Chorvatština se dá naposlouchat

Štítky

Studentka 6. ročníku Všeobecného lékařství Lucia Šípová strávila letní praktickou stáž Erasmus+ Traineeship v chorvatské Rijece. Píše esej a posílá fotografie.


V červenci a v srpnu jsem absolvovala stáž v Chorvatsku v rámci programu Erasmus+ Traineeship. Stážovala jsem v nemocnici KBC Rijeka na chirurgickém, gynekologicko-porodnickém a urologickém oddělení.

Na chirurgickém oddělení jsem měla možnost asistovat při operacích už od prvního dne. Ranní vizity u lůžek pacientů probíhaly v chorvatštině, která se dá naposlouchat. Lékařské zprávy jsou srozumitelné, používají hlavně latinské termíny a přebraná slova z angličtiny. Kromě operací na sále všeobecné chirurgie jsem viděla i plastické a břišní operace. Chirurgické sály mají zrekonstruované a vybavení je podobné naší fakultní nemocnici.

Pak jsem se přesunula na perinatologii, na gynekologicko-porodnické oddělení. Chodila jsem kromě denních vizit i na každé ranní hlášení kliniky i oddělení. Pomáhala jsem při vyšetřování budoucích maminek. Mohla jsem si vyzkoušet ultrazvuk plodu a sama změřit děťátko, kterém se chorvatsky říká bebica nebo beba. Kromě toho jsem měla možnost vidět sekce a jiné operace. Gynekologický tým byl moc hodný a snažil se, aby se mně i ostatní studentům na praxi líbilo.

Na urologickém oddělení se systém stáží opět lišil. Chodila jsem převážně jenom k operacím. Primář kliniky se mi věnoval a popisoval každou operaci, techniky i komplikace. Taky popisoval historii kliniky a urologických operací v Rijece. Na celém oddělení jsem se cítila příjemně.

Chorvatsko je typická středomořská země s úžasným jídlem, mořem a stylem života. Rijeka je industriální, ale i historické město. Nachází se na strategicky výhodné poloze jenom dvě hodiny od Itálie a Lublaně, kde jsem byla na výletech. Taky jsem cestovala po Istrii a do blízkého turistického městečka Opatija.

Pobřeží Rijeky lemuje mnoho pláží, takže si každý může vybrat. Ve městě se konají kulturní akce, které stojí za to vidět. Určitě mohu Rijeku odporučit jako místo pro stáž každému, komu se líbí zůstat v Evropě a má rád sluníčko. Kromě skvělých nových přátel mezi studenty jsem navázala kontakty i s lékaři na odděleních. Mimo nich vděčím za podporu samozřejmě i paní Palowské ze studijního a všem z fakulty, kteří se na přípravě mé stáže podíleli.

Neváhejte a určitě někam vyrazte! Například do Chorvatska…

Vytvořeno: 9. 1. 2020 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.