Mladí lékaři slouží v nemocnicích jako dobrovolníci

Štítky

Jana Holásková, studentka 5. ročníku Všeobecného lékařství, strávila červencovou stáž v srbském Niši. Píše esej a posílá fotografie.


Když jsem oznámila, že pojedu na stáž do Srbska, většina mých přátel i rodiny se divila, proč zrovna tam. Srbsko je v našich očích hodně stigmatizováno. Válku, která tam probíhala, máme ještě v paměti, a ekonomicky na tom není nejlépe. Avšak i tak má tato balkánská země co nabídnout.

Nechtěla jsem trávit letní stáž u moře. Chtěla jsem cestovat a poznat zemi, kde jsem ještě nebyla a kam nejezdí tolik turistů. I díky tomu jsem si z měsíce stráveného v této balkánské zemi odnesla plno neopakovatelných zážitků. Poznala jsem místní kulturu pěkně zevnitř: Student, který byl mou kontaktní osobou, mne ještě před samotným začátkem stáže vzal na tři dny na hudební festival, IFMSA pobočka pro nás pořádala bohatý program, a to nejen o víkendech, a v neposlední řadě jsem trávila čas s lékaři, dalšími zdravotnickými pracovníky i jinými místními lidmi.

Letní stáž jsem strávila na Klinice anesteziologie a intenzivní medicíny patřící ke Klinice dětské chirurgie ve městě Niš. Zdejší personál mě vzhledem k neútěšné situaci ve zdravotnictví překvapil svou vstřícností a otevřeností. Nikdy jsem neměla pocit, že by je má přítomnost nějak obtěžovala, naopak velice ochotně mi vše vysvětlili a ukázali. Vyzkoušela jsem si a naučila se mnoho praktických dovedností. Oddělení, kam jsem docházela, se nachází ve staré budově. Většina ostatních stážistů měla štěstí, že jejich oddělení byla již přesunuta do nově vystavené moderní nemocnice.

Ekonomická situace Srbska se samozřejmě promítá i do zdravotnictví. Nejde však pouze o peníze, zákony vystudovaným lékařům ztěžují získat práci v nemocnici, přestože Srbsko bojuje s obrovským nedostatkem lékařů. V důsledku tíživých pracovních podmínek a velmi nízkých platů ve zdravotnictví odchází velké množství mladých lékařů do zahraničí. Studium medicíny je v Srbsku bezplatné, avšak po absolvování už to tak není, za postgraduální vzdělávání platí mladý lékař nemalé peníze. Většina mladých lékařů slouží v nemocnicích jako dobrovolníci. To znamená, že si sami platí své vzdělávání a praxi a až do atestace nedostávají žádný plat. Kdo má to štěstí sloužit jako rezident, ten si také nevydělá vůbec nic, ale jeho vzdělávání platí nemocnice.

Niš se pyšní tím, že se zde narodil Konstantin I. Veliký, římský císař, který ukončil pronásledování křesťanů. Je jedním z nejstarších měst Balkánu a nachází se tu spousta zachovalých památek Římské říše a Osmanské říše i bohaté archeologické naleziště. Kromě památek a bohaté historie nabízí Srbsko také dechberoucí přírodu, do které jsem se skutečně zamilovala.

V Srbsku je levněji než u nás, především jídlo, ale třeba také taxi služby (kromě Bělehradu, kde jsou rozdílné ceny pro Srby a pro cizince). Za jídlo v restauraci mimo turistické lokality zaplatíme maximálně polovinu toho, co jsme zvyklí platit u nás. Jediné, co je v Srbsku dražší než v Česku, je pivo. Nutno ovšem podotknout, že ač pro nás jsou ceny nízké, pro Srby nikoli.

Srbsko je pro nás exotika. Kdo chce vidět a zažít něco trochu jiného a nechce kvůli tomu utratit všechny úspory, tomu můžu stáž v této zemi doporučit. Stálo to za to.

Vytvořeno: 29. 10. 2018 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.