Reprezentoval jsem 2. lékařskou fakultu i Českou republiku

Štítky

Student 2. ročníku Všeobecného lékařství Bc. Tomáš Jelínek strávil červenec na stáži v Číně v Suzhou nedaleko Shanghaje. Píše esej a posílá fotografie.


Letošní červenec jsem strávil na vědecké stáži v Číně. Moje laboratoř se nacházela v menším městě Suzhou nedaleko Shanghaje na východním pobřeží Číny. Tedy, když říkám menší, tak mám na mysli město se zhruba deseti miliony obyvatel. Popis velikosti je v Číně vždy relativní.
Můj projekt se týkal oborů onkologie a imunologie a konkrétně se zabýval vlivem signální molekuly B7H3 na vznik a progresi metastází kolorektálního karcinomu. V rámci projektu jsem tak měl možnost vidět, a zároveň si vyzkoušet mnohé metody, které jsem doposud znal pouze teoreticky, jako například western blot, PCR, průtokovou cytometrii nebo imunohistochemii. Moje tutorky, profesorka Xu a profesorka Li, byly naprosto úžasné, velmi skromné a pohostinné. Pokora je opravdu Číňanům vlastní. I přes mírnou jazykovou bariéru mi byly vždy nápomocné a ochotné vše vysvětlit. Dokonce pro mě domluvily i možnost podívat se na operační sál, kde jsem tak mohl zhlédnout a porovnat resekci tumoru jícnu klasickou metodou a laparoskopicky ve vedlejším sále. Na sále jsem se navíc seznámil s mladým čínským chirurgem, který mě pozval na sino-japonskou konferenci na téma chirurgie tumorů gastro-intestinálního traktu, kde jsem tak mohl reprezentovat jak 2. lékařskou fakultu, tak Českou republiku.

Čínští studenti z místní pobočky IFMSA se o nás starali opravdu královsky a každý ze zhruba deseti výměnných studentů měl k dispozici dokonce dvě kontaktní osoby. Společně pro nás uspořádali uvítací večeři plnou čínských specialit, jako je například sladkokyselá ryba nebo vepřové šlachy v kari omáčce (to byla tedy ta lepší jídla, která jsem měl za měsíc stáže možnost ochutnat, takové vepřové žaludky, střeva, srdce nebo třeba kachní krky byly daleko větší lahůdky). Dále nás pozvali na typicky čínské karaoke a také jsme společně vyráběli tradiční čínské vějíře. Nicméně pomoc místních studentů byla naprosto nedocenitelná především zpočátku, kdy jsem brzy zjistil, že k mému překvapení prakticky nikdo v Číně nemluví anglicky, převážná většina nápisů je jen ve znacích, a navíc v Číně jsou veškeré aplikace Googlu, včetně map a mnohých dalších, jako jsou Facebook, YouTube, Twitter a jim podobné, blokovány. Naštěstí vše se dá obejít. I tak mi ale chvilku trvalo, než jsem se rozkoukal a zorientoval.

Během mé měsíční stáže i následujících dvou týdnů vyhrazených k cestování jsem měl možnost navštívit Shanghaj, Peking, Velkou čínskou zeď, ohrožené pandy v Chengdu v provincii Sečuan, kde jsem zároveň vylezl na horu Emei, jedno z nejposvátnějších míst buddhismu, poblíž kterého se nachází i největší socha Buddhy na světě.

Čína je jednodušše naprosto jiný svět a jedno velké dobrodružství, pravděpodobně však ne úplně ideální destinace pro první velkou cestu. Pokud ale toužíte po opravdové exotice, pak je Čína to pravé místo. Já jsem si svůj pobyt užil naprosto naplno a poznal jsem alespoň malý kousek této obrovské země se vším všudy. Vracím se domů bohatší o tolik zážitků, zkušeností a nových přátelství. Léto v Číně zkrátka opravdu stálo za to.

Pokud by vás zajímaly další zážitky a poznatky z Číny, najdete je zde na mém blogu.

Vytvořeno: 15. 10. 2018 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.