Největší pandemické riziko – šíření protivakcinačních lží sociálními sítěmi

Prof. Jan Trka, proděkan pro vědu a výzkum, komentuje možná rizika antivakcinační hysterie.


Ilustrační foto: Shutterstock

Část titulku jsem si vypůjčil z editorialu profesorky antropologie na London School of Hygiene and Tropical Medicine Heidi Larson. Doporučuji k přečtení, údaje o vlivu virálních kampaní na důvěru v očkování jsou skutečně znepokojivé, stejně jako například evropské počty nemocných spalničkami, včetně 49 loňských obětí.

Myslím si, že povinností všech medicínsky vzdělaných (a vzdělávaných...) lidí je znát dobré argumenty a aktivně bojovat proti antivakcinační hysterii. Vysvětlovat, že koincidence neznamená příčinnou souvislost. Neboli že fakt, že třeba alergie, diabetes nebo jiná nemoc byla u dítěte diagnostikovaná měsíc (dva, tři, čtyři...) po očkování, neznamená, že s ním jakkoli souvisí. Vzhledem k očkovacímu kalendáři je prostě velmi snadné „objevit“, že onemocnění předcházelo očkování. Vědět, že do omrzení opakovaná „vědecky prokázaná“ souvislost autismu s očkováním trojitou vakcínou proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám je jenom vědecký podvod – dávno vyvrácený. Zajímavým faktem je také to, že příslušný „vědec“ (dnes vyloučený z britské lékařské komory) byl za studii tajně financován antivakcinačním spolkem.

Vysvětlujme i sobeckost neočkování: vůči lidem, kteří očkováni být nemohou, dětem, které ještě k příslušnému očkování nedorostly, ale koneckonců i vůči vlastnímu dítěti. Bude si muset navždy dávat pozor, když bude cestovat do exotických zemí, kde se vyskytuje nemoc, proti které mohlo být dávno očkováno. Třeba do Berlína, nedávno stiženého epidemií spalniček...

Návrat ke středověkému zdravotnictví s domácími porody, bez očkování či léčby antibiotiky může být něčím snem, ale seznamujme jeho zastánce i s důsledky.

Prof. MUDr. Jan Trka, Ph.D., proděkan pro vědu a výzkum

Vytvořeno: 9. 11. 2018 / Upraveno: 15. 1. 2019 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková