Španělsko trochu jinak – Santiago de Compostela

Štítky

Studentka 5. ročníku Ludmila Kozáková píše o Erasmu ve španělském Santiagu de Compostela.


Ludmila Kozáková. Foto archiv L. K.

První, co mě na Santiagu zaujalo, byla zelená. Tím myslím barvu. Všechno bylo v září zelené jako na jaře – trávník, stromy, keře. Ta barva až donutí člověka trošku popřemýšlet, čím to bude. První týden jsem měla ukázkové španělské počasí a pak přišlo vysvětlení. Prší tady. A prší tady hodně. Přibližně všechna voda, co za rok naprší na Španělsko, naprší právě sem, do Santiaga. Jeden z mých prvních velkých osobních úkolů tedy byl pořídit si pořádné gumáky a pevný deštník. Spotřeba deštníků je tu vysoká. Při procházce městem den po dešti leží ve většině košů jejich polámané skelety.

Erasmus je velká zkušenost ze všech stran a kdo nejel, nepochopí. Začíná to papírováním, pak člověk přijede s velkým nadšením na místo. Poshání si vše potřebné s doprovodem dalšího papírování. Kouzelné na Santiagu bylo, že občas je vám i španělština k ničemu, protože tu jsou hrdí na svůj kraj – Galícii – a tedy i svůj jazyk – gallego. Dal by se popsat jako směska portugalštiny a španělštiny, každopádně Španěl, který gallego slyší poprvé, nerozumí. Natož já v září. Angličtinu tu neslyší rádi a málokdy jí rozumí, dokonce ani na místech určených pro vyřízení Erasmu, takže moje dorozumívací začátky byly lehce komické.

Lékařská fakulta patří mezi fakulty s kvalitní výukou. Avšak kvůli nařízení vlády musí do každého ročníku přijmout dvakrát více studentů (konkrétně 400), než by bylo pro výuku ideální. Jelikož jsou tyto změny poměrně nedávné, výuka (ve smyslu prostoru i profesorského sboru) se ještě nestihla plně adaptovat. Zkoušky tu jsou všechny formou testů ve zkouškovém období. Běžnou součástí předmětů nejsou praxe (nebo pouze málokdy). Ty tu mají jako zvláštní předmět po dobu pěti týdnů každý semestr, na oddělení, které si medici vyberou. Velký rozdíl je v šestém ročníku, kdy naopak mají pouze praxe. Po absolvování školy píšou celonárodní srovnávací test a na základě výsledků jsou pak přijímáni do zaměstnání.

V Santiagu velmi dobře funguje studentská organizace ESN. Je skvělá a klobouk dolů za všechno, co pro nás, studenty Erasmu, organizuje. Pomáhá s vyřízením všeho – od ubytování přes papírování až po organizaci událostí. Díky nim bylo velmi jednoduché seznámit se s novými lidmi, a zároveň poznávat město i jiné kouty Španělska či Portugalska díky zájezdům, které pořádají. Santiago je celoročně plné poutníků, milých lidí a dobrého jídla. Španělsko je krásná země a jsem moc ráda za příležitost tu studovat.

Vytvořeno: 18. 4. 2016 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková