Ani jsem neměl sílu zúčastnit se úplně všeho

Štítky

Vojtěch Černý, student 2. ročníku Všeobecného lékařství, strávil praktickou stáž v Kazani v Ruské federaci. Píše esej a posílá fotografie.


Na Ústavu operační chirurgie a topografické anatomie
s laboratorním prasetem

Loňský červenec jsem strávil v Kazani, hlavním městě Tatarstánu, jenž je jednou z mnoha republik Ruské federace.

Byl mi přidělen projekt na Ústavu operační chirurgie a topografické anatomie. Jednalo se o výzkum účinku genové terapie u potkanů s ischemickou cévní mozkovou příhodou. Náplní mojí práce v laboratoři bylo provádět různé mikrochirurgické operace na potkanech, a vytvářet tak u nich ischémii části mozku. Je až fascinující, jak malé věci je možné s pomocí mikroskopu operovat. Ani si netroufám odhadnout, jaké jsou rozměry větve a. cerebri media v potkaním mozku, kterou jsem měl za úkol zkoagulovat. Určitě mě tento projekt hodně naučil a posunul o velký kus dál v mikrochirurgických dovednostech. Ve zbylém čase v Ústavu jsem poté pomáhal s dalšími projekty na potkanech nebo s prasaty, která byla využívána pro výzkum účinku genové terapie po traumatickém poškození míchy. Oba moji tutoři byli výborní a neobyčejně ochotní. Dokonce pro mě nachystali i trénink chirurgického šití na lidských kadaverech nebo mě vzali s sebou na svoji soukromou chirurgickou kliniku.

Město Kazaň na mě působilo velice příjemným dojmem. Velikostí bych ho přirovnal k Praze. Na okrajových sídlištích jsem sice zaznamenal o něco nižší životní standard, než je u nás, ale naopak centrum bylo velice čisté a kultivované. Místní památky a architekturu jsem si okamžitě zamiloval. Obdivuhodné je, že nejslavnější kostel a mešita ve městě stojí vedle sebe jen pár desítek metrů. Křesťané a muslimové tu žijí společně v dokonalé harmonii. Místní lidé, ač většinou neumějí anglicky, jsou velice příjemní a ochotní. Dále mě zaujalo, jak je tu levno. Není vůbec žádný problém sehnat v centru města oběd v přepočtu do šedesáti korun. A litr benzínu tu mají jen za patnáct korun! Škoda, že se mi do kufru nevejde pár cisteren.

Společenský program, který pro nás místní studenti přichystali, byl více než pestrý. Měli jsme možnost navštívit různé památky, muzea, workshopy, aquapark, paintball, skypark nebo se zúčastnit mnoha výletů za hranice města, včetně výletu lodí. Vzhledem k občasným párty jsem ani neměl sílu zúčastnit se úplně všeho.

Pokud někdo uvažujete o stáži v Kazani v Tatarstánu, mohu jen doporučit.

Vytvořeno: 4. 2. 2019 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.