Zimní semestr ve vestfálském Münsteru

Štítky

Studentka 5. ročníku všeobecného lékařství Terézia Tavačová píše o pobytu na jedné z největších lékařských fakult v Německu.


Terézia Tavačová. Foto archiv autorky.

Vždy jsem toužila cestovat, poznávat nové lidi, a hlavně zlepšit se v jazykových schopnostech. Proto mi bylo od začátku jasné, že program Erasmus je přesně pro mě. K německému jazyku jsem inklinovala již od dětství, takže Německo byla jasná volba.

Zimní semestr jsem tak strávila v městečku Münster. Lékařská fakulta Westfälische Wilhelms-Universität patří k jedněm z největších lékařských fakult v Německu. Fakulta sestává z množství budov, ve kterých sídlí jednotlivé ústavy a ve kterých také probíhá i výuka jednotlivých předmětů. Centrální místo zaujímá „das Lehrgebäude“, které sdružuje tři velké přednáškové místnosti i s prostorem pro studenty, kteří tady mohou trávit volný čas mezi výukou. Výuka probíhá zčásti i přímo v prostorech centrální kliniky UKM (Universitätsklinikum Münster). Ta byla postavená ve formě dvou obrovských věží, východní a západní, z nichž každá má 18 podlaží, na kterých jsou jednotlivá oddělení.

Co se samotné výuky týče, důraz je kladen také během klinických semestrů zejména na přednášky, které ale nejsou povinné. Probíhají každý den dopoledne a potom variabilně následují jednotlivá praktická cvičení, která jsou však do určité míry odlišná od těch, na které jsem byla zvyklá z naší 2. lékařské fakulty. Semináře na münsterské lékařské fakultě jsou z velké míry praktické. Minimum teorie, jestli vůbec nějaká, je nahrazeno simulovanými situacemi, se kterými se lékaři z jednotlivých oddělení potýkají nejčastěji. Takto jsem měla možnost vyzkoušet si například roli vedoucího lékaře záchranné jednotky přímo v sanitním vozidle, samozřejmě na figuríně, která však byla schopna velice reálně reagovat na jednotlivé postupy, kterými se ji studenti snažili stabilizovat.

Münster jako takový je především studentské město. První, co každý zpozoruje, je skutečnost, že v porovnání s jinými městy tady jako dopravní prostředek lidé využívají zejména kola. Obyvatelé Münsteru jsou na to patřičně hrdí a hned na prvních hodinách aktivního kurzu němčiny pro Erasmus studenty nám stihli oznámit, že zhruba 100 000 z celkového počtu 300 000 obyvatel se každý den pohybuje v ulicích města na kole.

Kromě toho má Münster také bohatou historii. Je to město s množstvím krásných kostelů. V centru stojí St. Paulus Dom, obrovská katedrála, která musela být po 2. světové válce z velké míry zrekonstruována. V blízkosti katedrály se nachází radnice, kde byl v r. 1648 podepsaný vestfálský mír.

Zimní semestr strávený v Münsteru byl odlišný od těch dosavadních v Praze. Poznala jsem mnoho mladých nadějných doktorů nejen z Německa, měla jsem možnost porovnat rozdíly ve studiu v Česku a v zahraničí a taktéž jsem se zdokonalila v komunikaci v němčině. Je to obrovská zkušenost a jsem vděčná za to, že jsem ji měla možnost absolvovat.

Vytvořeno: 24. 2. 2016 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková