Další vědecké úspěchy studentů 2. lékařské fakulty – Eva Provazníková

Letošní předávání cen na Celostátní vědecké studentské konferenci studentů bakalářských a magisterských studijních programů na lékařských a zdravotnických fakultách v ČR a SR bylo pro 2. lékařskou fakultu dalším velkým úspěchem a opět potvrdilo fakt, že studenti 2. LF patří mezi nejlepší. Ze tří sekcí na konferenci získali studenti 2. LF ve dvou sekcích cenu za nejlepší práci a jednu cenu mimořádnou.
 
Náš dík za skvělou reprezentaci patří slečnám Michaele Reiterové, Kristýně Johnové, Anetě Kozákové a Evě Provazníkové. K úspěchu velmi gratulujeme a postupně se pokusíme se jmenovanými kontaktovat a přinést vám s nimi krátké rozhovory.


První se nám podařilo zastihnout Evu Provazníkovou ze 6. ročníku.
 

Evo, prozraď nám, jakou cenu a za co jsi získala.
Dostala jsem Cenu Zdravotnických novin za prezentaci svojí práce Peroperační monitorace aktivovaného koagulačního času při karotické endarterektomii.
 
V čem spočívala tato práce? Proč je dobré aktivovaný koagulační čas monitorovat?
Při karotické endarterektomii (tedy vyndávání aterosklerotického plátu z vnitřní krkavice) je důležité dobře antikoagulovat pacienta, tj. ani málo – aby nedostal CMP, ale ani moc – aby nekrvácel z rány, případně neaspiroval. A na to, jak a kolik heparinu podat, nepanuje jednotný názor. My jsme testovali podání heparinu v dávce na kilogram hmotnosti pacienta, míru antikoagulace jsme stanovili změřením aktivovaného koagulačního času, data jsme zanalyzovali a já je teď prezentovala . Samozřejmě bych na tomto místě ještě ráda poděkovala panu docentovi Martinu Samešovi, který mi práci umožnil, za což jsem mu moc vděčná.
 
Budeš ve výzkumu nějak pokračovat?
Budu, po prodiskutování výsledků jsme se rozhodli zahájit novou studii s podáním heparinu v jednotné dávce pro všechny pacienty.
 
Máš ještě nějaké jiné aktivity a zájmy kromě neurochirurgie?
Momentálně jsou všechny moje další aktivity dost limitovány blízkostí termínu státnic , ale jinak jezdím na koni, marně se snažím vychovat ze svého psa slušné zvíře, taky docela ráda čtu a samozřejmě moc ráda překážím někde na operačním sále .
(pozn. autora: a taky občas vyhraje mezinárodní záchranářskou soutěž – více zde: www.lf2.cuni.cz/fakulta/clanky/reportaze/uspech-studentu-2-lf-na-rallye-rejviz-2010)

 
Sleduješ nějak akci Děkujeme, odcházíme a případně co si o ní myslíš?
Akci samozřejmě sleduju a moc jí fandím, veřejná prezentace se sice bohužel smrskla na finanční požadavky (přesto, že i ty jsou podle mě naprosto legitimní), ale kromě peněz jde i o další problémy našeho zdravotnictví – další vzdělávání, počty přesčasů...
 
Co plánuješ po škole?
Ještě po poslední státnici vyrážím na stáž do Londýna na neurochirurgii, a pak se zapojím do pracovního procesu – snad mi vyjde můj gymnaziální sen – nastoupit na neurochirurgii do Ústí nad Labem.
 
...a my pevně věříme že ano! (pozn. redakce)
 
Díky za rozhovor a přeji hodně úspěchů v osobním i pracovním životě!

 
-md-

Vytvořeno: 7. 1. 2011 / Upraveno: 13. 6. 2022 / MUDr. Jana Djakow