V krásném městě, v krásné nemocnici a se skvělými lidmi

Štítky

Studentka 4. ročníku Všeobecného lékařství Anna Olšerová strávila srpen na stáži v nemocnici v Düsseldorfu v Německu. Poslala nám fotografie a krátkou reportáž.


Po zdárném ukončení třetího ročníku jsem díky studentské organizaci IFMSA vyjela na měsíční praktickou stáž do zahraničí. Měla jsem veliké štěstí, co se města a oddělení týče: stáž jsem prožila v Düsseldorfu na oddělení orální a maxilofaciální chirurgie. Pro mnohé studenty je Německo dozajista lákavou destinací a já též nemohu Německo jinak než doporučit. Düsseldorf je na německé poměry menší město blízko hranic s Nizozemskem. Okouzlilo mě architekturou, přírodou i svou atmosférou.

Nemocnice i univerzita se nacházejí v jediném velkém komplexu. Z univerzitní budovy do univerzitní nemocnice to bylo osm minut a podobně do studentské ubytovny, což hlavně ráno bylo veliké plus. Samotné oddělení bylo jako ráj. Všichni doktoři, se kterými jsem se seznámila, byli velice přátelští a nápomocní. Očekávala jsem, že budu spíše tichým pozorovatelem práce doktorů, ale záhy jsem byla začleněna do pracovního procesu a měla jsem možnost téměř každý den minimálně jednou asistovat u nejrůznějších operací z oblasti hlavy a krku, a dokonce i u rekonstrukčních plastických operací, které pod toto oddělení spadaly. V nemocnici jsem byla vždy od rána, kdy v půl osmé začínala společná konference lékařů našeho oddělení, až do večerních hodin, kdy končila poslední operace nebo byla velká vizita. Oddělení mě nadchlo, neboť jsem si jako student mohla vybírat, zda strávím den na sálech, v ambulanci, nebo budu pomáhat na lůžkovém oddělení. Práce doktorů, a hlavně operace, mě natolik bavila, že jsem dokonce i zvažovala tento směr jako svou budoucí specializaci.

Anna Olšerová. Modernější část města, přístav v Dusseldorfu.
Archiv autorky.

Budova, ve které jsem pracovala, byla jen rok stará. Byla jsem okouzlena operačními sály v prvním patře; jedna stěna každého sálu byla celá prosklená, takže pokud člověk potřeboval zjistit počasí během operace, mohl jenom pootočit hlavou. I lůžkové oddělení bylo nové a moderní a myslím, že pobyt v těchto prostorách nebyl příjemný jen mně, ale hlavně i pacientům.

Prožila jsem srpen v krásném městě, v krásné nemocnici a se skvělými lidmi. Každému, kdo byť jen uvažuje o stáži v Düsseldorfu, mohu říct: Směle do toho!

Vytvořeno: 22. 9. 2015 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.