékařská nebo Lékařská fakulta Motol? Odpovídají Učitelé roku 2018!

Štítky

Variaci na Proustův dotazník pro Učitele roku 2018 připravili Adam Láznička a dr. Barbora Vakrmanová. Odpovídají MUDr. Dita Smíšková, Ph.D., MUDr. Zuzana Blechová, Ph.D., MUDr. Pavlína Piťhová, Ph.D., prof. MUDr. Josef Zámečník, Ph.D., RNDr. Eduard Kočárek, Ph.D., MUDr. Jana Matějková, prof. MUDr. David Kachlík, Ph.D., MUDr. Milan Trojánek, Ph.D., a PhDr. Šárka Tomová, Ph.D. et Ph.D.

MUDr. Dita Smíšková, Ph.D.

Ranní ptáče nebo noční sova? V poslední době ráno sova, večer ptáče. Když to jen trochu jde.

Dr. Voják nebo Café Continental? (*oblíbený podnik) Dr.Voják. Srovnatelná kvalita, nesrovnatelné ceny (smajlík).

2. lékařská nebo Lékařská fakulta Motol? Jistě že 2. lékařská. Není totiž jenom v Motole.

Když dáme stranou výuku, věda nebo klinika? Klinika. Jasná volba.

Pivo nebo víno? (*oblíbený nápoj) Pivo, víno, mojito, donedávna i Jägermeister. Teď už ho ráda nemám.

Steak nebo salát? (*oblíbené jídlo) Roštěnky tety Boženky – naše rodinné stříbro.

Kniha nebo film? (*oblíbená kniha nebo film) Kniha. Mé poslední objevy: Gentleman v Moskvě a Eleanor se má vážně skvěle (doporučuju spíš pro holky – smajlík).

Četnické humoresky, nebo Kriminálka Miami? (*oblíbený TV seriál) Cokoliv, v čem hraje Benedict Cumberbatch.

Beatles nebo Rolling Stones? (*oblíbená hudba) Beatles.

Kafe nebo čaj? (*oblíbený nápoj) Čaj. Z Keni. V Keni. V Itibo.

Rum nebo Becherovka? (*oblíbený alkohol) Hmm, prezidentská volba. Z toho si nevyberu. Nemohlo by být více možností? Viz můj seznam výše.

Gen CFTR nebo BRCA? Dobře, že už ten dotazník končí.

MUDr. Zuzana Blechová, Ph.D.

Ranní ptáče nebo noční sova? Nejlepší je jako noční sova se probdít k pocitu ranního ptáčete, ale už to delší dobu nezvládám. Oboje je fajn, oboje dokážu, i když sova jsem pak často mžourající.

Dr. Voják nebo Café Continental? (*oblíbený podnik) Atmosféra Dr. Vojáka je nenahraditelná a lidé tam mají k sobě blíž než v Café Continental.  Ale pro výjimečné chvíle jsou fajn výjimečná místa.

2. lékařská nebo Lékařská fakulta Motol? Jsem na detašovaném pracovišti, kde ve smíru fungují vedle sebe všechny fakulty, ale pro veřejnost je srozumitelnější „Motol“ a myslím, že pro mediky jsme „jednička“, tak proč si psát, že jsme „dvojka“?

Když dáme stranou výuku, věda nebo klinika? V našem klinickém oboru, kterému familiárně říkám „pupínkologie“, pro mne osobně určitě pacient.  

Pivo nebo víno? (*oblíbený nápoj) Oboje… záleží jaké, jak kdy, jak kde, jak s kým…

Steak nebo salát? (*oblíbené jídlo) Těžko říct. Můj kladný vztah k jídlu je vyjádřen mým BMI indexem. Což takhle steak se salátem?

Praha nebo Brno? (*oblíbené místo) Jsem napůl ze Slovenska, takže Morava je pro mé srdce provždy milým kompromisem včetně Brna. Praha je však mým domovem, i když jsem „náplava“, ale trochu mi zde vadí vzdálenosti (občas i mezilidské).

Divadlo nebo kino? (*oblíbený film nebo hra) Skvělý relax… obojí… a klasická hudba, koncert, jako třešnička navrch.

Kniha nebo film? (*oblíbená kniha nebo film) Na to nejde odpovědět, aniž by člověk nejmenoval desítky titulů, v posledních letech určitě více poslouchám audioknihy než čtu beletrii, i když mi je to líto. Při hektickém způsobu života, který nás všechny žene, též nestíhám vidět všechny skvělé filmy, o nichž vím.

Četnické humoresky, nebo Kriminálka Miami? (*oblíbený TV seriál) Obecně se dívám na televizi hodně málo, takže obvykle seriály nesleduji, rozhodně ne ty s několikacifernými počty dílů.

Beatles nebo Rolling Stones? (*oblíbená hudba) Hudbu poslouchám hodně, mám ji ráda napříč žánry, i když někdy jsem asi více staromilec. Charakter toho, co poslouchám, závisí na druhu momentální činnosti a náladě.

MUDr. Pavlína Piťhová, Ph.D.

Ranní ptáče nebo noční sova? Jak kdy, většinou nechodím spát před půlnocí, ale na druhou stranu nedokážu vyspávat dlouho.

Dr. Voják nebo Café Continental? (*oblíbený podnik) Musím říct, že v tomto ohledu jsem pecivál a nikam nechodím.

2. lékařská nebo Lékařská fakulta Motol? Přikláněla bych se k názvu Lékařská fakulta Motol, přece nejsme až za někým?

Když dáme stranou výuku, věda nebo klinika? Rozhodně klinika, mám ráda práci v diabetologické, podiatrické a cévní ambulanci.

Steak nebo salát?  (*oblíbené jídlo) Vzhledem k tomu, že jsem vegetarián, tak steak nepřichází v úvahu. Takže salát.

Praha nebo Brno? (*oblíbené místo) Znáte ten vtip o Brně a poslední zatáčce před Vídní? Ne, teď vážně, Prahu považuji za nejkrásnější město na světě.

Kniha nebo film? (*oblíbená kniha nebo film) Z knížek miluju detektivky Dicka a Felixe Francise z dostihového prostředí a jinak hltám knížky o fotografování.

Četnické humoresky, nebo Kriminálka Miami? (*oblíbený TV seriál) Jednu dobu jsem sledovala Sběratele kostí, ale asi u čtvrté série mě to přestalo bavit – teď běží kolikátá? Osmá? Mám ráda dokumenty BBC o přírodě (teď třeba dávali trojdílný dokument o životě psů), ráda sleduji reality show typu Stardance a Masterchef.

Beatles nebo Rolling Stones? (*oblíbená hudba) Mám ráda klasiku (Chopin, Verdi) a muzikály (třeba Fantom opery, Jesus Christ Superstar atd.).

Kafe nebo čaj? (*oblíbený nápoj) Ráno rozhodně dvojité espresso, přes den zelený nebo bylinkový čaj (takový mátový nebo zázvorový s medem – mňam).

prof. MUDr. Josef Zámečník, Ph.D.

Ranní ptáče nebo noční sova? Noční sova.

2. lékařská nebo Lékařská fakulta Motol? Za tu dvojku se vůbec nestydím, je to dobrá značka (smajlík). LF Motol by ale asi bylo přiléhavější.

Když dáme stranou výuku, věda nebo klinika? Můj pracovní vesmír je kompaktně trojjediný; o dočasné dominanci v této trojici rozhoduje roční období a aktuální konstelace hvězd nad Motolem.

Steak nebo salát?  (*oblíbené jídlo) Steak… a může být se salátem. Avšak – salát bez steaku je jako ryba bez vody.

Praha nebo Brno? (*oblíbené místo) Oblíbená místa – v ČR určitě Praha, v SR Tatranská Lomnica a ve světě New York a Kuala Lumpur.

Kniha nebo film? (*oblíbená kniha nebo film) Dříve by určitě vedla kniha, nejlépe o výtvarném umění… ale v roli editora se už třetím (a snad už posledním) rokem starám o novou celostátní učebnici patologie, a tak veškeré domácí čtení věnuju hlavně tomuto projektu. Před spaním si ale doma pouštíme cestopisy.

Četnické humoresky, nebo Kriminálka Miami? (*oblíbený TV seriál) Ze seriálů mám rád Little Britain, Keeping Up Appearances nebo Letecké katastrofy.

Kafe nebo čaj? (*oblíbený nápoj) Kafe… hodně kafe (smajlík).

Rum nebo Becherovka? (*oblíbený alkohol) Úplně stačí bílé víno… ale nepohrdnu ani koktejlem Singapore Sling nebo skleničkou portského.

Gen CFTR nebo BRCA? BRCA je bližší mému srdci… a tiše doufám, že ne jiným mým tkáním (smajlík).

RNDr. Eduard Kočárek, Ph.D.

Ranní ptáče nebo noční sova? Jsem typická noční sova, nejlepší nápady mě navštěvují kolem jedné hodiny po půlnoci.

Pivo nebo víno? (*oblíbený nápoj) Nejraději mám poděbradskou minerálku, a to přímo od pramene (škoda jen, že Poděbrady neleží blíž k Praze).

Steak nebo salát? (*oblíbené jídlo) Vlašský salát – již od studentských dob.

Praha nebo Brno? (*oblíbené místo) Oblíbených míst je více, ale nebojte se, nebudu je všechny jmenovat. Tedy alespoň několik: Statenice u Prahy (kde s manželkou bydlíme), Vlčnov na Uherskobrodsku (odkud pochází moje manželka), Sušice a Klenčí pod Čerchovem (odkud pochází náš rod), České Budějovice (město nezapomenutelných dovolených), Svatý Kopeček u Olomouce (asi nejkrásnější naše poutní místo) … a pak ještě asi 20 dalších.

Divadlo nebo kino? (*oblíbený film nebo hra) Oblíbený film: „Zapomenuté světlo“, oblíbená divadelní hra: „R.U.R.“ od Karla Čapka.

Kniha nebo film? (*oblíbená kniha nebo film)

Oblíbené knihy (omezím se jen na nejužší výběr): Marek Orko Vácha: „Šestá cesta“, Tomáš Halík: „Oslovit Zachea“, Karel Čapek: „Povídky z jedné a druhé kapsy“, Zdeněk Šmíd: „Babinec“ … a také třeba básně Jana Skácela.

Četnické humoresky, nebo Kriminálka Miami? (*oblíbený TV seriál) Snadnější by byl dotaz na neoblíbený, eventuálně nejblbější televizní seriál (pak bych odkázal na současnou nabídku televizních stanic a bezvýhradným „vítězem“ by byly humory jistého pana moderátora na TV Barrandov). Ale když se ptáte na seriál oblíbený a zmínili jste Četnické humoresky, tak zrovna těm bych s jistými výhradami hlas dal – určitě jejich první řadu pokládám za docela zdařilou.

Beatles nebo Rolling Stones? (*oblíbená hudba) Teď si to u mnoha příznivců asi „rozliji“, ale jsem hodně nemoderní a nesvětový. Takže: Hradišťan, Žalman, Plíhal, bratři Ebenové, ze starších (a bohužel již nežijících) dosud nikým nepřekonaný Karel Kryl.

Rum nebo Becherovka? (*oblíbený alkohol)

V zásadě se považuji spíše za abstinenta, ale když mi tchán nabídne svoji výbornou vlčnovskou slivovici, pak neodolám. 

Gen CFTR nebo BRCA? Pokud zmíněné geny fungují a nejsou mutovány, pak mám rád oba dva stejnou měrou. Jinak počátky mého působení na 2. lékařské fakultě jsou spojeny s geny TBX1 (T-BOX 1) a HIRA (dříve TUPLE1), které leží v kritickém regionu pro syndrom DiGeorge, jehož diagnostikou jsme se tenkrát zabývali. Proto i dnes ve mně názvy těchto genů vyvolají velmi přívětivé, byť poněkud sentimentální reminiscence.

MUDr. Jana Matějková

Ranní ptáče nebo noční sova? Jsem spíš noční sova, všechno doháním večer, ale pokud je potřeba si přivstat, tak mi to nečiní problémy. Dřív jsem mohla klidně spát do oběda, ale jako starší osobě mi to tedy vůbec nejde. To mě mrzí.

Dr. Voják nebo Café Continental? (*oblíbený podnik) Jelikož jsem byla u začátků Vojáka, tak je to celkem jednoznačná volba.

2. lékařská nebo Lékařská fakulta Motol? Mně se úplně nejvíc líbil starý název Fakulta dětského lékařství. To ale už asi nepůjde oživit.

Když dáme stranou výuku, věda nebo klinika? Rozhodně klinika. Nemohla bych pracovat tam, kde nejsou lidé. Moc jsem chtěla dělat pediatrii, ale hlavně kvůli dětem jsem zvolila obor, kde se neslouží noční služby. Ale nelituji toho, místo pacientů mám studenty.

Pivo nebo víno? (*oblíbený nápoj) V létě na kole si dám točené pivo, raději černé nebo řezané a jinak preferuji víno (dobré, aby po něm nebolela hlava).

Steak nebo salát?  (*oblíbené jídlo) Jednoznačně steak, vlastně jakékoliv maso. Ale do salátu se dá taky maso přidat. Tak občas i masem ochucený salát.

Praha nebo Brno? (*oblíbené místo) Praha. Nejsem Pražák, jsem zarytý hrdý Jihočech a plánuji se na stará kolena nastěhovat zase do rodné Třeboně. Ale Praha je nádherná, starobylá a prožila jsem tady velkou část spokojeného života.

Kniha nebo film? (*oblíbená kniha nebo film) Mám oblíbené filmy, u kterých se ráda zasměju (Pelíšky) nebo i pobrečím (to jsem schopná vlastně i u Večerníčku). Bez knížek si nedovedu představit dovolenou, mám ráda detektivky, u kterých musím trochu přemýšlet.

Četnické humoresky, nebo Kriminálka Miami? (*oblíbený TV seriál) Četnické humoresky, ale mám oblíbených seriálů několik. Např. Vyprávěj.

Beatles nebo Rolling Stones? (*oblíbená hudba) Tady se nedovedu rozhodnout. Pustím si obojí.

Kafe nebo čaj? (*oblíbený nápoj) Ráno určitě čaj (a hodně), kafe celý den. Jsem trochu „stará struktura“. Miluju klasického turka s logrem. Všichni vědí, kdy si kafe vařím já, protože nikomu tak krásně nevoní.

Rum nebo Becherovka? (*oblíbený alkohol) Becherovka v žádném případě. V prvním ročníku na medicíně mi jednou bylo tak velmi nedobře po Becherovce, že jsem nebyla schopná několik let ani nastoupit do tramvaje s reklamou na zmiňovaný nápoj. Rum taky moc nemusím, možná grog.

Spiderman nebo Batman? (*oblíbená postava) Kdyby byl na výběr ještě Mirek Dušín, tak ten by měl můj hlas.

prof. MUDr. David Kachlík, Ph.D.

Ranní ptáče nebo noční sova? Jak kdy, ale když jsem delší dobu noční sova, jsem pak celodenní lenochod, zatímco opačně mám pocit, že jsem udělal víc práce.

Dr. Voják nebo Café Continental? (*oblíbený podnik) To druhé neznám, ale mým oblíbeným podnikem je jakákoli cukrárna s horkou čokoládou.

2. lékařská nebo Lékařská fakulta Motol? Oboje bude stejně dobrá škola.

Když dáme stranou výuku, věda nebo klinika? Bohužel mne omezuje moje zaměření, takže jednoznačně věda (pokud možno s klinickým dopadem).

Pivo nebo víno? (*oblíbený nápoj) Víno, pivo jen pod buřty nebo jako polévku.

Steak nebo salát?  (*oblíbené jídlo) Nejlépe společně.

Praha nebo Brno? (*oblíbené místo) Kdekoli na výletě, třeba v Českém středohoří, Českém Ráji, Moravském Krasu, Divoké Šárce nebo na Prýglu.

Divadlo nebo kino? (*oblíbený film nebo hra) Nejlépe na střídačku podle chuti a nálady, od opery po ochotnické divadlo.

Kniha nebo film? (*oblíbená kniha nebo film) Příliš čtu v práci, takže čtení knihy je pro mne svátek. A třeba u Teorie velkého třesku se dobře odpočívá i žehlí.

Četnické humoresky, nebo Kriminálka Miami? (*oblíbený TV seriál) Rozhodně Četnické humoresky, protože jsou uvěřitelné, milé a z mého rodného kraje.

Beatles nebo Rolling Stones? (*oblíbená hudba) Beatles.

Kafe nebo čaj? (*oblíbený nápoj) Kávu jen v tiramisu, takže jednoznačně čaj včetně bylinných odvarů.

Rum nebo Becherovka? (*oblíbený alkohol) Víno, portské a Baileys.

Spiderman nebo Batman? (*oblíbená postava) Doktor Pierce z MASHe.

Gen CFTR nebo BRCA? Ve výuce CFTR a v životě to neovlivním, proto jsem si ženu vybral na základě jiných hodnot (smajlík).

MUDr. Milan Trojánek, Ph.D.

Ranní ptáče nebo noční sova? Sova! Což bohužel české zdravotnictví nechápe.

Dr. Voják nebo Café Continental? (*oblíbený podnik) Liberál na Praze 7.

2. lékařská nebo Lékařská fakulta Motol? Lékařská fakulta Na Bulovce (smajlík).

Když dáme stranou výuku, věda nebo klinika? Na prvním místě se považuji především za učitele (smajlík). Baví mě nejen pregraduální, ale i postgraduální vzdělávání lékařů, které by si však zasloužilo více podpory. Nicméně hned na druhém místě je v mém hodnotovém žebříčku kvalitní péče o pacienty. Upřímně, práci na naší specializované i všeobecné ambulanci si opravdu užívám a chodím si vlastně mezi naše „infekční“ pacienty „odpočinout“ (smajlík).

Pivo nebo víno? (*oblíbený nápoj) Hlavně české.

Praha nebo Brno? (*oblíbené místo) Pardubice.

Divadlo nebo kino? (*oblíbený film nebo hra) Jan Mikulášek & Dora Viceníková & Divadlo Na Zábradlí.

Kniha nebo film? (*oblíbená kniha nebo film) Lovci mikrobů (smajlík).

Četnické humoresky, nebo Kriminálka Miami? (*oblíbený TV seriál) Dycky Most!

Kafe nebo čaj? (*oblíbený nápoj) Zcela jednoznačný závislák na kávě.

PhDr. Šárka Tomová, Ph.D. et Ph.D.

Dr. Voják nebo Café Continental? (*oblíbený podnik) Café Continental, ale moje srdeční záležitost je Café Adria.

Pivo nebo víno? (*oblíbený nápoj) Pivo z malých pivovarů.

Steak nebo salát?  (*oblíbené jídlo) Rumpsteak s přílohou salátovou.

Divadlo nebo kino? (*oblíbený film nebo hra) Cokoli, co je zajímavé. Nepohrdnu filmem Život je krásný (s Robertem Benignim, 1997), Božská Sarah, Můj báječný rozvod...

Kniha nebo film? (*oblíbená kniha nebo film) Sophiina volba (W. Styron), Ireniny děti (T. Mazzeo).

Četnické humoresky, nebo Kriminálka Miami? (*oblíbený TV seriál) Četnické humoresky, Taková normální rodinka (1971).

Beatles nebo Rolling Stones? (*oblíbená hudba) Beatles, ale určitě dám přednost klavírním nebo houslovým koncertům, zvláště při cestování letadlem.

Kafe nebo čaj? (*oblíbený nápoj) Obojí, kafe potřebuji, čaj mám ráda.

Rum nebo Becherovka? (*oblíbený alkohol) Šampaňské, ev. Bohemka brut.

Spiderman nebo Batman? (*oblíbená postava) Pat a Mat.

Gen CFTR nebo BRCA? Až nastuduji, odpovím (smajlík).

 

Vytvořeno: 23. 4. 2019 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková